Breaking News

Αναπτυξιακά Έργα

Μ. Κουκουμάς: Η Λάρνακα είναι η πόλη που δείχνει τον δρόμο της κοινωνικής διεκδίκησης

Η Λάρνακα κάποτε ήταν αδικημένη, για πολλούς, πόλη. Σήμερα μετά από αγώνες και διεκδικήσεις, η πόλη του Ζήνωνα μεταμορφώνεται και αλλάζει με έργα. Ο δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ, Μάριος Κουκουμάς, αναπτύσσει τους σχεδιασμούς για την πόλη και απαντά σε σημαντικά ερωτήματα.

 

Η Λάρνακα αλλάζει πρόσωπο τα τελευταία χρονιά και προσφέρει μια διαφορετική ποιότητα ζωής στους πολίτες της, τι έργα να περιμένουμε?

 

Πρωτίστως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η σημερινή εικόνα η οποία βλέπουμε στην Λάρνακα είναι απόσταγμα προσπαθειών και προγραμματισμού ετών. Δημόσια έργα τα οποία ήδη δημιουργήθηκαν έχουν τα τελευταία χρόνια ανάδειξη τόσο την σοφία των αποφάσεων αλλά και έχουν καταστεί και πόλος έλξης νέων επιχειρήσεων όσο και επισκεπτών, όπως για παράδειγμα η Πλατεία Ερμού η οποία έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την Λάρνακα, η πλατεία Αγίου Λαζάρου αλλά και η Πιαλέ Πασία. Έργα τα οποία ώθησαν τόσο στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων αλλά επανακαθόρισαν και τον ρόλο τους στο αστικό κέντρο αναδεικνύοντας την ιστορία της Λάρνακας και παράλληλα τις ομορφιές της. Ήταν και παραμένει στόχος μας η αρωγή και η δημιουργία τοπικών επιχειρήσεων και μας χαροποιεί ιδιαίτερα να βλέπουμε αυτές τις τοπικές επιχειρήσεις αναψυχής ή και άλλων μορφών, με νέα παιδιά με όρεξη να πετυχαίνουν διακρίσεις για τις επιχειρήσεις τους σε τοπικούς αλλά και διαγωνισμούς εξωτερικού.

 

Πέραν από νέες επιχειρήσεις όπως είναι μικρά αστικά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου η Λάρνακα αποδεικνύει μέρα με την μέρα ότι το μέλλον της ανήκει. Τα έργα τα όποια έχουν ήδη ξεκινήσει είναι δεδομένο ότι θα αλλάξουν το πρόσωπο του αστικού κέντρου. Σε λίγες μέρες παραδίδεται ο νέος Δημοτικός Κήπος ένα έργο το οποίο όλοι αναμένουμε με ανυπομονησία επιθυμώντας να επιστρέψουν τα παιδικά χαμόγελα σε ένα σύγχρονο χώρο με καινούρια παιχνίδια και τις απαραίτητες υπηρεσίες. Η ανέγερση της νέας δημοτικής αγοράς ένα έργο το οποίο η Λάρνακα ανέμενε για δεκαετίες είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα αποτελέσει ένα πραγματικό πυρήνα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι του ιστού του εμπορικού κέντρου. Συνάμα η πρόσθεση της αναβαθμισμένης Λέσχης Λάρνακας, σε μια γειτονιά ιδιαίτερης ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής σημασίας η οποία θα προστεθεί στα ιστορικά κτίρια του Μουσείου Πιερίδη, της Οθωμανικής Τράπεζας, των γραφείων του ΚΟΤ, των γραφείων Επαρχιακής Διοίκησης, Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας και Δημοτικής Πινακοθήκης. Πέραν από την ολοκλήρωση ακόμα ενός έργου αποτελεί και μια πρόκληση για τον Δήμο στην ανάδειξη της περιοχής και της ιδιαίτερης αισθητικής της. Επιπρόσθετα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανέγερση του νέου αθλητικού κέντρου με ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών του Κέντρο Νεότητας Λάρνακας – Κοινοτικού αλλά και την μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης και την ανέγερση σύγχρονων αθλητικών χώρων και γραφείων. Παράλληλα με τα ανωτέρω έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για ανάπλαση του ιστορικού συμπλέγματος «Ζουχουρι» το οποίο επανατοποθετεί στον χάρτη της Λάρνακας ένα ξεχασμένο χώρο του κέντρου.

