Οικονομία
Μετά τη Λάρνακα, διαζύγιο και στο Βασιλικό – Η μόνη διέξοδος είναι ο Προμηθέας
Πηγή: philenews.com
Και η Κυβέρνηση και η κινεζική πλευρά έχουν συνειδητοποιήσει πως το σημερινό αδιέξοδο δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Ωστόσο, τα περιθώρια συμβιβασμού ώστε όλες οι οικονομικές διαφορές να γεφυρωθούν και το έργο να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς χρήση στην ΕΤΥΦΑ από τη CPP είναι ανύπαρκτα.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν εγκαταλείπει το οχυρό της. Η CPP επιμένει πως πρέπει να πληρώσουμε… δύο φορές το αρχικό ποσό για την κατασκευή του τερματικού, ενώ η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει πως και το χρυσάφι της Κυπριακής Δημοκρατίας να δώσουμε, το τερματικό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία!
Η προοπτική να επαναρχίσουν τα έργα στην προβλήτα του Βασιλικού από τη CPP είναι εντελώς απίθανη. Ούτε η ίδια δείχνει να το επιθυμεί, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία να το θέλει.
Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν πως απαιτούνται μικρές μετακινήσεις, ώστε να περιοριστεί η ζημιά και για τις δύο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, αυτό που ίσως συζητηθεί το επόμενο διάστημα είναι η διαπραγμάτευση επί ξεχωριστών τμημάτων του έργου, ώστε η αδυναμία εξεύρεσης συναινετικής λύσης επί όλων των πτυχών της διαφοράς να μην εμποδίσει την επίτευξη συμφωνίας για τα μέρη του έργου για τα οποία η διαφορά δεν είναι μεγάλη.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το μόνο κομμάτι του συνολικού έργου που είναι σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης είναι η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU). Συνεπώς, η παράδοση του πλοίου στην Κυπριακή Δημοκρατία (που το πλήρωσε σχεδόν 100%) είναι η μέγιστη προτεραιότητα για το κράτος.
Η ολοκλήρωση του συνολικού έργου από τη CPP δεν είναι κάτι στο οποίο προσβλέπει πλέον η Κυβέρνηση και δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τη CPP. Η κινεζική εταιρεία, όμως, γνωρίζει ότι η εργαλειοποίηση του πλοίου Προμηθέας ώστε να εκβιάσει το κράτος να της καταβάλει τα εξωφρενικά ποσά που ζητά (περίπου 200 εκατ. ευρώ), χωρίς καν να τα αποφασίσει ο διαιτητής στο Λονδίνο, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρές συνέπειες για την ίδια, καθώς μια τέτοια στάση της θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην υποβολή επίσημης καταγγελίας στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ώστε η εταιρεία να αποκλειστεί από άλλα έργα σε χώρες της ΕΕ, μαζί με τους (Ελλαδίτες και Νορβηγούς) συνεργάτες της στην κοινοπραξία.
Επίσημη ενημέρωση από κρατικές Αρχές δεν υπάρχει για την ώρα, ωστόσο αυτό που φαίνεται ως πιθανότερο σενάριο για το επόμενο διάστημα είναι η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών για την παράδοση, αν μη τι άλλο του πλοίου Προμηθέας στην ΕΤΥΦΑ. Οι υπόλοιπες διαφορές θα παραμείνουν ενώπιον της διαιτησίας στο Λονδίνο. Κάτι που πλέον φαίνεται να μην πολυαρέσει στη CPP.
Οι Κινέζοι εγείρουν αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις και για το πλοίο (μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ), παρ’ ότι ο Προμηθέας δεν έχει -με δική τους ευθύνη- πιστοποιηθεί ακόμα από τους Lloyd’s Register ούτε καν σαν μεταφορέας LNG, πόσο μάλλον ως πλωτό εργοστάσιο επαναεριοποίησης.
Αυτό που αντιλαμβάνεται ο «Φιλελεύθερος» είναι ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα μια προσπάθεια να εξευρεθεί οικονομικός συμβιβασμός για το πλοίο και μόνο, ώστε αυτό να παραδοθεί στην ΕΤΥΦΑ και οι δύο πλευρές να πάρουν διαζύγιο. Και η ΕΤΥΦΑ θα αναζητήσει άλλους συνεργάτες για την ολοκλήρωση της προβλήτας.
Ούτε αυτό όμως είναι εύκολο. Καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί πως οι συμβατικές της οικονομικές υποχρεώσεις για το πλοίο είναι πολύ περιορισμένες, ενώ η CPP απαιτεί περίπου 30 εκατ. ευρώ, χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη (που κοστίζει άλλα 10-15 εκατομμύρια) για την πιστοποίηση του Προμηθέα και ως πλωτού εργοστασίου επαναεριοποίησης.