Εκπαίδευση

Mια Αμερικανίδα φοιτήτρια στο Λύκειο Λιβαδιών

Η εκπαίδευση ενώνει χώρες, λαούς, θρησκείες μα πάνω απ’ όλα δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς φιλίας που κρατάνε για πάντα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος English Teaching Assistant (ΕΤΑ) που εφαρμόζει το Αμερικανικό Ίδρυμα Fulbright σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει σαν στόχο του την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας μέσα από την διδασκαλία της σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στην Κύπρο.

Γενικότερα, το πρόγραμμα ΕΤΑ του Fulbright λειτουργεί με κύριο σκοπό την τοποθέτηση σε σχολεία όλων των βαθμίδων για ένα χρόνο, νέων από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίοι φοιτούν σε πανεπιστήμια και κολέγια των ΗΠΑ, με απώτερο στόχο τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο εξωτερικό. Ένα τέτοιο πρόγραμμα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο. Η «Αλήθεια» συναντήθηκε με τέσσερεις νεαρές φοιτήτριες από τις ΗΠΑ οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα στην Κύπρο για ένα χρόνο και μας περιέγραψαν τις μοναδικές τους εμπειρίες.

Ακολουθούν τα όσα ανέφερε η Grace Solem-Pfeifer η οποία φέτος δίδαξα στο Λύκειο Λιβαδιών στη Λάρνακα ως βοηθός καθηγητή Αγγλικών:

«Φέτος δίδαξα στο Λύκειο Λιβαδιών στη Λάρνακα ως βοηθός καθηγητή Αγγλικών. Επέλεξα να έρθω στην Κύπρο γιατί σπούδασα Κλασικές Ελληνικές σπουδές και Διεθνείς Σχέσεις και η Κύπρος έχει από την μία την αρχαία ιστορία και από την άλλη συνεχίζει να έχει μία μοναδική θέση στον κόσμο ως ένα μέρος όπου συναντιόνται πολλές κουλτούρες. Ανακάλυψα ότι το να εργάζεσαι σε ένα σχολείο είναι πολύ ενδιαφέρον τρόπος να μάθεις για μία νέα κουλτούρα και αμέσως κατάλαβα ότι η Κύπρος είναι ένα καταπληκτικά φιλόξενο μέρος. Όλες οι καθηγήτριες στο σχολείο μου με βοήθησαν όχι μόνο να βελτιώσω τις ικανότητές μου στην τάξη αλλά και να νιώσω άνετα στην Κύπρο. Ένα πράγμα το οποίο βρήκα διαφορετικό μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων της Κύπρου και της Αμερικής, είναι η επικράτηση των προσωπικών μαθημάτων στην Κύπρο με τα φροντιστήρια, κάτι που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Αμερική. Όσο αφορά τους Κύπριους μαθητές, τους βρήκα ευγενικούς, φιλόξενους και φιλομαθείς. Την ίδια ώρα, είδα ότι αρκετοί από αυτούς μιλούν την αμερικάνικη αργκό επειδή την γνώρισαν από την τηλεόραση και τις ταινίες. Για μένα αυτό το ταξίδι ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για να μάθω από τους Κύπριους και με βοήθησε στο να σκέφτομαι διαφορετικά σχετικά με τη δική μου κουλτούρα το να βλέπω πως μία διαφορετική χώρα προσεγγίζει τη δημόσια εκπαίδευση. Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να έρχομαι στην Κύπρο τακτικά».

 

Επιτυχημένο και αναγκαίο 

Την δική της εμπειρία για το πρόγραμμα καταθέτει και η Μαρία Αλεξάνδρου, συντονίστρια του προγράμματος για τα Γυμνάσια. «Σίγουρα, μας λέει, για τους δασκάλους έχει τεράστια επιτυχία το πρόγραμμα του Fulbright διότι αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας, επικοινωνίας, υπευθυνότητάς, ευελιξίας, αναπτύσσουν διάφορες μορφές διδασκαλίας όπως η συνδιδασκαλία, η συμπληρωματική διδασκαλία, η ομαδική διδασκαλία και η συμπληρωματική μάθηση. Μέσα από αυτή την αλληλοσυμπλήρωση και την σύνθεση δεξιοτήτων φαίνονται τα οφέλη που είναι πολλά, μαθησιακά, διδακτικά επαγγελματικά και άλλα. Για τους μαθητές είναι η ευκαιρία τους να έρθουν σε επαφή με καθηγητές που η μητρική τους γλώσσα είναι η αγγλική και έτσι αποκτούν καινούργιες εμπειρίες και στην ομιλία τους αλλά και να αποκτήσουν γνώσεις για τον αμερικανικό τρόπο ζωής, την αμερικάνικη κουλτούρα αφού γίνονται μέσα στις τάξεις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με αμερικάνικες παραδοσιακές γιορτές και έτσι φέρνουν την αμερικάνικη κουλτούρα μέσα στην τάξη. Το πρόγραμμα το θεωρούμε πως είναι πολύ επιτυχημένο και θα πρέπει να συνεχιστεί, τα τελευταία χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα έχουμε πάρα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και από τους συνάδελφους και από τους μαθητές μας. Επομένως, σίγουρα θα θέλαμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα είναι σε εθελοντική βάση των καθηγητών μας και είναι πάντα με την εποπτεία των επιθεωρητριών των αγγλικών».

Περισσότερα στο: http://alphanews.live

 

Σχετικά νέα

X
Translate »