Επιχειρήσεις
Κατέβασαν ρολά τριάντα καταστήματα στη Λάρνακα
Τουλάχιστον τριάντα εμπορικά καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Λάρνακας, δηλαδή στις οδούς Ερμού, Κιτιέως πλατεία Ερμού και παρόδους τους, έβαλαν λουκέτο τον τελευταίο χρόνο. Κάποια εξ αυτών, υποχρεώθηκαν να κλείσουν το τελευταίο εξάμηνο, ένεκα της μείωσης του τζίρου τους, εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Αυτά μεταξύ άλλων υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ Κυριάκος Αμπίζας, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα γύρω από την εμπορική ζωή και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Λάρνακα, με μια λέξη είναι τραγικά και έπεται ακόμη μεγαλύτερη φθορά στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ειδικά στους τομείς των ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς και των καταστημάτων σουβενίρ και άλλων ειδών που εξαρτώνται από τον τουρισμό».
Ο κ. Αμπίζας έκανε τις πιο πάνω δηλώσεις στον «Φ» κληθείς να σχολιάσει την εικόνα σχεδόν ερήμωσης που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, αλλά και το εμπορικό της κέντρο, μετά και το πέρας των διακοπών, για όλους σχεδόν τους Κύπριους. «Ποια οικονομική ζωή και ποιος τουρισμός. Η οικονομία της πόλης εξαρτάται και από τον τουρισμό και εφόσον αυτός κατέγραψε απώλειες πέραν του 80% – 85%, αυτό αντανακλά και στην οικονομική δραστηριότητα. Όσον αφορά τους Κύπριους, εξακολουθούν να παρουσιάζονται πολύ συγκρατημένοι στα χρήματα που ξοδεύουν», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ και σημείωσε πως «τα πλείστα από τα εμπορικά καταστήματα που κλείνουν, κλείνουν έχοντας δημιουργήσει χρέη κατά τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε αδιέξοδο ως προς την αποπληρωμή των οφειλών τους .
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, λειτουργεί μόνο το 59% των τουριστικών κλινών. Και παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη τα επίσημα στοιχεία, εντούτοις εκτιμάται ήδη ότι οι πληρότητες που καταγράφηκαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο ήταν πολύ χαμηλές. Οι ξενοδόχοι στην επαρχία Λάρνακας, δήλωσε στο «Φ» αρμόδια πηγή αναμένουν όπως και οι συνάδελφοι τους τις υπόλοιπες ημέρες, να περάσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για να αποφασίσουν, τουλάχιστον κάποιοι, αν θα κρατήσουν ανοικτά τα ξενοδοχεία τους για τη συνέχεια, ή θα τα κλείσουν ελλείψει πελατών.
Πηγή: Φιλελεύθερος