Κοινωνία
Μέτρα για ενδυνάμωση φορολογικής διαφάνειας
Νομοθετικά πακέτα για ενίσχυση και ενδυνάμωση της φορολογικής διαφάνειας θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών του χρόνου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νομοσχέδια θα περιλαμβάνουν πρόνοιες, σύμφωνα με τις οποίες θα παρακρατείται φόρος στην πηγή στις περιπτώσεις όπου καταβάλλονται τόκοι, μερίσματα ή και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε εταιρεία που δεν είναι κάτοικος της Δημοκρατίας αλλά είναι κάτοικος σε δικαιοδοσία η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο μη συνεργάσιμων φορολογικών δικαιοδοσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα αναμένεται να νομοθετηθεί το πλαίσιο Τεκμηρίωσης Τιμών Ενδοομιλικών Συναλλαγών και Μεθοδολογία Ενδοομιλικής Τιμολόγησης, στα πλαίσια κατευθυντήριων γραμμών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Στο μεταξύ, το 2021 θα προωθηθεί η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση. Σύντομα αναμένεται να αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για την προώθηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, η οποία θα προβλέπει σταδιακή υιοθέτηση φόρου άνθρακα στις ρυπογόνες δραστηριότητες, στις ενεργοβόρες και επιβαρυντικές για το περιβάλλον υπηρεσίες και προϊόντα. Ο φόρος άνθρακα θεωρείται ένα από πιο αποτελεσματικά δημοσιονομικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών αερίων και η εισαγωγή του στην Κύπρο έχει στόχο να συμβάλει στη συμμόρφωση της Κύπρου με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξάλλου, το κράτος για να στηρίξει τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πλήγηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, παραχώρησε φορολογικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις. Μεταξύ άλλων έχει δοθεί φορολογικό κίνητρο σε ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητη ιδιοκτησία (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), με στόχο να προβούν σε εθελοντική μείωση του ενοικίου μέχρι τρεις μήνες εντός του 2020. Επίσης στο πλαίσιο της ενίσχυσης της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και της πάταξης της φοροδιαφυγής, έχει γίνει υποχρεωτική η υποβολή της φορολογικής δήλωσης και της αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών.
Τέλος, η κυπριακή νομοθεσία εναρμονίσθηκε με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2017/952 (γνωστή ως ATAD II) όπου υιοθετήθηκαν κανόνες κατά πρακτικών φοροαποφυγής που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Οι κυριότερες πρόνοιες αφορούν εισαγωγή φόρου κατά την έξοδο και κανόνες για τις ασυμφωνίες στη μεταχείριση υβριδικών μέσων.