Μετά την έκθεση για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Μαθητή, το οποίο παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας προς τους εμπλεκόμενους φορείς, αναμένεται εντός των ημερών να επιδοθεί προς τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και του Εκπαιδευτικού.
Διαβάστε για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης του μαθητή ΕΔΩ
Η έκθεση που ανέλαβε να ετοιμάσει η Επιτροπή που συστάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί πλήρως και αναμένεται να παρουσιαστεί προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις τις επόμενες ημέρες.
Ο REPORTER, εξασφάλισε αυτούσια την έκθεση και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί.
Μέσα από το νέο σύστημα θα δίνεται έμφαση στις διαδικασίες που επιτρέπουν τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, αλλά και στον έλεγχο της αξιοπιστίας τους εκπαιδευτικού συστήματος.
Εισάγεται η θέση του Ανώτερου Εκπαιδευτικού
Το νέο σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού προσθέτει στην ιεραρχία του Υπουργείου Παιδείας τη θέση του Ανώτερου Εκπαιδευτικού σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η εισαγωγή της θέσης, σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα προσφέρει τη δυνατότητα ανέλιξης εκπαιδευτικών που επιθυμούν προαγωγή σε μια βαθμίδα, η οποία όμως δεν θα συνοδεύεται με μείωση ωρών διδασκαλίας και ανάληψης διοικητικών καθηκόντων.
Η θέση αυτή θα αποτελεί ενδιάμεση βαθμίδα μεταξύ των μόνιμων εκπαιδευτικών και του Βοηθού Διευθυντή και ο αριθμός των Ανώτερων Εκπαιδευτικών θα είναι ίσος με το 10% των Βοηθών Διευθυντών κάθε βαθμίδα ενώ, θα είναι επιπρόσθετος του αριθμού των Βοηθών Διευθυντών.
Θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση στην αξιολόγησή τους
Εάν τα αποτελέσματα την αξιολόγησης δεν βρίσκει σύμφωνους τους εκπαιδευτικούς αυτοί μπορούν να υποβάλουν ένσταση, μέσω από το Σώμα Εξέτασης Ενστάσεων. Το σώμα θα είναι ανεξάρτητο, θα αποτελείται από τρία μέλη και θα διορίζεται από το Υπουργείο.
Αξιολόγηση επί δοκιμασία Εκπαιδευτικών
Η αξιολόγηση των επί δοκιμασία Εκπαιδευτικών έχει σκοπό την αξιολόγηση με βάση κριτήρια δηλαδή την επάρκεια/καταλληλότητα για σκοπούς επικύρωσης ή όχι της μονιμοποίησης. Δεν θα ανακοινώνεται αριθμητική βαθμολογία στους επί δοκιμασία εκπαιδευτικούς αλλά ο χαρακτηρισμός Επιτυχία ή Αποτυχία.
*Θα αξιολογούνται από τον διευθυντή του σχολείου και δύο αξιολογητές και τον Διευθυντή την μονάδας.
*Η διάρκεια της επί δοκιμασίας περιόδου θα είναι διετής.
*Για τον κάθε επί δοκιμασία εκπαιδευτικό θα πραγματοποιούνται τέσσερις κοινές προειδοποιημένες επισκέψεις κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του στην τάξη, δύο κατά ακαδημαϊκό έτος.
*Θα συντάσσονται από τους αξιολογητές και τον διευθυντή τρεις Ενδιάμεσες Εκθέσεις Επιθεώρησης Επί Δοκιμασία Εκπαιδευτικού και μια Τελική Έκθεση.
*Για να μονιμοποιηθεί ο εκπαιδευτικός θα πρέπει όλες οι Εκθέσεις να χαρακτηριστούν με επιτυχία.
Αξιολόγηση μόνιμων εκπαιδευτικών
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα τυγχάνουν αξιολόγησης το τρίτο έτος μετά την επικύρωση το μόνιμου διορισμού τους και αργότερα η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται ανά τρία χρόνια.
