ΠΡΟΣΩΠΑ
Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων – Στο τιμόνι του, o συνδημότης μας Χρίστος Πέτρου
Πηγή: www.e-aradippou.cy
Γράφει η Μαρία Πάτσαλου, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Πολιτισμού
Αερομεταφορές. Μια ισχυρή οικονομική κινητήριος δύναμη. Ένας κλάδος, ο οποίος, εκτός από την παροχή ταξιδιωτικών μετακινήσεων, δημιουργεί σημαντικές επενδύσεις, θέσεις εργασίας και στηρίζει εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, όπως το εμπόριο και ο τουρισμός. Για εμάς του κύπριους, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο λόγω του τουρισμού, όσο και εξαιτίας της πολιτικής πτυχής του προβλήματος που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, Εκτελεστικός Διευθυντής του οποίου είναι ο συνδημότης μας Χρίστος Πέτρου, διαδραματίζει, τα τελευταία δώδεκα έτη, με την ισχυρή του παρουσία στον τομέα των αερομεταφορών, πολυσήμαντο ρόλο. Για τη δραστηριότητά του αυτή, αλλά και για άλλα ζητήματα τα οποία άπτονται του τομέα των αερομεταφορών, συζητούμε μαζί του.
Κύριε Πέτρου, πείτε μας πρώτα λίγα πράγματα για εσάς.
Να υπογραμμίσω πρώτα ότι είναι με μεγάλη μου χαρά που ως «βέρος Αραδιππιώτης» δίνω αυτή τη συνέντευξη στην e- Aradippou.
Παρά το γεγονός ότι άρχισα την καριέρα μου ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, εντελώς συμπτωματικά, την περίοδο κατά την οποία βρισκόμουν τοποθετημένος στην πρεσβεία μας στις Βρυξέλλες, χειρίστηκα την ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Πτήσεων του EuroControl. Εκεί, μου προσφέρθηκε η θέση του επικεφαλής διεθνών σχέσεων αυτού του Οργανισμού. Μέσα από αυτή μου τη δράση, αποφάσισα να συνεχίσω την καριέρα μου στον τομέα των αερομεταφορών, ενός τομέα πολυσύνθετου και πολύπλοκου, όμως πολύ σημαντικού για όλες τις χώρες της υφηλίου. Για εμάς τους Κύπριους, είναι αναμφίβολα ιδιαίτερη η σημασία του τομέα αυτού, λαμβανομένου υπόψη ότι η Κύπρος, ως νησιωτικό κράτος και τουριστικός προορισμός, μπορούσε μέχρι πρότινος να επικοινωνεί και να συνδέεται με τις υπόλοιπες χώρες μόνο με το αεροπλάνο.
Για πόσα χρόνια παραμείνατε και εργαστήκατε στο EuroControl;
Στο EuroControl παρέμεινα για 25 συνεχή χρόνια. Όταν τοποθετήθηκα στη θέση του Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων, το 1991, ήταν η εποχή όπου είχε διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση. Τότε, όλες οι χώρες του ανατολικού μπλοκ ήθελαν να ενταχθούν σε κάποιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Ανέλαβα, έτσι, την ένταξη στο EuroControl δώδεκα χωρών του ανατολικού μπλοκ, οι οποίες ανήκαν μέχρι τότε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο λόγω της νοοτροπίας των χωρών αυτών, η οποία δεν είχε καμιά σχέση με τους κανονισμούς και τον τρόπο εργασίας στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, με σκληρή δουλειά όλα πήγαν κατ’ ευχή και το όλο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία.
Επιπρόσθετα, έπρεπε σύμφωνα με τα καθήκοντά μου, να έχω συνεχή επαφή με άλλους αρμόδιους οργανισμούς, όπως τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πιλότων, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αεροπορικών Εταιρειών, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και πολλών άλλων. Τούτο, μου έχει δώσει μια σφαιρική εικόνα του ευρωπαϊκού και διεθνούς τομέα των αερομεταφορών.
