Εκπαίδευση

«Μαχαίρι» στα δίδακτρα ζητούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές

Μείωση των διδάκτρων της τάξης του 20% στα μεταπτυχιακά προγράμματα, λόγω των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, ζητούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Με επιστολή τους προς τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και προς τον Κοσμήτορα της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θέτουν τους προβληματισμούς τους και παραθέτουν μία σειρά λόγων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, συνηγορούν προς την ουσιαστική μείωση στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές τονίζουν στην επιστολή τους ότι οι οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας τείνουν να αγγίξουν κάθε οικογένεια και κάθε φοιτητή του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι πολλοί είναι οι φοιτητές που εργάζονται, προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τα δίδακτρά τους, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19 έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων τους.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι αρκετοί από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ήρθαν από το εξωτερικό, επωμιζόμενοι το κόστος της διαμονής τους στην Κύπρο, ενώ στην ουσία δεν χρειαζόταν, αφού τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά. Οι πλείστοι δε από αυτούς τους φοιτητές, παράλληλα με τη φοίτησή τους, εργάζονταν σε επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες έχουν πλέον διακόψει τη λειτουργία τους.

Την ίδια ώρα σημειώνουν πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, λόγω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, λειτουργεί με μειωμένα έξοδα, όπως κατανάλωση ενέργειας (ρεύμα, νερό, θέρμανση), καθαριότητα των χώρων, ενώ συγκεκριμένα προγράμματα λειτουργούν με ακόμη λιγότερα έξοδα, καθώς καθηγητές οι οποίοι θα έρχονταν από άλλες χώρες, δεν ήρθαν τελικά.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές σημειώνουν ότι το αναγραφόμενο κόστος των διδάκτρων, το οποίο δέχτηκαν να καταβάλουν, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού βασική προϋπόθεση ήταν τα μαθήματα να γίνονται δια ζώσης. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ώθησε πολλούς φοιτητές να διαλέξουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποφεύγοντας άλλα εξ αποστάσεως προγράμματα, των οποίων το κόστος είναι μειωμένο.

«Όσον αφορά στη φοίτηση μας στο Πανεπιστήμιο, δεχόμαστε ένα τεράστιο πλήγμα ως φοιτητές. Οι παρουσιάσεις των μαθημάτων μας δεν είναι οι ίδιες, δεν μπορούμε να συναναστραφούμε μεταξύ μας, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε ως φοιτητές σε δραστηριότητες του Πανεπιστημίου μας, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις υπηρεσίες του και να ζήσουμε τέλος την εμπειρία της φοίτησής μας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Βασικότερο όλων είναι ότι λόγω της κατάστασης αδυνατούμε να παρακολουθούμε τα μαθήματα δια ζώσης και αναγκαζόμαστε να τα παρακολουθούμε διαδικτυακά, που όπως γνωρίζετε δεν έχουν την ίδια επίδραση όσο δια της φυσικής παρουσίας. Η γνώση που λαμβάνουμε αν μη τι άλλο δεν είναι η ίδια και γενικά η φοίτησή μας έχει επηρεαστεί αρνητικά», αναφέρεται στην επιστολή.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, για λόγους αρχής και κοινωνικής ευθύνης του Πανεπιστημίου Κύπρου ως δημόσιο ίδρυμα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστική μείωση των διδάκτρων της τάξης του 20% στα μεταπτυχιακά προγράμματα», καταλήγει η επιστολή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας εισηγείται όπως το θέμα της ανάγκης προσαρμογής των διδάκτρων των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου εγγραφεί ως αυτεπάγγελτο, προκειμένου να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Σχετικά νέα

X
Translate »