*Ο μόνιμος εκπαιδευτικός θα αξιολογείται από δύο αξιολογητές κατά προτίμηση της ίδιας ειδικότητας και του διευθυντή της σχολικής μονάδας
*Για τον κάθε εκπαιδευτικό θα πραγματοποιούνται δύο κοινές επισκέψεις των αξιολογητών και του διευθυντή στην αίθουσα διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του χρόνου. Εκεί, θα οι αξιολογητές και ο διευθυντής θα συμπληρώνουν ξεχωριστά το Έντυπο Παρακολούθησης Διδασκαλίας με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης.
*Μετά την αξιολόγηση μέσω του εντύπου θα ακολουθεί αναστοχαστική συζήτηση μεταξύ του εκπαιδευτικού, του διευθυντή και των αξιολογητών ώστε να επιλυθούν προβλήματα που ενδεχομένως να υπάρξουν.
*Στην συνέχεια οι αξιολογητές και ο διευθυντής υπογράφουν κοινή Ενδιάμεση Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού και Τελική Έκθεση Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού. Και οι δύο εκθέσεις θα περιέχουν τα κριτήρια με αριθμητική βαθμολογία.
*Η ενδιάμεση αξιολόγηση θα αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής βαθμολογίας και η τελική θα αντιστοιχεί στο 60%.
Αξιολόγηση Ανώτερου Εκπαιδευτικού
Οι νεοσύστατοι Ανώτεροι εκπαιδευτικοί θα τυγχάνουν αξιολόγησης το δεύτερο έτος από την επικύρωση του διορισμού τους και στη συνέχεια θα αξιολογείται κάθε τρία χρόνια.
Όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αυτή είναι η ίδια με τη διαδικασία που θα ισχύει για την αξιολόγηση των μόνιμων εκπαιδευτικών (βλ. πιο πάνω).
Αξιολόγηση Βοηθών Διευθυντών
Οι Βοηθοί Διευθυντές θα τυγχάνουν της πρώτης αξιολόγησής τους της δεύτερη χρονιά που ακολουθεί την επικύρωση του διορισμού τους στη θέση και στη συνέχεια κάθε τρία χρόνια. Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι η ίδια με τις πιο πάνω.
Αξιολόγηση Βοηθών Διευθυντών Α΄(Μέση Εκπαίδευση)
Οι Βοηθοί Διευθυντές Α΄ θα αξιολογούνται τη δεύτερη χρονιά που αναλαμβάνει και θα αξιολογείται από δύο Αξιολογητές και το Διευθυντή σχολικής μονάδας.
Θα πραγματοποιούνται δύο κοινές επισκέψεις από τους αξιολογητές και τον Διευθυντή κατά τη διάρκεια διδασκαλίας. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια με πιο πάνω.
Αξιολόγηση Αντικαταστάσεων και Έκτακτων Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών
Οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί θα στηρίζονται από το Παιδαγωγικό Σύμβουλο του σχολείου και θα αξιολογούνται από τον ίδιο αλλά τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία εργάζονται για περίοδο τουλάχιστον 30 ημερών.
*Ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος και ο Διευθυντής παρακολουθούν διδασκαλίες του τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς εάν και εφόσον επιτρέπεται από τις αντικαταστάσεις. Η παρακολούθηση θα είναι προειδοποιημένη.
*Ο Διευθυντής και ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος θα συμπληρώσουν ξεχωριστά το Έντυπο Αξιολόγησης Αντικαταστάσεων και Έκτακτων Συμβασιούχων Εκπαιδευτικών και θα καταγράφουν την επιτυχία ή αποτυχία στα κριτήρια του εντύπου ενώ στη συνέχεια θα συζητήσουν για τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρατηρήθηκαν.
*Ο συμβασιούχος θα έχει την πρώτη αξιολόγηση στη πρώτη χρονιά διορισμού του με σύμβαση και στη συνέχεια ανά διετία.
*Στη συνέχεια ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος συντάσσουν έκθεση, η οποία θα καταχωρείται στο σχολείο και θα αποστέλλεται στον Γενικό Επιθεωρητή.