Επιχειρήσεις
Κραυγή απόγνωσης: Δεν έλαβαν ακόμη τα επιδόματα Νοεμβρίου
Κραυγή απόγνωσης εκφράζουν στον «Φ», υπάλληλοι που εργάζονται στα καταστήματα των εμπορικών κέντρων λέγοντας πως μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ακόμη τα επιδόματα για τον μήνα Νοέμβριο.
Μερίδα υπάλληλων που εργοδοτείται σε καταστήματα στα malls μιλώντας στον «Φ», τονίζουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο αφού εδώ και ένα μήνα αναμένουν να τους καταβληθούν τα επιδόματα από το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που οικογένειες δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις οικογενειών στη Λεμεσό που αναμένουν τα επιδόματα του Νοεμβρίου από τότε που επιβλήθηκε το μερικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο. Μια τέτοια περίπτωση, μιας εργαζόμενης μητέρας που είναι και μονογονιός, η οποία αναμένει από το επίδομα του Κράτους να ζήσει αυτή και το παιδάκι της αλλά και να πληρώσει τα πάγια έξοδα του νοικοκυριού της.
Ο «Φ» επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριο Αντωνίου, ο οποίος επιβεβαίωσε τα πιο πάνω, λέγοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων η οποία δεν έχει λάβει τα επιδόματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. «Έχουν έρθει και στον σύνδεσμο μας καταγγελίες από καταστηματάρχες ό,τι δεν έχουν καταβληθεί τα σχετικά επιδόματα ακόμη και του μήνα Νοεμβρίου».
Όπως είπε ο κ. Αντωνίου, για να μπορέσει το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε πληρωμές επιδομάτων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, θα πρέπει να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τη Βουλή. «Από τη στιγμή που δεν εγκρίθηκε, δεν θα μπορεί να καταβληθεί οποιοδήποτε επίδομα», σημείωσε, λέγοντας πως όλη η πίεση μεταφέρεται στους εργοδότες. «Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο καταβάλλει τα επιδόματα στους εργοδότες και αυτοί με τη σειρά τους πρέπει να πληρώσουν το προσωπικό».
Ο κ. Αντωνίου κάλεσε τη Βουλή και τα κόμματα να αντιληφθούν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Έχουμε περιπτώσεις εργοδοτών που οι ίδιοι με δική τους πρωτοβουλία δανείστηκαν για να μπορέσουν να πληρώσουν το προσωπικό τους, για να κάνει Χριστούγεννα».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των σχεδίων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως για να πάρουν σάρκα και οστά, θα πρέπει να ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. «Αν δεν ψηφιστεί αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα σχέδια».
Σημείωσε επίσης πως αν οι επιχειρήσεις καταρρεύσουν και δεν επιβιώσουν δεν θα έχουν καμία αξία τα σχέδια επιδότησης της απασχόλησης. «Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι πλέον χρειάζεται στοχευμένη οικονομική επιδότηση προς τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που έχουν συσσωρευθεί, είτε αφορούν ενοίκια ή λειτουργικά έξοδα».
Σε ερώτηση αν υπάρχει ανταπόκριση σε ό,τι αφορά τα ενοίκια κι αν έχουν γίνει κάποιες μειώσεις, είπε πως το μόνο που γίνεται, είναι ευκολίες πληρωμής. «Δεν είδαμε ιδιοκτήτες να προχωρούν σε μειώσεις ενοικίων, δεν έχουμε δει να εκμεταλλεύονται τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν την περασμένη χρονιά. Το μόνο που γίνεται, είναι να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής των συσσωρεμένων ενοικίων και σε κάποιες περιπτώσεις να χαριστεί ένα μέρος όπως σε περίοδο lockdown», εξήγησε.
Καταληκτικά, αναφέρθηκε και στο σχέδιο της αναστολής δόσεων του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως πρόκειται για «δώρον άδωρον» καθώς οι δικαιούχοι είναι όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τους 9 μήνες. «Η συντριπτική πλειοψηφία του λιανικού εμπορίου έχει συμπληρώσει τους 9 μήνες και θα πρέπει από τον Ιανουάριο να καταβάλουν τις δόσεις τους. Διερωτήθηκε μάλιστα πώς με κλειστά καταστήματα και χωρίς τζίρο, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δόσεις των τραπεζών.