 

Επίσης σε πολύ προχωρημένο στάδιο είναι και το έργο ανάπλασης και αναβάθμισης κεντρικών δρόμων και χώρων με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διακίνηση τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο καταλαμβάνει περίπου 10.000 τ.μ εντός του αστικού κέντρου με το οποίο θα εισαχθούν και όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ. Παράλληλα στα πλαίσια της προσπάθειας ευρύτερης αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου, ο Δήμος επεξεργάζεται πλάνο αξιοποίησης των 2.000.000 ευρώ που δόθηκαν ως αντισταθμιστικά από την ανέγερση του Metropolis mall για την αναβάθμιση των οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ερμού. Για το έργο αυτό υπολογίζουμε να προβούμε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εντός του 2019.

 

Όλα τα πιο πάνω έργα πέραν της αισθητικής αναβάθμισης ξεχασμένων περιοχών και κτιρίων έχουν τον ουσιαστικό σκοπό να βελτιώσουν πολλά περισσότερα από ότι την καθαρά «προσωπική» τους εικόνα. Οι σκοποί είναι να αποτελέσουν σημεία αναφορά μια προσπάθειας πολυεπίπεδης αναβάθμισης της περιοχής τους και της Λάρνακας με σύγχρονους χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, εμπορίου πάντα σεβόμενοι την αισθητική, αρχιτεκτονική και ιστορία της Λάρνακας. Λαμπρό παράδειγμα η δημιουργία των πλατειών Ερμού και Αγίου Λαζάρου καθώς και της Πιαλέ Πασία όπως αναφέρθηκα πιο πάνω.

 

Τι να αναμένουμε με την περάτωση αυτών των έργων. Τι πλάνο για το μέλλον υπάρχει;

 

Έχοντας την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος με την απουσία ώριμων έργων προς χρηματοδότηση έχουμε προχωρήσει όχι μόνο απλά στην καταγραφή ενός πλάνου νέων έργων για το Δήμο αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε μια σειρά από έργα να είναι ήδη ώριμα ούτως ώστε στο νέο κύκλο χρηματοδοτήσεων να είμαστε έτοιμοι.

 

Η ετοιμασία και ωρίμανση αυτών των 10 νέων έργων βρίσκονται ως προτεραιότητα του Δήμου για το 2019. Έργα τα όποια δεν αφορούν μόνο το αστικό κέντρο της Λάρνακας αλλά την Λάρνακα στην ολότητα της. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα είναι ένας μεγάλος χώρος πρασίνου με χώρο εκδηλώσεων σε Συνοικισμό της Λάρνακας, η ουσιαστική αναβάθμιση του Παττίχειου Πάρκου, η σύνδεση της Αλυκής με το Αλιευτικό Καταφύγιο, η ανάπλαση της πλατείας Αλκής και η αναβάθμιση της Χρυσοπολίτισσας.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας το θέμα των ψηλών κτιρίων και της ανάπτυξης για την Λάρνακα, ποια είναι η δική σας άποψη για το όλο θέμα;

 

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο «τι εννοούμε ανάπτυξη»? για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε και ποιο μέλλον θέλουμε να φτιάξουμε. Προσωπικά δεν θεωρώ τον όρο «ανάπτυξη» να μπορεί ή να πρέπει να κλειστεί ή αγκιστρωθεί αποκλειστικά στα τσιμέντα και τις οικοδομές. Ο όρος «ανάπτυξη» εμπεριέχει ουσιωδώς το βιοτικό επίπεδο μια κοινωνίας και εμπεριέχει πολλές και σημαντικότερες, πτυχές της ζωής και του μέλλοντος μας. Η οικοδομική ανάπτυξη με τις πολλές οικοδομές και τους τόνους μπετόν δεν είναι πανάκεια ούτε για την οικονομία ενός τόπου αλλά ούτε και για την ζωή μας. Τα ψηλά κτίρια ως είδος ανάπτυξης ήρθαν και στην Λάρνακα με αρκετές αιτήσεις και μια παράμετρο η οποία έχει την δική της ιδιαίτερη σημασία, την εμπειρία των ψηλών κτιρίων της Λεμεσού την οποία η Λάρνακα θα πρέπει να αξιολογήσει δεόντως υπό το φως και των πολλών πλέον φωνών για τις συνέπειες των στην κοινωνία της Λεμεσού.

