Εκπαίδευση

Κ. Χαμπιαούρης: Σε αυτά τα σημεία υπήρξαν συγκλίσεις με τους μαθητές

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης σκοπεύει να επισκεφτεί και τα 50 Λύκεια της Κύπρου, αν είναι δυνατό, να καθίσει με τους μαθητές, να έχει ένα διάλογο εποικοδομητικό και να δουν πού μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας μπορούν να αναδιαμορφώσουν κάποιες πρακτικές. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος, σε σημερινές του δηλώσεις, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές συναντήσεις με τη βάση των μαθητών για το θεσμό των τετραμήνων. 

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τη σημερινή δίωρη αποχή των μαθητών από τα μαθήματα τους, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι με έκπληξη που άκουσε την απόφαση της ΠΣΕΜ, μετά από τη χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί τους, στο γραφείο του.

«Διαφάνηκε ότι υπάρχουν πάρα πολλές συγκλίσεις και ότι μπορούμε στα πλαίσια του διαλόγου να ακολουθήσουμε κοινή πορεία και να εφαρμόσουμε το νέο θεσμό των τετραμήνων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ποιοτική και ανθρώπινη αξιολόγηση των μαθητών μας», πρόσθεσε.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το ότι οι μαθητές, με σημερινή ανακοίνωση τους, καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αποδείξει σε ποια σημεία ακριβώς υπήρξαν, κατά τη χθεσινή συνάντηση,  συγκλίσεις, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι οι συγκλίσεις ήταν αρκετές και υπογράμμισε ότι και αυτή τη στιγμή, με το υφιστάμενο σύστημα λειτουργούν τα τετράμηνα.

«Να αναφέρω όμως τις συγκλίσεις για τις οποίες έγινε χθες λόγος. Συμφωνήσαμε ότι το παρόν σύστημα αξιολόγησης είναι εξετασιοκεντρικό, προκαλεί άγχος στους μαθητές με πολλαπλά προβλήματα. Είναι ένα σύστημα στο οποίο οι μαθητές δεν μπορούν να ξέρουν ανά πάσα στιγμή τις αδυναμίες τους, ούτως ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους. Το άλλο το οποίο είχαμε συμφωνήσει, είναι ότι στο τέλος του χρόνου συγκεντρώνεται τεράστια ύλη για να δώσουν τα παιδιά ως εξέταση για να πάρουν ένα βαθμό. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η παραπαιδεία έχει ψηλή θέση στην καθημερινότητα μας με πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειες τους. Αυτές ήταν γενικές συγκλίσεις όσον αφορά το υφιστάμενο σύστημα», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, για το νέο σύστημα, το οποίο θα εφαρμόσουν, συμφώνησαν απόλυτα για τον τρόπο αξιολόγησης και των εξεταζόμενων και των μη εξεταζόμενων μαθημάτων όσον αφορά το 60% της προφορικής αξιολόγησης.

«Συγκεκριμένα, μέσα στην πρόταση τη δική μας, γίνεται αναφορά για εννέα διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης, τους οποίους έχουν αποδεχτεί και έχουν βρει ότι είναι πιο ανθρώπινοι και ότι αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τέτοιες δεξιότητες και ικανότητες που θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα ζωή. Άρα, αυτό έχει κλείσει για μας. Θεωρούμε ότι είναι κοινά αποδεκτό. Μάλιστα, όσον αφορά τα μη εξεταζόμενα, αποδέχθηκαν και το γραπτό διαγώνισμα με τη μορφή που έχει τώρα και θα παίρνει ένα 40% του βαθμού του πρώτου τετραμήνου», συμπλήρωσε.

Για τα εξεταζόμενα μαθήματα, συνέχισε ο κ. Χαμπιαούρης, υιοθέτησαν τις εννέα μορφές αξιολόγησης, παράλληλα υιοθέτησαν και τη μορφή του μεγάλου κοινού διαγωνίσματος όπως ισχύει τώρα, «διότι δεν μιλάμε για εξετάσεις που θα παρακαθίσουν τα παιδιά, για όλη την ύλη, όλη τη χρονιά».

