Εκπαίδευση
Μπάχαλο σε σχολεία με τη νέα αξιολόγηση
Ενώ το σκηνικό με τις εξετάσεις τετραμήνων στην Α’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών δεν έχει ακόμη καλά–καλά ξεκαθαρίσει, άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες δυσκολίες και τα μπερδέματα μέσα στα σχολεία. Πολλά ήδη τα παράπονα αρκετών μαθητών και γονιών σχετικά με το τι γίνεται σε κάποια σχολεία, όπου εκπαιδευτικοί φαίνεται να εφαρμόζουν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει με διαφορετικούς τρόπους και σε κάποιες περιπτώσεις διαφορετικά από όσα λέχθηκαν ότι θα ίσχυαν με το νέο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή.
Τα παράπονα αφορούν στο καθημερινό πρόγραμμα μαθητών, τα διαγωνίσματα καθώς και τον όγκο της ύλης, στην οποία καλούνται να εξεταστούν. Όπως λέχθηκε στον «Φ», σε κάποια σχολεία υπάρχουν εκπαιδευτικοί που σχεδόν επί καθημερινής βάσης πραγματοποιούν διαγωνίσματα, κατά κύριο λόγο 20λεπτα, ενώ η ύλη που καλούνται να μάθουν οι μαθητές για τα διαγωνίσματα αυτά, δεν είναι το μάθημα της προηγούμενης μέρας, όπως έχει συμφωνηθεί στο σχέδιο αξιολόγησης, αλλά ακόμα και σε ολόκληρα κεφάλαια του μαθήματος.
Κύκλοι που ασχολούνται με την Εκπαίδευση ανέφεραν ότι αυτό προκύπτει είτε από την προσπάθεια κάποιων να αποδείξουν ότι το όλο εγχείρημα δεν μπορεί να αποδώσει με αποτέλεσμα να ασκούν πιέσεις για ενδεχόμενη ακύρωσή του, είτε από την άγνοιά τους για το τι περιλαμβάνει στην πραγματικότητα το συμφωνηθέν σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή, όπως αυτό έχει ψηφιστεί και αποτυπωθεί και στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τα παράπονα που διατυπώθηκαν, κάποιοι μαθητές θα έχουν σχεδόν ολόκληρο και τον Νοέμβριο διαγωνίσματα χωρίς να έχουν χρόνο να ανασάνουν μέχρι και τη μέρα του Δεκέμβρη που θα αρχίσουν τα εξεταζόμενα μαθήματά τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι μαθητές να καταφεύγουν και πάλι στην αποστήθιση και στην παπαγαλία παρά στην ουσιαστική γνώση, κάτι που ορίστηκε και ως βασικός στόχος του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Στο μεταξύ, παράπονα έγιναν και για εκπαιδευτικούς που δεν έχουν κάνει ακόμα πρόγραμμα ή βάζουν μεγάλο όγκο κατ’ οίκον εργασίας στους μαθητές καθώς και τα δύο αυτά είδη αποτελούν πηγές αξιολόγησης και συγκεκριμένα της προφορικής, που εμπίπτουν στο 60% της βαθμολόγησης.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα παράπονα αυτά πληθαίνουν και δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών να τεθούν κι επισήμως στο υπουργείο Παιδείας και στη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι επί των εξετάσεων τετραμήνων και των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί, η ΟΕΛΜΕΚ θα κληθεί μέσω του Κεντρικού της Διοικητικού Συμβουλίου να λάβει αποφάσεις για τη στάση της στην πορεία, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου. Στο ΚΔΣ αναμένεται να εξεταστούν δύο ενδεχόμενα: είτε να συγκληθεί έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων, είτε να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα, έτσι ώστε να τοποθετηθεί το σύνολο των μελών της ΟΕΛΜΕΚ.