Εκπαίδευση
Μα τι τρώνε τα παιδιά στις σχολικές καντίνες;
Δεν αγοράζουν μόνο υγιεινά σνακ τα παιδιά μας από τα σχολικά κυλικεία. Από σοκολάτες μέχρι… αναψυκτικά εντοπίστηκαν σε πολλές καντίνες σε Λάρνακα και Λευκωσία παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση τέτοιων προϊόντων στη βάση των κανονισμών και της νομοθεσίας.
Συμβαίνει όμως και το εξής παράδοξο: Ενώ οι μαθητές/τριες κάποιων σχολείων ισχυρίζονται ότι καθημερινά αγοράζουν από την καντίνα του σχολείου τους προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα προσφερόμενα είδη, τέτοια προϊόντα δεν εντοπίστηκαν κατά τις επιθεωρήσεις των Τοπικών Επιτροπών Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων.
Γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι τα «απαγορευμένα» προϊόντα δεν τοποθετούνται σε περίοπτη θέση. Κρύβονται, και… αποτελούν κοινό μυστικό ανάμεσα στους κυλικειάρχες και τους μαθητές/τριες. Οι δε τιμές, σε αρκετά προϊόντα, διαπιστώθηκε ότι είναι πάνω από τις προκαθορισμένες. Κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 οι Τοπικές Επιτροπές Λάρνακας και Λευκωσίας πραγματοποίησαν 162 επιθεωρήσεις σε 111 σχολεία όλων των βαθμίδων.
Τα αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων δεικνύουν πως οι μαθητές/τριες σε ένα μεγάλο ποσοστό κυλικείων μπορούν να βρουν ό,τι… «τραβήξει» η όρεξή τους! Οι Τοπικές Επιτροπές, κατά τους ελέγχους τους, ήρθαν όμως ενώπιον και άλλων καταστάσεων: Kυλικεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σε σχέση με την κτηριακή τους υποδομή και απουσία βασικού εξοπλισμού. Η αντίδραση των υπευθύνων για την κατάσταση είναι, πάντως, αξιοσημείωτη: Το Υπουργείο Παιδείας ρίχνει την μπάλα στις Σχολικές Εφορείες. Οι δε Σχολικές Εφορείες πιστεύουν πως το πρόβλημα δεν είναι και τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται.
Μακρύς ο κατάλογος με τις παρανομίες
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, από την άλλη, επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες σε Σχολικές Εφορείες και το Υπουργείο Παιδείας. Οι λειτουργοί του συνδέσμου διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι, κάθε χρόνο, ότι κάποιες Σχολικές Εφορείες επιδεικνύουν υπερβολική ανοχή σε διαχρονικές παραβάσεις ειδών και τιμών του εγκεκριμένου καταλόγου για τα σχολικά κυλικεία. Την ίδια ώρα όμως διαπιστώνουν και την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του αλαλούμ που παρατηρείται. Πιο ενδεικτικό παράδειγμα δεν μπορεί να υπάρχει από τα ίδια τα αποτελέσματα των 162 επιθεωρήσεις των Τοπικών Επιτροπών Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων Λάρνακας και Λευκωσίας μέσα από τα οποία φαίνεται ότι:
– Οι μαθητές δεν γνώριζαν ικανοποιητικά τις εγκεκριμένες τιμές και τα είδη του εγκεκριμένου καταλόγου
– Προϊόντα τιμοκαταλόγου προσφέρονταν σε υψηλότερες τιμές από τις εγκεκριμένες
– Πωλούνταν είδη που δεν περιλαμβάνονταν στους εγκεκριμένους καταλόγους
– Παρασκευάζονταν σάντουιτς προς κατανάλωση εκτός προδιαγραφών σε περιεχόμενο ή βάρο
Πηγή: Πολίτης