Περιβάλλον

Καρούσος: Κλειδί οι μεταφορές στην επίτευξη στόχων για Κλιματική Αλλαγή μέχρι το 2030

Πηγή: reporter.com.cy

Η Κύπρος πρέπει να κερδίσει το «στοίχημα» για επίτευξη των στόχων της που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή μέχρι το 2030, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας πως πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου είναι η συνεχής ανάπτυξη της Κύπρου με τον πιο βιώσιμο τρόπο. Το Υπουργείο Μεταφορών και ο τομέας των μεταφορών γενικότερα, καλείται να αναλάβει την μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρόσθεσε.

Σε ομιλία του στην 3η και τελευταία Δημόσια Διαβούλευση για την ανάπτυξη του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο «Γεώργιος Λυκούργος» στη Λάρνακα, ο κ. Καρούσος είπε ότι «το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η οικονομική κρίση, η αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στο οδικό δίκτυο και η συνεχής υποβάθμιση αστικού περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η  βιώσιμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Πρόσθεσε ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πρωταρχικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων» αφού όπως εξήγησε «πρόκειται για μια ευρεία έννοια με πολυδιάστατο χαρακτήρα, που συνδυάζει περιβαλλοντικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές παραμέτρους. Η αναβάθμιση του τομέα των μεταφορών και ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και των στόχων της Κύπρου που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Παρισίων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Οι στόχοι αυτοί για τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνέχισε ο Υπουργός Μεταφορών «συνδέονται με την απαραίτητη μετάβαση σε νέα πρότυπα σχεδιασμού, την ανάγκη για βιώσιμες πόλεις, τη δημιουργία ευέλικτων σύγχρονων υποδομών, την κυκλική οικονομία και την προώθηση των πράσινων μεταφορών. Όλα αυτά αποτελούν δομικά συστατικά ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο δεν προσβλέπει μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην ορθολογική χρήση πόρων, αλλά και στη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης όλων σε βασικές υπηρεσίες».

Συγκεκριμένα ανέφερε «το Υπουργείο Μεταφορών και ο τομέας των μεταφορών γενικότερα, καλείται να αναλάβει την μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά την επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συνεπώς στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Κύπρου, οι οποίοι είναι νομικά δεσμευτικοί για την Κλιματική Αλλαγή μέχρι το 2030, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα τολμηρές αποφάσεις».

Πρόκειται, συνέχισε ο Γιάννης Καρούσος «για ένα «στοίχημα» το οποίο για να κερδηθεί απαιτεί την κατανόηση, αποδοχή και συμμετοχή πρωτίστως του πολίτη, ο ρόλος του οποίου κάθε άλλο παρά απλός είναι. Ο κάθε πολίτης αποτελεί ενεργό κύτταρο της κοινωνίας και θα κληθεί να υιοθετήσει πρακτικές που σε μια πρώτη ανάγνωση, είναι εκτός της συμβατικής του νοοτροπίας»».

Σημείωσε ακόμα πως «είναι κρίσιμο να κατανοηθεί πως η στροφή προς μία νέα, βιώσιμη πολιτική των μεταφορών, αφορά πρωτίστως μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης και στην κουλτούρα του προσωπικού μας τρόπου ζωής, η οποία θα επιφέρει αξιοσημείωτα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, όχι μόνο σε ατομικό αλλά  και σε συλλογικό επίπεδο. Μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του Υπουργείου Μεταφορών είναι η αύξηση του μεριδίου των διακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς και η προώθηση των ενεργών μετακινήσεων όπως το ποδήλατο και το περπάτημα».

Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, συνέχισε «θα συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης του αέρα, στην επαναφορά της κοινωνικής ισότητας και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στην πράξη, το Υπουργείο Μεταφορών τα τελευταία χρόνια προωθεί ενεργά τη βιώσιμη κινητικότητα» είπε και εξήγησε πως «αναπτύσσει τις δημόσιες μεταφορές, σχεδιάζει και υλοποιεί υποδομές, υιοθετεί μέτρα για πεζούς και ποδηλάτες διερευνώντας τη δυνατότητα δημιουργίας μέσων σταθερής τροχιάς.  Κεντρικό στοιχείο στην όλη αυτή προσπάθεια είναι η ολιστική προσέγγιση που προσφέρουν τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με στόχο μια πραγματικά βιώσιμη και αειφόρο αστική ανάπτυξη».

Πρωταρχικός μας στόχος, ανέφερε ο Υπουργός «είναι η συνεχής ανάπτυξη της Κύπρου, με τον πιο βιώσιμο τρόπο, ούτως ώστε τα οφέλη να είναι τα μέγιστα, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η βιώσιμη κινητικότητα ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το πλαίσιο, διότι ταυτόχρονα επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων, εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αναζωογονεί την οικονομία και, πάνω απ `όλα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής».

Στην ομιλία του ο κ. Καρούσος είπε ακόμα ότι στο Υπουργείο Μεταφορών «προωθούμε ήδη ένα πακέτο δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά τις δημόσιες μεταφορές, προχωρούμε στην αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος με την ανάθεση των νέων συμβάσεων για την παροχή υπηρεσιών μεταφορών και εισάγοντας προηγμένες τεχνολογίες τηλεματικής».

Με την ολοκλήρωση και υιοθέτηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λάρνακας κατέληξε ο Υπουργός Μεταφορών «δημιουργείται το απαραίτητο πλαίσιο για τη διεκδίκηση και εξασφάλιση σημαντικών πιστώσεων από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο των συμβατικών όσο και των νέων ταμείων που έχουν δημιουργηθεί για την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού».

Σχετικά νέα

X
Translate »