«Μιλάμε για «εξετάσεις», αξιολόγηση του μαθητή, στη μορφή ενός μεγάλου κοινού διαγωνίσματος που θα έχει να κάνει με τη μισή ύλη της χρονιάς και μάλιστα θα εξεταστούν στη μισή ύλη από αυτή που έχουν διδαχθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι φεύγει μεγάλο άγχος από τα παιδιά. Αυτό που τους έκανε εντύπωση και το χαιρέτισαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 35 με 40 διαγωνίσματα για να πάρουν ένα βαθμό τον Ιανουάριο και κάποια από αυτά τα διαγωνίσματα τα περισσότερα είναι απροειδοποίητα», είπε.

Ο κ. Χαμπιαούρης πρόσθεσε ότι «με το δικό μας σχεδιασμό και τη νέα πρόταση δεν θα υπάρχουν απροειδοποίητα διαγωνίσματα και θα είναι και για εξεταζόμενα και για τα μη εξεταζόμενα ένα μόνο διαγώνισμα και μάλιστα προειδοποιημένο. Αντιλαμβάνεστε και μόνο αυτή η αλλαγή από τα 35 με 40 διαγωνίσματα που έχουν τώρα από τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη μέχρι τον Δεκέμβρη να πάνε στα επτά διαγωνίσματα για τα μη εξεταζόμενα και στα τέσσερα μεγάλα κοινά διαγωνίσματα των 90 λεπτών, που και τώρα σε κάποια μαθήματα όπως είναι για παράδειγμα, το γλωσσικό μάθημα, το κάνουν, πόσο άγχος θα φύγει από τα παιδιά».

Ανάφερε, επίσης, ότι οι μαθητές θα έχουν την περίοδο του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου για ανατροφοδότηση.

«Όλα αυτά είναι θετικά. Το άλλο που πρέπει να τονίσω είναι η δεύτερη ευκαιρία που θα έχουν τα παιδιά. Εδώ έχουμε πει ότι θα πάρουν το βαθμό αρχές Δεκεμβρίου για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα και την περίοδο του Δεκεμβρίου, τις πέντε με έξι μέρες που θα κλείνουν τα σχολεία, όποιος δεν είναι ικανοποιημένος από τον βαθμό του θα μπορεί να ξανά δώσει το διαγώνισμα για να βελτιώσει το βαθμό του», σημείωσε.

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, πόσο απέχει το νέο σύστημα από το υφιστάμενο. «Αυτό το οποίο αναδεικνύεται είναι η διαμορφωτική αξιολόγηση, η οποία διαμορφωτική αξιολόγηση με τους εννέα τρόπους και το τονίζω αυτό, που έχουμε υιοθετήσει, θα τους δώσει τέτοια δυναμική που θα αναπτύξουν τέτοιες δεξιότητες και ικανότητες που θα τους προετοιμάσει καλύτερα και για την ζωή αλλά και για μετέπειτα για το πανεπιστήμιο», σημείωσε.

«Ευελπιστώ ότι θα γίνουν δεύτερες σκέψεις. Έχω δεχθεί εδώ σωρεία τηλεφωνημάτων και έχω πάρει επιστολές και από γονείς και από μαθητές και από εκπαιδευτικούς που ζητούν να έχουν συναντήσεις για να ενημερωθούν . Γι’ αυτό σκοπεύω να κατέβω στη βάση με τους συνεργάτες μου, να πάω και στα 50 Λύκεια της Κύπρου αν είναι δυνατό, και θα το επιδιώξω να γίνει αυτό, από την Πόλη της Χρυσοχούς, το Πύργο Τυλληρίας μέχρι και τα Κοκκινοχώρια, να καθίσω με τους μαθητές, να έχω ένα διάλογο εποικοδομητικό και να δούμε πού μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε κάποιες πρακτικές για να κάνει τα παιδιά μας χαρούμενα και ευτυχισμένα», κατέληξε.

Σχετικά νέα

X
Translate »