Κοινωνία
Κοινωνικός λειτουργός για κάθε γειτονιά
Η κάθε γειτονιά θα αποκτήσει τον λειτουργό ευημερίας για τους κατοίκους της και οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), οι οποίοι θα στελεχώνουν την Ομάδα Επειγόντων Περιστατικών.
– Προωθείται η ανάπτυξη εξατομικευμένων σχεδίων κοινωνικής παρέμβασης και φροντίδας ενηλίκων ατόμων.
– Προνοείται επίσης η εξειδικευμένη και αποτελεσματική στήριξη ατόμων που χρειάζεται η ετοιμασία κοινωνικής έκθεσης για τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας
– Με την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας θα απαιτηθεί ο επανακαθορισμός και καταγραφή των διαδικασιών που θα ακολουθούνται, «οι οποίες θα πρέπει να διαπνέονται από τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα των υπηρεσιών που θα προσφέρονται». Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν εμπειρογνώμονες των οποίων οι υπηρεσίες θα εξασφαλιστούν με αγορά υπηρεσιών.
– Μέσα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας θα γίνει μελέτη των διαδικασιών που αφορούν όλες τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους με στόχο τη βελτίωση ή/και κατάργησή τους.
– Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ΥΚΕ θα προωθηθεί η αναδιανομή αρμοδιοτήτων και «ο καθορισμός καθηκόντων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, η αποτελεσματική γεωγραφική κατανομή Επαρχιακών Γραφείων και η λειτουργία γραφείων/μονάδων σε αγροτικές περιοχές για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των υπηρεσιών και την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των ΥΚΕ ιδρύεται και Ομάδα Χειρισμού Επειγόντων Περιστατικών. Στόχος, σύμφωνα με την πρόταση των Υπηρεσιών, «η αμεσότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και κρίσεων». Προς τον σκοπό αυτό, προτείνεται και η «δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου με παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή για 24ωρη λήψη αναφορών 7 ημέρες την εβδομάδα 365 μέρες τον χρόνο. Η ομάδα θα έχει την αρμοδιότητα για «αξιολόγηση των αναφορών για κατάδειξη του επείγοντος ή μη των περιστατικών» και η αξιολόγηση «θα γίνεται είτε από τους επαγγελματίες που θα λαμβάνουν τις αναφορές είτε από τους λειτουργούς των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας στους οποίους θα διαβιβάζονται οι αναφορές». Για διαβίβαση των αναφορών κατά τις μη εργάσιμες ώρες Σαββατοκύριακα και αργίες, «θα λειτουργεί για τα μέλη της ομάδας χειρισμού επειγόντων περιστατικών ο θεσμός των επί καθήκοντι λειτουργών».
Ειδική ομάδα για την οικογένεια και το παιδί
Όπως επισημαίνεται στον σχεδιασμό, «μέσω της οικογενειακής παρέμβασης τίθεται σε προτεραιότητα η προστασία του παιδιού από φυσικούς, ηθικούς και άλλους κινδύνους και η στήριξη και ενδυνάμωση της οικογένειας με την παροχή προς αυτή βοήθειας για επίλυση προβλημάτων που απειλούν την ομαλή λειτουργία και την παραμονή του παιδιού με την οικογένειά του». Στην ομάδα αυτή θα λειτουργεί και υποομάδα η οποία θα έχει στην αρμοδιότητά της τα θέματα υιοθεσιών. Δεύτερη υποομάδα θα λειτουργεί και θα έχει στην αρμοδιότητά της θέματα που αφορούν στη γονική μέριμνα, ενώ τρίτη υποομάδα θα ασχολείται με τη βία στην οικογένεια και θα έχει την ευθύνη για τη διερεύνηση και διαχείριση «όλων των μορφών βίας στην οικογένεια (σωματική, ψυχική, σεξουαλική βία), τη διερεύνηση και διαχείριση όλων των μορφών βίας ενάντια σε παιδιά εντός και εκτός οικογένειας, τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ανάλογα με την περίπτωση».
Για τη στήριξη των οικογενειών ανηλίκων και ενηλίκων ατόμων με αναπηρίες θα λειτουργεί διαφορετική υποομάδα, η οποία θα έχει την ευθύνη να στηρίζει τις οικογένειες «σχετικά με δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της αναπηρίας των παιδιών τους, πολλά από τα οποία μπορούν να τους οδηγήσουν, ανάμεσα σε άλλα, και στον κοινωνικό αποκλεισμό».