ΠΡΟΣΩΠΑ

Νικόλας Διομήδους: Η επαναδιεκδίκηση, οι προκλήσεις του νέου Δ.Σ και οι τομείς που θα επικεντρωθεί σε περίπτωση εκλογής του

O κος Νικόλας Διομήδους διεκδικεί την επανεκλογή του στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Δημοτικού Διαμερίσματος Λάρνακας. Είναι νυν Δημοτικός Συμβουλος στη Δημοτική Ομάδα του ΔΗ.ΚΟ.

Στην παρουσία του στο Δ.Σ συμμετείχε στην Επιτροπή Πολεοδομίας, Επιτροπή Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Επιτροπή Υγειονομείου και Καθαριότητας, Επιτροπή Πολιτισμού, Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Παράλληλα είναι από τα άτομα που αντιπροσωπεύουν τον Δήμο μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Tech Diversity» που στόχο έχει την ενσωμάτωση μηχανισμών που  εντάσσουν τους δημότες μας στην τεχνολογία και μέσω της χρήσης της θα εξαχθούν (όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί) λύσεις που εξασφαλίσουν την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη της πόλης μας.

Ο κος Διομήδους μιλά στο CITYOFLARNAKA.COM για την υποψηφιότητα του, τις προκλήσεις του νέου Δ.Σ αλλά και τα θέματα που θα ασχοληθεί σε περίπτωση εκλογής του.

 

1.Kύριε Διομήδους είστε ήδη Δημοτικός Σύμβουλος από το 2021. Τι σας ώθησε να επαναδιεκδικήσετε;

Η Λάρνακα τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης και έχει καλυτερεύσει την καθημερινότητα των δημοτών της. Η αναπτυξιακή πορεία στην οποία έχει μπει η πόλη μας είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών μέσα από το οργανωμένο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα σύσσωμο και οργανωμένο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτό που χρειάζεται να έχει η πόλη μας ώστε να μπορεί να δώσει συνέχεια στην όλη προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει.

Επιπλέον, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι νέες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν και ο νέος ρόλος που θα αποκτήσει ο Δήμος μας, με κάνουν να πιστεύω ότι έχω την εμπειρία και την κατάλληλη τεχνογνωσία που συνθέτουν όλα τα αναγκαία εφόδια ώστε να μπορώ να συνεισφέρω ουσιαστικά και αλλά παραγωγικά για ακόμη μια θητεία στη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

 

 

2.Να πούμε κάποια λόγια για το πρόσωπο σας για όσους δεν σας γνωρίζουν.

Είμαι ο Νικόλας Διομήδους, γεννηθείς το 1988 στη Λάρνακα.

Είμαι Απόφοιτος του Λυκείου Μακαρίου Γ΄ και είμαι νυμφευμένος με την Δρ. Αλέξια Αλεξανδράκη, Μεταδιδακτορικός Επιστήμονας στον τομέα του καρκίνου.

Μετά το Λύκειο, ακολούθησα σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και απέκτησα Πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών με ειδίκευση στον τομέα της Ενέργειας. Από το 2013 ιδιωτεύω στον τομέα της ηλεκτρολογίας και σήμερα είμαι Διευθυντής και ιδιοκτήτης της Εταιρείας N. DIOMEDOUS PULSE LTD και συνιδιοκτήτης της Εταιρίας EVOLT LTD. Και οι δύο αυτές εταιρείες έχουν ως κύκλο εργασιών τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε κτήρια, καθώς επίσης παρέχουν υπηρεσίες συντήρησης.

Σε όλα τα πιο πάνω χρονικά στάδια ασχολούμουν πάντοτε με τα κοινά. Συγκεκριμένα από τα μαθητικά μου χρόνια αποτέλεσα Παιδοβουλευτής Λάρνακας για τρία συναπτά έτη και στην συνέχεια αντιπροσώπευσα την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ως Ευρωπαίος Παιδοβουλευτής. Κατά τα φοιτητικά μου χρόνια ήμουν εκλελεγμένος αντιπρόσωπος των φοιτητών, μέσω της φοιτητικής παράταξης «Αναγέννηση» και το τελευταίο έτος των σπουδών μου είχα την τιμή να είμαι ο Προεδρεύων της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου (Φ.Ε.ΠΑΝ), να μετέχω στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου  και διάφορων άλλων Επιτροπών του. Όταν πλέον εισάχθηκα στην αγορά εργασίας είχα εμπλακεί στον Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Κύπρου (Σ.Η.Μ.Κ.) και είχα την τιμή να υπηρετήσω το Σύνδεσμο στο ρόλο του Γενικού Οργανωτικού και του Γενικού Γραμματέα. Υπήρξα Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΝΕ.ΔΗ.Κ. Λάρνακας όπου υπηρέτησα μέχρι τη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα. Μετέπειτα, υπήρξα Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗ.ΚΟ. Λάρνακας, όπου στην τελευταία μου θητεία υπήρξα Επαρχιακός Γραμματέας. Σήμερα, είμαι Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας και Μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας.

