Aστυνομικά νέα
Λάρνακα: Ελεύθερος ο γιατρός μέχρι την ολοκλήρωση ερευνών για τα φερόμενα ως πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Ελεύθερος αφέθηκε χθες βράδυ ο γιατρός ηλικίας 53 ετών, ο οποίος συνελήφθη στις 6 Αυγούστου, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με υπό διερεύνηση υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας επίσημου εγγράφου, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, αμελείς πράξεις, που προκαλούν σωματική βλάβη και για παραβάσεις του περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου και συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά.
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από την Αστυνομία αναφέρουν ότι ο 53χρονος αφέθηκε ελεύθερος χθες βράδυ μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και ανακρίσεων του ΤΑΕ Λάρνακας.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στις 6 Αυγούστου, όταν – σύμφωνα με την Αστυνομία – καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας από πολίτη πως ο γιος του, ο οποίος από τις 31 Ιουλίου και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία βρισκόταν στη ΜΕΘ του ΓΝ Αμμοχώστου σε σοβαρή κατάσταση λόγω της covid-19, φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ότι είχε εξασφαλίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ενώ δεν είχε εμβολιαστεί.
Από εξετάσεις η Αστυνομία διαπίστωσε, όπως αναφέρθηκε από πλευράς της, πως ο ασθενής εκμυστηρεύτηκε σε γιατρό και νοσηλευτές ότι δεν είναι εμβολιασμένος. Ο παραπονούμενος φέρεται να ανέφερε στην Αστυνομία τα στοιχεία του γιατρού, ότι είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ ως προσωπικός γιατρός και φαίνεται να καταχώρησε τον συγκεκριμένο ασθενή στο σύστημα του ΟΑΥ ως εμβολιασμένο.
Σύμφωνα με την Αστυνομία και δεύτερος ασθενής, που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, φαίνεται να είναι εμβολιασμένος μέσω του συγκεκριμένου γιατρού, ενώ φέρεται να μην έχει εμβολιαστεί.
Ο 53χρονος ύποπτος είχε οδηγηθεί στις 7 Αυγούστου από τους ανακριτές της υπόθεσης ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε διάταγμα κράτησης του για επτά μέρες.
Το διάταγμα έληγε στις 14 Αυγούστου οπόταν ο ύποπτος οδηγήθηκε εκ νέου στο Δικαστήριο το οποίο ανανέωσε το διάταγμα κράτησης του για άλλες πέντε μέρες.
Όπως ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακας ο εξεταστής της υπόθεσης, ζητώντας ανανέωση της κράτησης του υπόπτου, μέχρι το Σάββατο 14 Αυγούστου είχαν ληφθεί 27 καταθέσεις, από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο διασωληνωμένων ασθενών, από νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς των ΜΕΘ των Νοσοκομείων Αμμοχώστου και Λευκωσίας, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον ΟΑΥ και το ΓεΣΥ.
Επίσης είχαν ανακριθεί 47 άτομα που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των 102 ασθενών, που φαίνονται εμβολιασμένοι από τον ύποπτο, ενώ εξασφαλίστηκε διάταγμα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είχαν ολοκληρωθεί.
Ακόμα οι ανακριτές της υπόθεσης είχαν εξασφαλίσει διάταγμα αναφορικά με τον περί προστασίας του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας Νόμου και το κινητό τηλέφωνο και ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής του υπόπτου να εξετάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας.
Στο Γενικό Χημείο του Κράτους είχαν σταλεί τα σκευάσματα με υγρή ύλη που εντοπίστηκαν στην οικία και στο ιατρείο του υπόπτου και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε επίσης ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακας, για ολοκλήρωση των ερευνών της Αστυνομίας, υπολείπεται αρκετό ανακριτικό έργο και πιο συγκεκριμένα θα λαμβάνονταν περίπου 44 καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνονται ότι εμβολιάστηκαν από τον ύποπτο και είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο του ΟΑΥ.
Επίσης αναμενόταν να ληφθούν καταθέσεις από συγκεκριμένους γιατρούς του ΓεΣΥ, που, μετά από εξετάσεις της Αστυνομίας, είχαν εγγεγραμμένους ως ασθενείς, 20 άτομα που άλλαξαν προσωπικό γιατρό μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος από τους προσωπικούς γιατρούς και τα οποία ενεγράφηκαν στον ύποπτο, ενώ μετά από μικρό χρονικό διάστημα, εμβολιάστηκαν από τον 53χρονο.
Ακόμα είχε προγραμματιστεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου, διενεργηθούν αναλύσεις αίματος από 14 άτομα που έδωσαν τη γραπτή κατάθεση τους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν εμβολιασμένοι ή όχι.
Σημειώνεται ότι οι έρευνες και ανακρίσεις της Αστυνομίας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες αφού, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αρκετά άτομα που βρίσκονται στον κατάλογο για να δώσουν κατάθεση τελούν υπό περιορισμό επειδή είτε νοσούν από Covid-19, είτε είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.