 

Η συζήτηση για το οποιοδήποτε ψηλό κτίριο ξεκινά με την προστασία του περιβάλλοντός και των ανέσεων της περιοχής για τα οποία απαιτούνται περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες σκίασης και ούτω καθεξής. Η προσπάθεια η οποία καταβάλλεται από τον Δήμο Λάρνακα είναι η δομημένη πολιτική με συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό με οριοθέτηση περιοχών που θα ήταν δυνατή η ανέγερση ψηλών κτιρίων.

 

Σκοπός είναι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας, η κουλτούρα και η ιστορία της Λάρνακας. Υπάρχουν ήδη περιοχές η οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί 4-5 οικιστικά και εμπορικά κτίρια.

 

Ποια παραμένουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πόλη;

 

Υπάρχει μια ιεράρχηση αλλά και κατηγοριοποίηση των προβλημάτων της Λάρνακας κάποια συχνά – πυκνά λαμβάνουν δημοσιότητα κάποια άλλα όχι, ως Δήμος προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συγκεκριμένες δομές για προώθηση της επίλυσης των.

 

Αδιαμφισβήτητο ως πρόβλημα παραμένει και το χρόνιο πρόβλημα της μη μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών το οποίο έχει εγκλωβίσει την Λάρνακα στο κλοιό της οδηγίας Sevezo υποδεικνύοντας τον μεγάλο, σοβαρό και άμεσο κίνδυνο στην υγεία και ασφάλεια. Παράλληλα η μη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμένων αποτελεί ουσιαστική τροχοπέδη για την ανάπτυξη και μέλλον της Λάρνακας Στα μεγάλα γνωστά προβλήματα της Λάρνακας, είναι και η μέχρι σήμερα μη ευόδωση όλων των προσπαθειών για την αξιοποίηση των χώρων και της προοπτικής της Μαρίνας και Λιμανιού Λάρνακας. Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια για εξεύρεση επενδυτή θα καταλήξει επιτυχώς σύντομα.

 

Παράλληλα η μη αξιοποίηση του παλιού Αεροδρομίου παραμένει ζητούμενο για την προοπτική της Λάρνακας, άξιο αναφοράς είναι το ότι πέραν της προ ετών ευκαιρίας για αξιοποίησης του με την δημιουργία διεθνούς εκθεσιακού χώρου (expo) η οποία ναυάγησε για μικροπολιτικά συμφέροντα δεν υπήρξε κάποια άλλη ουσιαστική εξέλιξη.

 

Στα προβλήματα προστίθεται και η απουσία μιας Πανεπιστημιακής Σχολής το οποίο ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί με την τροχιοδρόμηση της σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας η οποία θα λειτουργήσει αρχικά με 2 τμήματα το Τμήμα Θαλάσσιας Τεχνολογίας και το Τμήμα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

 

Πέραν των πιο πάνω η Λάρνακα αντιμετωπίζει και πιο καθημερινά προβλήματα όπως είναι τα κακό οδικό δίκτυο και υπόστρωμα, η έλλειψή χώρων στάθμευσης στο κέντρο, οι απουσία έργων υποδομής από τους Συνοικισμούς όπως είναι σύγχρονα πάρκα, γήπεδα και θέατρα.

 

Παράλληλα η Λάρνακα αντιμετωπίζει και προβλήματα κοινωνικά τα οποία δεικνύουν ότι το μέλλον θα τα διογκώσει και για αυτό θα πρέπει να βρεθούν οι δομές και το πλάνο αντιμετώπισης τους από τώρα. Η ανεργία η οποία αποτελεί πρόβλημα των τελευταίων ετών στην πόλη, οι άστεγοι οι οποίοι κάνουν την εμφάνιση τους σε κεντρικούς και μη δρόμους και παραπήγματα της πόλης καθώς και ζητήματα συνοχής μεταξύ δημοτών μας από διαφορετικές χώρες, εθνικότητες, πολιτισμούς και κουλτούρες.

