Breaking News

ΠΡΟΣΩΠΑ

Μαρούλα Βιολάρη-Ιακωβίδου: Η «Νεφέλη» του αγώνα της ΕΟΚΑ

Πηγή: philenews.com


Σήμερα, μετά από 42 χρόνια καταξιωμένης δημοσιογραφικής πορείας, κατέχει τον τίτλο της πρώτης Κύπριας γυναίκας δημοσιογράφου. Πριν από 66 χρόνια,κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955- 59, υπήρξε μέλος της οργάνωσης με το ψευδώνυμο «Νεφέλη». Τόσο μέσα από τη δράση της, όσο και μέσα από τα γραπτά της, έζησε και αποτύπωσε όλα τα ιστορικά βήματα της πατρίδας μας.

Ο λόγος για την Μαρούλα Βιολάρη – Ιακωβίδου που ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της πορεία το 1955, τρεις μόνο μήνες μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, καλύπτοντας με την πένα της όλα τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην ιστορία του κυπριακού Τύπου.

O διπλός ρόλος στον αγώνα της ΕΟΚΑ 

Η Μαρούλα Βιολάρη- Ιακωβίδου, τον αγώνα της ΕΟΚΑ τον έζησε υπό τη διπλή ιδιότητα της δημοσιογράφου και της αγωνίστριας. Είχε  την ευλογία όπως ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή της στον «Φ», να είναι μέλος της οργάνωσης και το επάγγελμά της, της έδωσε την ευκολία να κινείται ελεύθερα τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αφού κατείχε δελτίο ελεύθερης κυκλοφορίας το λεγόμενο «curfew pass».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η δημοσιογραφία μου πρόσφερε το ωραιότερο ταξίδι»

Παρόλο που το δελτίο ελεύθερης κυκλοφορίας έγραφε ότι θα έπρεπε να κινείται μεταξύ γραφείου και κατοικίας, η ίδια το χρησιμοποίησε, καθ’ ότι σύνδεσμος στον αγώνα, για τη μεταφορά επιστολών. Όταν εντοπιζόταν σε σημεία που δεν δικαιολογείτο η παρουσία της έβαζε μπροστά τη δημοσιογραφική της ιδιότητα για να αποφύγει τη σύλληψη εφευρίσκοντας δικαιολογίες. Κι όπως λέει και η ίδια, ήταν η περίοδος που είπε τα πιο πολλά ψέματα στη ζωή της, αλλά ήταν και τα μόνα!

Δελτίο Ελεύθερης Κυκλοφορίας Δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ

Από το δημοσιογραφικό μετερίζι έγραψε δεκάδες εξαιρετικά δημοσιογραφικά κείμενα για τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Η «Νεφέλη» του αγώνα της ΕΟΚΑ που «όργωσε» απ’ άκρη σ’ άκρη την Κύπρο, τόσο στο ρεπορτάζ, όσο και σε αποστολές του αγώνα. Ξεχώρισε για πολλά κείμενά της, ιδιαίτερα αυτά που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Ταϊμς οφ Σάιπρους», τα οποία χρόνια αργότερα συγκέντρωσε και εξέδωσε σε έναν τόμο με τίτλο «Σελίδες του απελευθερωτικού μας αγώνα όπως γράφτηκαν τότε…».

Έζησε πολύ συγκλονιστικές στιγμές κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ και έθεσε πολλές φορές τη ζωή της σε κίνδυνο. Θυμάται την έκρηξη και το πολύνεκρο δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή τεσσάρων προσώπων στο γειτονικό από το χωριό της, το Κούρδαλι.

Είδε συμμαθητές της και οικεία της πρόσωπα να πέφτουν νεκροί σε μάχες και δολοφονίες. Έζησε το δράμα των οικογενειών τους και ιδιαίτερα των μανάδων τους που έχασαν τα παιδιά τους. Χρόνια αργότερα, τις εμπειρίες αυτές τις κεφαλαιοποίησε σε δυο ντοκιμαντέρ για το ΡΙΚ με τίτλο «Μάνες Ηρώων» και «Στο ικρίωμα της αγχόνης», στα οποία μαζί με τις ηρωομάνες έζησε ξανά τα γεγονότα του αγώνα της ΕΟΚΑ. Έγραψε επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τον Ιάκωβο Πατάτσο, προϊόν επισταμένης έρευνας, στο πολύτομο έργο του εκδότη Χρ. Ανδρέου «Πεθαίνοντας για την ελευθερία», ενώ διετέλεσε πριν μερικά χρόνια και μέλος του ΣΙΜΑΕ.

Στην είσοδο του κρησφύγετου του Αυξεντίου στο Μαχαιρά το Μάρτιο του 1959

Μέσα σε αυτά τα ρεπορτάζ βρίσκει κανείς εξαιρετικά κείμενα για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, που αφορούσαν κείμενα για πολλούς ήρωες και ιστορικές προσωπικότητες. Κατάφερε μέσα από τη δημοσιογραφική της ιδιότητα να προσεγγίσει τις έγκλειστες στις Κεντρικές Φυλακές, τις μάνες και τις συζύγους των ηρώων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Μέσα στις δημοσιογραφικές της επιτυχίες, αξιόλογη θεωρείται η μονογραφία για τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου με την οικογένεια του οποίου συνδέθηκε στενά και ιδιαίτερα με τη Βασιλού, της οποίας ο κρυφός γάμος με τον Αυξεντίου ανακοινώθηκε μετά τη λήξη του αγώνα από τον ίδιο τον Μακάριο σε μια από τις καθημερινές συναντήσεις του με τους εκπροσώπους του Τύπου.

Το 18χρονο, τότε, κορίτσι της δημοσιογραφίας της γενιάς του ’55, μέσα από τα βιβλία της, τη «Νεφέλη» το «Δωμάτιο 22», «Σελίδες του απελευθερωτικού αγώνα όπως γράφτηκαν τότε…» και άλλα, έχει πολλά να θυμηθεί από ωραίες μα και από τραγικές στιγμές. Βρέθηκε πολλές φορές μπροστά σε διλήμματα. Έζησε την πορεία της Κύπρου μέχρι την ανεξαρτησία, αλλά και ταυτόχρονα την κατάρα του διχασμού. Έζησε το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Γεγονότα που πικραίνουν πολύ τη δική της γενιά.

Σχετικά νέα

X
Translate »