 

 

3,Μιλήστε μας λίγο για την παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο τα τελευταία 3 χρόνια. Με τι θέματα ασχοληθήκατε εσείς προσωπικά;

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας είχα την τιμή να υπηρετώ τον Δήμο μέσα από διάφορες Επιτροπές, όπως είναι η Επιτροπή Πολεοδομίας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Πρασίνου, η Επιτροπή Υγειονομείου και Καθαριότητας, η Επιτροπή Πολιτισμού, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ.α. Αυτά τα χρόνια, είχα ως πρώτιστο στόχο την επίτευξη της ισορροπίας εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και την εξεύρεση λύσεων μόνιμου και όχι περιστασιακού χαρακτήρα. Ακόμη, έχω την ευκαιρία να είμαι ένας από αυτούς που αντιπροσωπεύουν τον Δήμο μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Tech Diversity» που στόχο έχει την ενσωμάτωση μηχανισμών που  εντάσσουν τους δημότες μας στην τεχνολογία και μέσω της χρήσης της θα εξαχθούν (όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί) λύσεις που εξασφαλίσουν την περαιτέρω τεχνολογική εξέλιξη της πόλης μας.

Ακόμη, μέσω του ρόλου μου ως Δημοτικός Σύμβουλος, βοήθησα στον εξωραϊσμό και αναβάθμιση αλλά και στην δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και πάρκων, μέσα από συντονισμένες ενέργειες και πράξεις, ούτως ώστε οι συνδημότες μας να μπορούν να έχουν τις ανέσεις που πρέπει να τους παρέχονται.

Μέσα και από την επαγγελματική μου κατάρτιση, βοήθησα τον Δήμο σε ζυμώσεις που γίνονται σήμερα και αφορούν θέματα που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια.

 

 

4.Πιστεύετε ότι μπήκαν γερές βάσεις για τη Λάρνακα του αύριο; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξουμε τα επόμενα χρόνια για να έχουμε μια σωστή ανάπτυξη στην πόλη μας;

 

Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έχει πιο γερές βάσεις για δημιουργία και περαιτέρω εξέλιξη της Λάρνακας. Το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα στα πλαίσια της συνέργειας και της συνεργασίας, άφησε πίσω του προσωπικούς εγωισμούς και καταφέραμε σύσσωμα να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του Δήμου.

Τα χρέη του Δήμου έχουν μειωθεί κατά πολύ και δημιουργήθηκαν υποδομές που επιτρέπουν την ανάπτυξη της Λάρνακας σε κύκλους εργασιών που υστερούσε, όπως είναι η παροχή καλύτερου τουριστικού προϊόντος. Ακόμη έχουν ασφαλτωθεί πολλοί δρόμοι, έχουν γίνει πολλά αντιπλημμυρικά έργα και αναβαθμίστηκαν αρκετές υπηρεσίες που παρέχονται, όπως η συχνή καθαριότητα δρόμων και πάρκων. Μέσα από τα πιο πάνω, μπορεί σαφέστατα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έχουν μειωθεί αρκετά από τα προβλήματα που αφορούν τους κατοίκους και κατ’ επέκταση τους επισκέπτες της πόλης μας.

Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην ολοκλήρωση των έργων που αφορούν το εμπορικό μας κέντρο, στην ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων της πόλης, στην προώθηση νέων αναπτυξιακών έργων εκτός της περιοχής του κέντρου  και στην απόκτηση ενός πιο ουσιαστικού και αυστηρού λόγου προς την εκτελεστική εξουσία του κράτους. Υπάρχουν αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των δημοτών και μπορεί να μας οδηγήσουν σε λάθη που έγιναν σε άλλους Δήμους και πρέπει να αποφύγουμε (όπως είναι ο έντονος πληθωρισμός και η «γκετοποίηση»). Εννοείται ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πάντα η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου σε ό,τι κάνει και να μην αποποιηθεί περιουσίας του για χάριν λογιστικής εξυγίανσης.

Τέλος, κάθε ανάπτυξη που προωθείτε πρέπει να είναι λελογισμένη και να σέβεται το διαχρονικό χαρακτήρα της πόλης μας για να την κάνει να ξεχωρίζει ως προορισμός με ανθρώπινο πρόσωπο, στοιχείο δημιουργίας και συνοχής.

 

 

5.Πιστεύετε ότι η Λάρνακα αλλάζει την εικόνα της προς το καλύτερο; Πως κρίνετε τα έργα που γίνονται σήμερα στην πόλη μας;

Θεωρώ ότι η Λάρνακα κατάφερε να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και έχει δημιουργήσει μια εικόνα που προσελκύει επενδυτές, έχει καταφέρει να είναι μια πόλη πιο καθαρή και φιλική για τους δημότες και επισκέπτες της. Τα έργα που υλοποιήθηκαν μέχρι στιγμής και τα έργα που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν ή βρίσκονται στο στάδιο μελέτης θα δημιουργήσουν μια πόλη που θα δώσει πολλές επιλογές στους επισκέπτες της για να κάνουν δραστηριότητες και να περιηγηθούν. Ακόμη, τα πολύ σημαντικά αντιπλημμυρικά  έργα που έγιναν στην πόλη μας έχουν κάνει τη Λάρνακα να είναι μια πόλη ακόμη πιο σύγχρονη και πιο ελκυστική για όποιον επιθυμεί να κατοικίσει σε αυτή. Όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία μας και τα αρχαία μας μνημεία, καθιστούν τη Λάρνακα από ακόλουθο σε πρωταγωνιστή.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι δεν χωρά εφησυχασμός στα έργα τα οποία έχουμε υλοποιήσει μόνο, αλλά να δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία στην συνεχή συντήρηση τους για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πρωταρχικούς σκοπούς για τους οποίους υλοποιήθηκαν.

