CoronaVirus
Με κάμερα στραμμένη στον καθηγητή η εξ αποστάσεως
Η αναθεωρημένη οδηγία που έφτασε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης το απόγευμα της Δευτέρας και η οποία αφορά στο πλαίσιο δράσης για εφαρμογή της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ήταν αρκετή για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση εκπαιδευτικών. Κι αυτό διότι, ανάμεσα στις οδηγίες που δίνονται περιλαμβάνεται ξεκάθαρα και η υβριδική διδασκαλία, δηλαδή η ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος σε σχολική αίθουσα και σπίτι και μάλιστα με τη χρήση κάμερας που θα εστιάζει στον καθηγητή, μέθοδος με την οποία διαφωνούν οι εκπαιδευτικοί και τάσσονται εναντίον.
Συγκεκριμένα, στην αναθεωρημένη του εγκύκλιο, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι σε περίπτωση απουσίας αριθμού μαθητών από το σχολείο, εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους στη διδασκαλία που γίνεται στο τμήμα τους, μέσω σύγχρονης/ταυτόχρονης εξ αποστάσεως σύνδεσής τους με το λογισμικό MS Teams. Μάλιστα, στην οδηγία αναφέρεται ότι οι μαθητές στο σπίτι θα παρακολουθούν οπτικά τον εκπαιδευτικό τους, ενώ σε προηγούμενες οδηγίες φαίνεται να γινόταν λόγος για κάμερα η οποία θα ήταν εστιασμένη σε πίνακα.
«Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας στην τάξη ο εκπαιδευτικός μεριμνά για τη σύνδεση και παρακολούθηση των μαθημάτων από τους μαθητές που απουσιάζουν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή που έχει εγκατασταθεί στην αίθουσα διδασκαλίας. Σημειώνεται επίσης ότι στη διάρκεια της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας χειρισμός της βιντεοκάμερας γίνεται μόνο από τον εκπαιδευτικό, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται ότι οι μαθητές/τριες που απουσιάζουν θα παρακολουθούν οπτικά τον εκπαιδευτικό τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, η οποία άναψε νέες φωτιές.
Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου ανέφερε πως πρόκειται για οδηγία που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, με τους καθηγητές να τονίζουν εκ νέου στο υπουργείο Παιδείας ότι υβριδική εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει, όχι μόνο λόγω προσωπικών δεδομένων και της απαιτούμενης προστασίας τους, αλλά και διότι τα σχολεία δεν έχουν την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή ούτως ώστε να υποστηρίξουν τέτοιες μεθόδους. «Οι περισσότεροι συνάδελφοι προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές τους με δικά τους τεχνολογικά μέσα κι εξοπλισμό, καθώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε πολλά σχολεία», δήλωσε ο κ. Πολυβίου, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά πως η ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος σε τάξη και σπίτι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Σημειώνεται ότι στην οδηγία που στάλθηκε στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης (γυμνάσια, λύκεια, τεχνικές σχολές) δίνονται κατευθυντήριες γραμμές, μεταξύ άλλων, για τις παρουσίες και απουσίες μαθητών, για τους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, για την επιμόρφωση, καθώς και για το πρόγραμμα που θα πρέπει να καταρτιστεί στην περίπτωση που ολόκληρο Τμήμα περιοριστεί στο σπίτι.
Αναφορικά με τους μαθητές που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό στο σπίτι τους, η εγκύκλιος αναφέρει ότι θα τους παραχωρείται με δανεισμό συσκευή τύπου ταμπλέτας, ενώ στους μαθητές που δεν έχουν στο σπίτι σύνδεση με το διαδίκτυο, θα παραχωρηθούν συνδρομητικά πακέτα που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι μαθητές που απουσιάζουν για λόγους υγειονομικής προστασίας και παρακολουθούν εξ αποστάσεως διδασκαλία δύνανται, μετά το πέρας του μαθήματος, να υποβάλλουν γραπτώς απορίες μέσω της MS Teams τις οποίες και διεξέρχεται ο εκπαιδευτικός παρέχοντας τους εξ αποστάσεως στήριξη. Όσον αφορά αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, σημειώνεται ότι εφαρμόζουν σε τμήμα όπου απουσιάζει αριθμός μαθητών τη διαδικασία που αναφέρεται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σε περίπτωση που δεν έχουν λογαριασμό Office 365 να φροντίσουν να εξασφαλίσουν.