 

Επίσης η Δημοτική υπηρεσία η οποία είναι και ο κινητήριος μοχλός πίσω από τα έργα και τις δράσεις του Δήμου Λάρνακας ασφυκτία κάτω από τις κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν πολλά τμήματα του Δήμου σε ουσιαστική υποστελέχωση όπως την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας.

 

Ως Δήμος για κάποια από αυτά τα προβλήματα έχουμε προωθήσει προσωρινές λύσεις και για άλλα φτιάχνουμε μακροπρόθεσμο πλάνο.

 

Ποιες οι προτεραιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου;

 

Έχοντας ήδη αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου σε θέματα αναπτύξεων και έργων θεωρώ ότι οφείλω να αναφερθώ σε δυο παραμέτρους τις οποίες ο Δήμος Λάρνακας έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του οι οποίες δεν είναι άλλες από τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

 

Ο Αθλητισμός είναι ένα στοίχημα το οποίο η Λάρνακα έχει κερδίσει. Η Λάρνακα έχει καταστεί ο θερινός αθλητικός προορισμός αν όχι όλων, της πλειοψηφίας των αθλητικών διοργανώσεων. Φιλοξενεί ετήσια μεγάλες ευρωπαϊκές ή/και παγκύπριες διοργανώσεις αθλημάτων παραλίας όπως Beach Volley, Beach Tennis, Beach Soccer αλλά και διοργανώσεις πολεμικών τεχνών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Λάρνακα πέραν των παραδοσιακών θαλάσσιων αθλημάτων παραμένει στην πρωτιά των νέων αθλητικών τάσεων, για παράδειγμα διατηρώντας σχολές και σημεία για το άθλημα της αετοσανίδας (kıte surfıng) και είναι οικοδέσποινα ίσως της μεγαλύτερης και εντυπωσιακότερης διοργάνωσης αγώνων αετοσανίδας στο νησί.

 

Επίσης η Λάρνακα είναι ένας από τους πρώτους που εντάχθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα δράσης και άθλησης όπως είναι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Άθλησης BeActıve, στα πλαίσια της οποίας παρέχεται μια πλειάδα αθλητικών δράσεων, κάποιες από τις οποίες «έρχονται στο σκαλοπάτι μας» δηλαδή γίνονται σε χώρους εργασίας ή δημοσίους χώρους όπως το αεροδρόμιο Λάρνακας ή ακόμα δίδεται η ευκαιρία συμμετοχής σε ειδικές ομάδες σε αθλητικές δράσεις.

 

Ιδιαίτερης μνείας αξίζει ότι ο Δήμος μας υπήρξε πρωτοστάτης και θιασώτης της ιδέας του «Ανοικτού Σχολείου» ο οποίος ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες προσφέρει και μια πλειάδα υψηλής ποιότητας άθληση και αθλητικών δράσεων και μαθημάτων, με μια εξαιρετικά ευρεία επιλογή αθλημάτων: από αντισφαίριση (τένις), ποδόσφαιρο δωμάτιου, αεροβική, πολεμικές τέχνες, Zumba μέχρι αθλημάτων παραλίας.

 

Η προσπάθεια του Δήμου είναι πέραν της διατήρησης των πιο πάνω θεσμών η συνεχής αναβάθμιση τους αλλά και εισαγωγή νέων αθλητικών δράσεων και θεσμών.

