Οικονομία

Λάρνακα: Ένας χρόνος για λιμάνι, τρία για πλήρη επένδυση – Εισαγγελέας – Ελεγκτής συμφωνούν ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Πηγή: philenews.com

Στην καλύτερη περίπτωση οι εργασίες για ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας είναι δυνατόν να αρχίσουν σε μερικούς μήνες ενώ αν στην όλη διαδικασία προβλεφθεί και οικοδομική ανάπτυξη από ιδιώτη, θα απαιτηθούν μερικά χρόνια μέχρι να αρχίσει η υλοποίηση του έργου.

Για τη δεύτερη περίπτωση η οποία είναι χρονοβόρα συμφωνούν Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως τουλάχιστον προέκυψε από όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος για τον οποίο οργανωμένοι φορείς της Λάρνακας στρέφουν την προσοχή τους στη λύση διαχωρισμού του λιμανιού και της μαρίνας από την υπόλοιπη επένδυση.

Όσον αφορά τη μεμονωμένη λύση του εκσυγχρονισμού του λιμανιού και της μαρίνας, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι το έργο είναι δυνατόν να δρομολογηθεί σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας η οποία είναι δυνατόν να ανατεθεί με συνοπτικές διαδικασίες σε κάποιο σύμβουλο, κάτι το οποίο επιτρέπεται όταν η δαπάνη δεν υπερβαίνει τις €80.000.

Από εκεί και πέρα, μπορεί ο εκσυγχρονισμός να υλοποιηθεί με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή, οπόταν οι διαδικασίες είναι λιγότερο χρονοβόρες. Στην περίπτωση αυτή, το έργο θα προωθηθεί από την Αρχή Λιμένων. Όταν υλοποιηθούν τα έργα υποδομής, η διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας, μπορεί να αναληφθεί από την Αρχή Λιμένων ή ακόμη και να ανατεθεί σε ιδιώτη. Βεβαίως στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι δαπάνες που θα έχουν ήδη εκτελεστεί, κάτι το οποίο θα επιμετρήσει και στο ποσοστό κέρδους του ιδιώτη και στον καταμερισμό του κέρδους μεταξύ του κράτους και του διαχειριστή.

Στην περίπτωση εκτέλεσης των έργων από την Αρχή Λιμένων θα είναι μειωμένος και ο χρόνος αξιοποίησης του λιμανιού και της μαρίνας, με δεδομένο ότι ο ιδιώτης δεν έκανε σημαντικές επενδύσεις και θα αναλάβει μόνο τη διαχείριση και τη συντήρηση των έργων. Βεβαίως, για να ανατεθεί η διαχείριση σε ιδιώτη, πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός, ώστε να προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα για το δημόσιο.

Όσον αφορά την επένδυση, με τη μορφή που προνοείτο στην καταγγελθείσα σύμβαση, στην τελευταία συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, μιλώντας εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η κ. Ρένα Παπαέτη, σχολιάζοντας τις απόψεις που εκφράστηκαν για επανέναρξη της διαδικασίας ανάθεσης το συντομότερο δυνατόν, παρατήρησε, πως κατ’ αρχήν πρέπει να ληφθεί απόφαση ως προς τι επιδιώκεται να υλοποιηθεί. Ακολούθως πρέπει να ετοιμαστούν έγγραφα διαγωνισμού, να γίνει προκήρυξη, να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, να αξιολογηθούν οι προσφορές και μετά να γίνει η ανάθεση σε μία από τις εταιρείες που θα ενδιαφερθούν. «Πρόκειται για μια διαδικασία εξ’ αντικειμένου χρονοβόρα η οποία ακολουθείται σε κάθε διαδικασία ανάθεσης παρόμοιων έργων στο κράτος», ξεκαθάρισε η κ. Παπαέτη.

 

Στο ερώτημα, κατά πόσον προκύπτει νομικό κώλυμα αν η κυβέρνηση αρχίσει να προωθεί νέες διαδικασίες με σκοπό την υλοποίηση της ανάπτυξης με νέο επενδυτή, η κ. Παπαέτη ανέφερε, πως δεν μπορεί οποιοσδήποτε να απαγορεύσει στην κυβέρνηση να προετοιμάζεται για ένα έργο. Εκείνο που μπορεί κάποιος να απαγορεύσει, είναι να προκηρυχθεί τώρα ο διαγωνισμός, είπε.

 

Σχετικά με πιθανή απευθείας ανάθεση σε ιδιώτες, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας μας εξήγησε ότι τέτοια σενάρια δεν μπορεί να τίθενται στο τραπέζι. Ακόμη και να υπήρχαν κατεπείγοντα έργα που θα έπρεπε να υλοποιηθούν π.χ. για θέματα ασφάλειας (κάτι το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει), η απευθείας ανάθεση θα αφορούσε μόνο αυτά τα κατεπείγοντα έργα και τίποτα άλλο, είπε.

 

Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να ανατεθεί απευθείας έργο ενός δισεκατομμυρίου επειδή για πολιτικούς λόγους βιαζόμαστε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ελεγκτική Υπηρεσίας. Αυτό είναι αδιανόητο να συζητείται καν, είπε.

 

Τόνισε, πως αν η κυβέρνηση επιθυμεί να επανέλθει για να υλοποιήσει έργο ανάλογο με αυτό το οποίο απορρίφθηκε ήδη, πρέπει να ακολουθηθούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας. Δηλαδή πρέπει να προσληφθούν σύμβουλοι για να εξετάσουν τις διάφορες επιλογές (αυτό που λέμε option analysis), και να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας της βασικής λύσης που θα επιλεγεί.

 

Στη συνέχεια, πρέπει να προσληφθούν σύμβουλοι οι οποίοι θα ετοιμάσουν πλήρη έγγραφα προσφορών ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, ή οι διαγωνισμοί αν το έργο θα σπάσει σε δύο ή τρία μέρη. Μετά θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο, ή τα έργα. Με αυτόν μάλλον θα γίνει και κάποια, περιορισμένης φύσης, διαπραγμάτευση, αν και μπορεί αυτό το στάδιο να μην χρειαστεί. Όπως και να έχει, για να έχουμε επί τόπου ανάδοχο, σίγουρα μιλάμε για κάποια χρόνια, ας πούμε τρία χρόνια κατ’ ελάχιστον, συμπλήρωσε.

Σχετικά νέα

X
Translate »