Εκπαίδευση

Καινοτόμες δράσεις στο μάθημα της Γεωγραφίας από την εκπαιδευτικό και συμπολίτισσα μας Φωτεινή Φωτίου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με στόχο την εκπαίδευση «STEM: Ανακαλύψτε, Πειραματιστείτε και Ενδυναμώστε τις Νέες Γενιές» Η εκπαιδευτικός Φωτεινή Φωτίου (γεωγράφος) ως ένας από τους ομιλητές παρουσίασε τις διάφορες καινοτόμες δράσεις που εφαρμόστηκαν σε σχολεία στην Μέση Γενική Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να υιοθετούν νέες μεθόδους διδασκαλίας, αναβαθμισμένου διδακτικού υλικού που θα ενθαρρύνουν την εξερεύνηση και την κατανόηση του κόσμου γύρω μας.

Με την χρήση διαδραστικών χαρτών και την ανάπτυξη στην τεχνολογία των GIS, οι μαθητές μπορούν πλέον να εξερευνούν και να αναλύουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο διαπιστώνοντας αλλαγές για παράδειγμα στην πληθυσμιακή κατανομή και άμεση παρατήρηση των φυσικών καταστροφών.

Αυτή η προσέγγιση καθιστά πιο ελκυστική την διδασκαλία και οι μαθητές μπορούν να συνδέσουν την θεωρία με την πραγματικότητα. Επιπλέον, οι καινοτόμες δράσεις που αναφέρθηκαν αφορούσαν στρατηγικές ομαδικής εργασίας, ευαισθητοποίησης των μαθητών αλλά και της κοινής γνώμης. Έγιναν δράσεις με στόχο την παιχνιδοποίηση όπου οι μαθητές μπορούσαν να υιοθετήσουν καθημερινές συνήθειες μέσα από το παιχνίδι για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης. Η συνεργατική προσέγγιση βοηθά στην ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα.

Εξίσου σημαντική είναι η χρήση και η ενσωμάτωση πολυμέσων και ψηφιακού περιεχομένου. Αυτές οι δυνατότητες προσφέρουν στους μαθητές μοναδικές διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Γεωγραφίας. Μπορούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε συγκεκριμένα θέματα και να παραμείνουν ενθουσιασμένοι και αφοσιωμένοι.

Συμπερασματικά, η εκπαιδευτικός δηλώνει ότι η γεωγραφία είναι μονόωρο μάθημα στην Α’ και Β’ τάξη Γυμνασίου εντούτοις μέσα από οργάνωση, επιμόρφωση, θέληση, κατάλληλο διδακτικό υλικό και αρκετή προετοιμασία στον ελεύθερο χρόνο μπορούν να εφαρμοστούν καινοτόμες δράσεις που δεν περιορίζονται μόνο σε θεωρητικές πλευρές αλλά εξερευνούν ενεργά τον κόσμο γύρω μας.

Η εκπαίδευση των μαθητών για την εκτίμηση και την κατανόηση της γεωγραφίας μέσω αυτών των σύγχρονων μεθόδων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και της κοινωνικής τους υπευθυνότητας στο μέλλον.

Ας συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις νέες προσεγγίσεις που θα διαμορφώσουν μια εκπαιδευτική διαδικασία πιο κοντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας.

Σχετικά νέα

X
Translate »