 

Ο Πολιτισμός στην Λάρνακα είναι αυταπόδεικτο από μια βόλτα στην πόλη και τα δρομάκια της ότι λαμβάνει σταθερά αυξανόμενη θέση και σημασία τόσο στην κοινωνία της Λάρνακας αλλά και στις δράσει του Δήμου. Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από τοπικούς καλλιτέχνες ωθήσαν την πόλη μέσω προσωπικών εκθέσεων και δημιουργίας στούντιο τεχνών προσθέτοντας στην μακρά ιστορία και εμπειρία παλαιότερων και καταξιωμένων καλλιτεχνών της Λάρνακας, ανέδειξαν και την μεγάλη προοπτική της πόλης στα πολιτιστικά και εικαστικά δρώμενα της Κύπρου και όχι μόνο. Ως Δήμος θεωρούμε τον πολιτισμό ως αιχμή δόρατος να κερδίσουμε ένα άλλο κόσμο. Μπορεί κάποιοι να οραματίζονται σύγχρονες πόλεις με ουρανοξύστες και θέα την Μεσόγειο αλλά η αλήθεια είναι ότι η ψυχή μια πόλης είναι ο πολιτισμός και οι φορείς του, χωρίς αυτούς είναι άδειοι δρόμοι, με ντουβάρια και τόνους μπετόν.

 

Η προσπάθεια του Δήμου είναι για στενότερη επαφή με τους οργανωμένους φορείς Πολιτισμού όπως είναι το ΕΚΑΤΕ, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αγγειοπλαστών – Κεραμουργών κ.α. Παράλληλα με την συμμετοχή και αρωγή του Δήμου ιδρύθηκε το Ίδρυμα «Αρχεία Φοίβου Σταυρίδη» με αξιοσημείωτη προσφορά αλλά και μεγάλες βάσεις για το μέλλον. Παράλληλα είναι στις προτεραιότητες του Δήμου η ουσιαστική αναβάθμιση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών θεσμών όπως ο Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Χειμώνας, ο Κατακλυσμός, ο οποίος χάρη στην συνεργία του Δήμου και του Ιδρύματος «Αρχεία Φοίβου Σταυρίδη» έγινε δυνατή η αναγνώριση του από την OYNEΣΚΟ ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, αλλά και η ενδυνάμωση υφιστάμενων θεσμών όπως το «Δεκαπενθήμερο Ερασιτεχνικής Δημιουργίας».

 

Κλείνοντας είναι κάτι που θεωρείτε ότι δεν είπαμε για την Λάρνακα και είναι άξιο αναφοράς;

 

Θεωρώ ότι δεν αναφερθήκαμε στο πιο αξιοσημείωτο για την Λάρνακα, τους ανθρώπους της. Η Λάρνακα ουσιαστικά οι άνθρωποι της έχουν καταφέρει κάτι πραγματικά μοναδικό στο πρόσφατο παρελθόν να υπερβούν εαυτούς μακριά από κομματικές αποχρώσεις και σημαίες με κοινό σύνθημα την Λάρνακα. Περπάτησαν σε πορείες και ύψωσαν φωνή εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου στις μονομερείς κυβερνητικές αποφάσεις για την βιομηχανοποίηση του Λιμανιού Λάρνακας εκθέτοντας όσους προσπάθησαν να ταμπελώσουν τόσο την προσπάθεια όσο και τους ανθρώπους που την αγκάλιασαν. Διεκδίκησαν τα δικαιώματα που δεν εισάκουσε η Κυβέρνηση μέσω του Γενικού Ελεγκτή αλλά και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιώθηκαν. Πρόσφατα με δικαστική απόφαση την οποίαν διεκδίκησαν ομαδικά κάτοικοι της περιοχής Κρασά δικαιώθηκαν για το επικίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των Δημοτών του από την Κυβέρνηση αδειοδοτημένου, με την δια πλειοψηφίας σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου, του εργοστασίου της Halliburton στην βιομηχανική περιοχή Αραδίππου.

 

Η Λάρνακα είναι η πόλη που δείχνει τον δρόμο της κοινωνικής διεκδίκησης η οποία χάνεται ως είδηση στις μεγάλες επικεφαλίδες, τα fake news και τα διάφορα τις καθημερινότητας. Η Λάρνακα και οι δημότες της, αυτόχθονες και πρόσφυγες, δείχνουν τον δρόμο ότι το μέλλον δεν φτιάχνεται για μας αλλά φτιάχνεται από εμάς με την συμμετοχή μας, την διεκδίκηση μας και την αγάπη μας για τον τόπο μας, στο τέλος-τέλος «ο τόπος εν άδρωπος».

 

aftodioikisi

 

Σχετικά νέα

X
Translate »