Έχουμε θέμα
Mια παραμελημένη όαση, αφημένη στο χρόνο και στην ανικανότητα των τοπικών φορέων
Γράφει το City of Larnaka
Μπήκαμε στη Στέγη Αγίου Χαραλάμπους, εκεί που σταμάτησε ο χρόνος και φάνηκε η ανικανότητα των τοπικών φορέων της πόλης επι σειρά ετών.
Πολλά γράφτηκαν τον τελευταίο 1,5 χρόνο για τη Στέγη Αγ. Χαραλάμπους ή αλλιώς γνωστό ως το πρώην λεπροκομείο με πρώτο την πιο γνωστή και περηβόητη δημιουργία Πανεπιστημιακών σχολών, όπου για την ώρα ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα προχωρήσει το όλο θέμα.
Περνώντας έξω από τη στέγη πάντα μας κινούσε την περιέργεια τι έχει μέσα, αφού η ιστορία του λεπροκομείου πολλές φορές βγήκε προς τα έξω και ομολογουμένως προκαλεί ρίγος. Η σελίδα μας χτες πήγε στο χώρο σε μια προσπάθεια να δούμε από κοντά το χώρο της πόλης, μας όπου ο χρόνος σταμάτησε χρόνια πριν.
Η εικόνα; Aποκαρδιωτική με το μικρό όμορφο εκκλησάκι του Αγ. Χαραλάμπους (χτίσμα του 1891) να είναι η μοναδική όμορφη νότα στον καταπράσινο χώρο του πρώην λεπροκομείου.
Εικόνες που προκαλούν ΣΟΚ και ΔΕΟΣ
Φτάνοντας στο χώρο αντικρίζει κανείς το πλούσιο πράσινο του χώρου, δεξιά και αριστερά στο στενό δρομάκι και συνεχίζοντας τα πρώτα δωμάτια του λεπροκομείου κάνουν την εμφάνιση τους. Κάπου εκεί ξεκινά η τρίχα να γίνεται κάγκελο και οι παλμοί να ανεβαίνουν. Ο χρόνος σταμάτησε εδώ και χρόνια με τα δωμάτια των λεπρών να σε παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή στο κέντρο της πόλης μας και ένα ΓΙΑΤΙ να πλανάται πάνω από το χώρο.
Δωμάτιο που καταδυκνύει ότι πρόσφατα κάποιος έμενε εκεί
Eντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι σε ένα από τα δωμάτια η εικόνα μαρτυρούσε ότι πρόσφατα κάποιος έμενε εκεί. Παιδικά παπούτσια και αντικείμενα πρόσφατα χρησιμοποιημένα, απλά σε κάνουν να μην σκεφτείς καν το ενδεχόμενο κάποιος να έμενε στο χώρο από ανάγκη, ειδικά με μωρό.
Ιατρικά απόβλητα και φάκελοι ασθενών εκτεθειμένα
Σε άλλα 2 δωμάτια η θέα ενός δωματίου γεμάτο ιατρικά απόβλητα και στο δίπλα του πολλοί φάκελοι ασθενών, προκαλούν ερωτήματα αφού πρόκειται για υλικό που οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να πουν γιατί βρίσκεται εκεί εκτεθειμένο από τη στιγμή που μπορεί ο οποιοσδήποτε να το πάρει στην κατοχή του.
Ανικανότητα των τοπικών φορέων, βουλευτών και όλων των Δημοτικών Συμβουλίων διαχρονικά
Ένας τόσο όμορφος χώρος, με πρόσβαση σε περιοχή Νatura και στον πεζόδρομο Αλυκής, μέσα στην πόλη και δίπλα από κατοικημένες περιοχές, πως γίνεται να μην έχει γίνει κάποια μελέτη τόσα χρόνια για αξιοποίηση του; Η πρόταση επί Δημαρχίας Λουρουτζιάτη για εγκατάσταση πανεπιστημιακών σχολών σκόρπισε ενθουσιασμό, όμως η αποχώρηση των εταιρειών υδρογονανθράκων από το λιμάνι Λάρνακας, κάπου πάγωσε το θέμα ως αντίποινα, παρά το γεγονός ότι ακόμη συζητιέται η έλευση πανεπιστημιακής σχολής στο χώρο.
