Γενικά
Κατεβάζει τον ΦΠΑ η ΕΕ – Χαμηλοί συντελεστές σε αγαθά
Πηγή: philenews.com
Aλλαγή των κανόνων ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες, καθώς προβλέπονται περισσότερες κατηγορίες χαμηλών συντελεστών, ακόμη και μηδενικού συντελεστή, στις οποίες θα μπορούν να προστεθούν και άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαιρέτισε τη συμφωνία για τις αλλαγές, «η επικαιροποιημένη νομοθεσία θα ευθυγραμμίσει τους κανόνες για τον ΦΠΑ με τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η υποστήριξη της ψηφιοποίησης και η προστασία της δημόσιας υγείας».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάμε καλά στην είσπραξη του ΦΠΑ
Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα για αυτή τη μεταρρύθμιση και θα αποφευχθεί ταυτόχρονα η διάβρωση των δημόσιων εσόδων, στα πλαίσια της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλεται για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19 και τις τεράστιες επενδυτικές ανάγκες στο μέλλον, ενόψει της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Για να ισχύσουν οι αλλαγές, θα πρέπει να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα αποσταλούν στο Ευρωκοινοβούλιο για διαβούλευση επί του τελικού κειμένου, έως τον Μάρτιο του 2022. Μόλις εγκριθεί επίσημα, η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το νέο σύστημα από την ημερομηνία αυτή.
Οι αλλαγές στους συντελεστές
Οι χώρες – μέλη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν, ως κανονικό, έναν συντελεστή ΦΠΑ υψηλότερο από το 15%. Ωστόσο, θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να εφαρμόζουν δύο μειωμένους συντελεστές, με τον χαμηλότερο στο 5%, σε αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν έως και 24 από τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο και εκσυγχρονισμένο παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας για τον ΦΠΑ. Οι χώρες θα μπορούν ακόμη να εφαρμόζουν έναν πολύ μειωμένο συντελεστή, χαμηλότερο από 5%, και έναν μηδενικό συντελεστή, για μέχρι επτά κατηγορίες της λίστας που καλύπτουν βασικές ανάγκες, π.χ. τρόφιμα, φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα.
Διευρύνεται ο κατάλογος
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να διευρύνουν τον τρέχοντα κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών (παράρτημα III της οδηγίας ΦΠΑ) που μπορούν να επωφεληθούν από μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, η λίστα έχει ενημερωθεί, ώστε να περιλαμβάνει:
- ψηφιακές υπηρεσίες, που προηγουμένως δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μειωμένες τιμές, όπως πρόσβαση στο διαδίκτυο και ζωντανή μετάδοση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων
- αγαθά που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και που έχουν αποδειχθεί κρίσιμα εργαλεία για την καταπολέμηση του COVID-19 και που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα σε μελλοντικές κρίσεις, όπως ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, μάσκες και ορισμένος ιατρικός εξοπλισμός, καθώς και περισσότερα είδη που θεωρούνται απαραίτητα βοηθήματα για τα άτομα με αναπηρία
- ορισμένα είδη, όπως ποδήλατα, πράσινα συστήματα θέρμανσης και ηλιακοί συλλέκτες εγκατεστημένοι σε ιδιωτικές κατοικίες και δημόσια κτήρια, τα οποία μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στις προτεραιότητες της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή
- διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες που κρίνονται κατάλληλα/ες και χρήσιμα/ες από τα κράτη μέλη, τα οποία καθοδηγούνται από το γενικό συμφέρον των στόχων δημόσιας πολιτικής.
Κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική αλλαγή
Η μεταρρύθμιση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τα κράτη μέλη, καθώς ο ΦΠΑ αποτελεί σημαντική και αυξανόμενη πηγή εσόδων της ΕΕ και ισοδυναμεί με άνω του €1 τρισ., δηλαδή με το 7% του ΑΕΠ της ΕΕ. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το 2022 κλείνουν 30 χρόνια από τους κοινούς κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ, που συμφωνήθηκαν από όλα τα (τότε) κράτη μέλη το 1992, και οι οποίοι πλέον είναι παρωχημένοι και υπερβολικά περιοριστικοί. Μεταξύ άλλων, οι τροποποιημένοι με τη χθεσινή απόφαση κανόνες παρέχουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ελάχιστους μόνο τομείς και προϊόντα. Τα κράτη μέλη μπορούν επί του παρόντος να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή έως 5% σε δύο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων στη χώρα τους. Ορισμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν, επίσης, ειδικές παρεκκλίσεις για περαιτέρω μειωμένους συντελεστές.
Ελλάδα: Πανηγυρίζουν για τους κανόνες ΦΠΑ
Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει την απόφαση του Ecofin για τους νέους κανόνες ΦΠΑ και αναφέρει πως με την απόφαση ικανοποιείται η ανάγκη στήριξης των μικρών αγροτών (από το 2025 περίπου), με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα και στο βαμβάκι, θέματα που έθεσε ως προϋπόθεση η ελληνική πλευρά, εισάγοντας και ρήτρα διασφάλισης της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα – λιπάσματα.
Η Ελλάδα υποστήριξε και πέτυχε εμπλουτισμό του καταλόγου μειωμένων συντελεστών με παροχή δυνατότητας:
- Εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.
- Απαλλαγής ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη
- Εφαρμογής απαλλαγής ΦΠΑ σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, πρόκειται για επιτυχία της χώρας, καθώς επιτυγχάνεται και η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.