Πότε επαναπατρίζεσθε στην Κύπρο;
Επιστρέφω στην Κύπρο το 2008 ως σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταφορών της Κύπρου. Στη θέση αυτή παρέμεινα μέχρι το 2010. Με την αποχώρησή μου από το Υπουργείο Μεταφορών, δημιούργησα σε συνεργασία με άλλους ειδικούς στον τομέα των αερομεταφορών και με τη στήριξη φίλων, οι οποίοι κατείχαν σημαντικές θέσεις σε ευρωπαϊκούς και διεθνής οργανισμούς, το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων.
Τι είναι το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων;
Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων (FlightSafetyFoundation –Med), είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2008 και είναι εγγεγραμμένος ως νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να υπογραμμίσω ότι είναι συνδεδεμένο Ίδρυμα του InternationalFlightSafetyFoundation με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της δράσης του;
Ο κύριοι στόχοι του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας, να διευκολύνει την εκπαίδευση σε θέματα αεροπορίας και να ενθαρρύνει τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Να διαφωτίσει, δηλαδή, όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των αερομεταφορών αναφορικά με την τεράστια σημασία της ασφάλειας πτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται ετησίως 36 εκατομμύρια πτήσεις που διακινούν 4.2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Στην περίπτωση της Κύπρου, στο FIRΛευκωσίας, διακινούνται ετησίως 400.000 πτήσεις, οι οποίες μεταφέρουν γύρω στα 60 εκατομμύρια ανθρώπους.
Μας έχετε πει ότι ο κυριότερος στόχος του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων είναι η ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας. Με ποιο τρόπο γίνεται αυτό;
Αυτό γίνεται κατά βάση με τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και σεμιναρίων τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτά προσκαλούνται και συμμετέχουν ειδικοί και κορυφαίοι επαγγελματίες του τομέα από όλες τις χώρες του κόσμου. Εκατοντάδες εργαζόμενοι από διάφορες υπηρεσίες του τομέα των αερομεταφορών παρακολουθούν τα συνέδρια, όπου έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να λάβουν σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες που άπτονται της εργασίας τους. Μέχρι τώρα, έχουν διοργανωθεί πάνω από 20 τέτοια συνέδρια με συμμετοχή πέραν των 2000 εργαζομένων. Ομιλητές και εισηγητές είναι πάντοτε σημαντικά στελέχη και παράγοντες της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας.
Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος φαίνονται όντως εντυπωσιακές. Υπάρχει ανάλογη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο ή και άλλα κυβερνητικά τμήματα;
Υπάρχει και ευελπιστούμε για ανάπτυξη ακόμη στενότερης συνεργασίας, αφού στο Ίδρυμά μας υπάρχει συσσωρευμένη πείρα και τεχνογνωσία για τον πολύπλοκο αυτό τομέα. Θεωρούμε ότι το κράτος μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε εθελοντική βοήθεια που μπορούμε να του παρέχουμε. Να υπογραμμίσω ότι πρόσφατα έχουμε υπογράψει μνημόνιο με το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας μας στα θέματα του τομέα των αερομεταφορών.
Μιλήστε μας λίγο και για τις διεθνείς δράσεις σας και για τις σχέσεις που έχετε αναπτύξει με άλλους οργανισμούς.
Μπορέσαμε να εδραιώσουμε πολύ καλές σχέσεις με όλους ανεξαιρέτως τους διεθνείς οργανισμούς, αξιωματούχοι των οποίων επισκέφτηκαν τη χώρα μας αρκετές φορές. Στις επισκέψεις τους αυτές, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τόσο τους αρμόδιους υπουργούς, όσο και τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταφέραμε, έτσι, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου η κυριαρχία της Κύπρου μας βρισκόταν σε κίνδυνο, με δική τους παρέμβαση να αποφύγουμε τους κινδύνους που ελλόχευαν.
Έχετε μιλήσει για το πολιτικό μας θέμα. Πείτε μας λίγα περισσότερα για αυτό.
Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, υπάρχουν σοβαρότατες ιδιαιτερότητες στον τομέα των αερομεταφορών στην πατρίδα μας. Ο εναέριος χώρος και το FIRτης Κύπρου παραβιάζονται συνεχώς από την Τουρκία, οι αρχές της οποίας, σε αντίθεση με τους διεθνείς κανονισμούς ασφάλειας πτήσεων, δεν επικοινωνούν με το δικό μας κέντρο ελέγχου και δεν καταθέτουν κανένα σχέδιο πτήσης, όπως προβλέπεται. Η τουρκική πολεμική αεροπορία μπαινοβγαίνει στο FIR της Κύπρου χωρίς κανένα συντονισμό θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές.
Ποιος είναι ο κυριότερος κίνδυνος δεδομένης αυτής της κατάστασης;
Πρώτα απ’ όλα, σημειώνω τον πολιτικό κίνδυνο. Η Τουρκία και το ψευδοκράτος κάνουν συνεχώς έντονες προσπάθειες αναγνώρισης του παράνομου αεροδρομίου τους. Αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε μέχρι τώρα με επιτυχία, καθώς, έκτος από τις Τουρκικές Αερογραμμές, καμιά άλλη αερογραμμή δεν χρησιμοποιεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Επιπρόσθετα, οι πιλότοι που βρίσκονται στο FIR Λευκωσίας δεν επικοινωνούν με το παράνομο FIR των κατεχομένων. Στον τομέα αυτό, είχαμε κάποια επιτυχία, καθώς η ασφάλεια πτήσεων είναι υψίστης σημασίας και κανείς δεν θα ήθελε να φέρει την ευθύνη κάποιου αεροπορικού δυστυχήματος. Επεκτείνοντας τον συλλογισμό μου θα ήθελα να αναφέρω ότι σε δύο περιπτώσεις, όπου ορθά χρησιμοποιήσαμε το επιχείρημα της ασφάλειας των πτήσεων, (επί προεδρίας Τάσου Παπαδόπουλου και Νίκου Αναστασιάδη), καταφέραμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Επομένως, η ασφάλεια των αερομεταφορών στις διεθνείς σχέσεις μας, έχει πάντα καλά αποτελέσματα.
Γνωρίζω ότι το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων δίνει μεγάλη σημασία στο κοινωνικό του πρόσωπο. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Αν και δεν περιλαμβάνεται στους βασικούς στόχους μας, νοουμένου ότι ζούμε σε μια κοινωνία, οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Ξεκινήσαμε έτσι από την αρχή της ίδρυσής μας την οργάνωση σεμιναρίων αεροφοβίας, τα οποία απευθύνονται στο ευρύ κοινό που αντιμετωπίζει τη φοβία ενός αεροπορικού ταξιδιού. Τα σεμινάρια αυτά, τα έχουν παρακολουθήσει μέχρι τώρα εκατοντάδες άτομα, τα οποία με την κατάλληλη βοήθεια που τους παρείχαμε, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το πρόβλημα αυτό.
Ταυτόχρονα, έχουμε διοργανώσει για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ειδικές πτήσεις, βοηθώντας τόσο τα ίδια, όσο και τους γονείς τους να ταξιδέψουν, αφού τα παιδιά αυτά, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, αντιμετωπίζουν ποικίλες δυσκολίες σε μια πτήση.
Η βοήθεια που παρέχουμε σε κάθε συνάνθρωπο μας, μάς γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.
Ο τελευταίος λόγος ανήκει πάντοτε στον ίδιο τον συνεντευξιαζόμενο. Πώς θα θέλατε να κλείσουμε αυτή μας τη συνομιλία;
Δεν το θέτω υπό τη μορφή παραπόνου, αλλά ως θετικό σχόλιο. Θεωρώ ότι το κράτος μας θα πρέπει να αξιοποιεί οργανισμούς, όπως το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, για εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Εμείς, ως τεχνοκράτες και επαγγελματίες, βρισκόμαστε πάντα στη διάθεση όλων με μοναδικό σκοπό να υπηρετούμε την πατρίδα μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το έζησα στο εξωτερικό, η ψυχή μου είναι πάντοτε στην Αραδίππου και οι πιο έντονες αναμνήσεις μου είναι αυτές της παιδικής μου ηλικίας. Εκεί, στην Εδέμ της «γειτονιάς του ποταμού»…
Κύριε Πέτρου, σας ευχαριστώ.