Πρόταση της σελίδας μας αλλά και ανοιχτή πρόκληση προς Δήμο και υποψήφιους Δημάρχους
Εν αναμονή για το τι μέλλει γενέσθαι με τις πανεπιστημιακές σχολές, θεωρούμε ότι ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί από το Δήμο προς όφελος των δημοτών του. Πρόκειται για ένα χώρο με μεγάλη έκταση πρασίνου και με πρόσβαση στον πεζόδρομο Αλυκής.
Οι δημοτικές αρχές πρέπει να απαιτήσουν από τις υπηρεσίες που έχουν υπό τον έλεγχο τους το χώρο, να παραχωρηθεί και μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το Πανεπιστήμιο να γίνουν οι ακόλουθες ενέργειες:
1. Καθαρισμός του χώρου
2. Κατεδάφιση των υποστατικών του πρώην λεπροκομείου
3. Εξωραϊσμός του χώρου
4. Δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου στη βάση ενός σωστού και λειτουργικού σχεδιασμού
Μια πόλη που στερείται ενός μεγάλου πάρκου και χώρου αναψυχής για μικρά παιδιά, είναι άδικο να μην μπορεί να αξιοποιήσει τον εν λόγω χώρο.
Καλούμε το Δήμο αλλά και τους υποψηφίους Δημάρχους, να παραθέσουν τις απόψεις τους για αξιοποίηση του χώρου, σε αυτή τη βάση μέχρι να προκύψει κάτι με τις σχολές.
Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε το χώρο από το Google Earth
Χρώμα πράσινο: Xώροι Πρασίνου
Χρώμα κόκκινο: Ασφαλτοστρωμένος δρόμος
Χρώμα μπλε: Δωμάτια λεπρών
Χρώμα πορτοκαλί: Μονοπάτια φύσης που οδηγούν στον πεζόδρομο Αλυκής
Εμείς ως σελίδα, σε συνεργασία με το συνδημότη μας Αρχιτέκτονα τοπίου Χρίστο Προυσή, θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση προς το νέο δημοτικό συμβούλιο, για δημιουργία πάρκου στο χώρο. Θεωρούμε καθήκον του Δήμου και των τοπικών φορέων να διεκδικήσουν το χώρο και σε αυτό είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε άπαντες ως δημότες της πόλης μας και να το απαιτήσουμε ΔΥΝΑΜΙΚΑ. Βλέποντας τις φωτογραφίες από Google είναι εμφανές το τι μπορεί να γίνει και η δική μας ιδέα είναι:
1. Δημιουργία τεχνητής λίμνης στο χώρο πρασίνου αριστερά, χωρίς φυσικά να χαθεί το πράσινο
2. Δημιουργία μεγάλου παιδότοπου και skate arena στο χώρο πρασίνου δεξιά
3. Κατεδάφιση των δωματίων και τοποθέτηση μικρών ξύλινων σπιτιών τα οποία θα έχουν διάφορες χρήσεις
4. Δημιουργία μικρού αμφιθέατρου για παιδικές παραστάσεις
5. Αντικατάσταση της ασφάλτου του περιμετρικού δρόμου με πλακόστρωτο
6. Δημιουργία πλακόστρωτου στα μονοπάτια που οδηγούν στον πεζόδρομο Αλυκής
7. Τοποθέτηση φωτισμού και εξωπλισμού πάρκου
Τα πιο πάνω αποτελούν απλά εισηγήσεις οι οποίες μπορούν να μπουν στο τραπέζι και να ξεκινήσει ένας σχεδιασμός με στόχο ο χώρος να αποκτήσει ζωή και φυσικά παιδικά χαμόγελα. Οι δημότες της πόλης πληρώνουν φόρους και το λιγότερο που δικαιούνται είναι έναν τέτοιο χώρο, ειδικά από τη στιγμή που είναι εκεί αφημένος στο χρόνο και στην ιστορία του.
Καιρός οι κύριοι που παίρνουν αποφάσεις για τις ζωές μας να ασχοληθούν με αυτές. Στην υπόθεση του λεπροκομείου κύριοι μείνατε ΑΠΑΝΤΕΣ ανεξεταστέοι…και αφού εσείς ενδεχομένως να μην πήγατε ποτέ σας στο χώρο, ορίστε υλικό να δείτε και να ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της ανικανότητας σας.