 

 

 

6.Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν θα ακολουθήσει η Λάρνακα το δρόμο της Λεμεσού σε σχέση με την ανέγερση ψηλών κτιρίων. Ποια είναι η άποψη σας;

Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, πιστεύω ότι η Λάρνακα δεν πρέπει να χάσει τον διαχρονικό οικογενειακό της χαρακτήρα και να μην αφεθεί σε λάθη που έγιναν σε άλλους Δήμους λόγω μη χρήσης αυστηρής γλώσσας προς την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία του κράτους. Πρέπει το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει ξεκάθαρο ότι ναι μεν για κτίρια τέτοιου χαρακτήρα οι χειρισμοί γίνονται από την Πολεοδομία του κράτους και ζητούνται μόνο οι απόψεις του Δήμου, αλλά δεν πρέπει με τις αποφάσεις τους να επηρεάζουν την πολιτική και την όλη εικόνα που θέλει ο Δήμος να έχει εντός των ορίων του. Βέβαια, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το νέο σώμα του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) θα μεταφέρει την πολεοδομική αρχή στον οργανισμό αυτό και πρέπει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να συνεργάζεται μαζί του για να έχει ρόλο και λόγο στην χάραξη πολιτικής τέτοιων έργων. Υπάρχουν παραδείγματα πολεοδομικής ανάπτυξης σε άλλες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού που μπορούμε να μιμηθούμε και να ακολουθήσουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι το να υπάρχουν ψηλά κτίρια σε μια πόλη δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι πρέπει να κατεδαφιστούν τα υφιστάμενα παραδοσιακά κτίρια που υπάρχουν σήμερα και να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της.

Τέλος, μέσα στην εξίσωση των πολεοδομικών κινήτρων πρέπει να μπει και η δυνατότητα παροχών για τα υφιστάμενα «γερασμένα» μας κτίρια, μέσα από πολιτικές αποφάσεις εξωραϊσμού της εικόνας της πόλης στις περιοχές αυτές. Θεωρώ ότι με τη χάραξη τοπικής πολιτικής μπορούμε να ξαναδώσουμε αγοραστική αξία σε κτίρια που έχουν αφεθεί στο πέρασμα του χρόνου και δεν εξελίσσονται με τρόπο που να επιτρέπουν την προσέλκυση νέων στις περιοχές του κέντρου. Τέτοια κίνητρα θα βοηθήσουν και στην αποφυγή της δημογραφικής αλλοίωσης που τις βαραίνει σήμερα.

 

 

7.Η πόλη μας υστερεί αρκετά σε σχέση με το επιχειρήν και εννοούμε, το να έρχονται ξένες εταιρείες να κάνουν βάση την πόλη μας. Ποια η άποψη σας και τι εισηγήσεις έχετε;

Το συγκεκριμένο πρόβλημα που αναφέρετε αποτελείται από δύο πυλώνες στους οποίους πρέπει να συγκεντρωθούμε για την εξεύρεση μιας γενικής λύσης. Ο πρώτος πυλώνας αφορά τις υποδομές που υπάρχουν στην ίδια την πόλη και ο δεύτερος πυλώνας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο Δήμος να προσελκύσει τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Ως Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους ήταν να γεμίσουν τα κενά της αγοράς που αφορούν την καθημερινή διαβίωση των υφιστάμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα και χρειάζονταν τις υποδομές, κάποια από τα έργα αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί ή ετοιμάζονται για υλοποίηση.

Διαφαίνεται, όμως, ότι δεν υπάρχουν αρκετά γραφεία διαθέσιμα προς ενοικίαση για να μπορούν να στεγαστούν οι πιθανές ενδιαφερόμενες εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην πόλη μας. Τα πολεοδομικά κίνητρα που ήδη προανέφερα στην προηγούμενή σας ερώτηση μπορούν να είναι ένας από τους τρόπους επίλυσης. Ακόμη, ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που ως Δήμος δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να ανοίξουμε και να αξιοποιήσουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε, το μόνο που κάναμε μέχρι στιγμής είναι συζήτηση για πιθανά έργα που θα μπορούσε να υλοποιήσει ο οργανισμός στη Λάρνακα – έργα στέγασης κατά κύριο λόγο. Η αξιοποίηση του οργανισμού αυτού θα μπορούσε να δώσει λύσεις και να χαράξει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο ιδιωτικός επιχειρηματικός κόσμος δεν επιθυμεί ο ίδιος να κατασκευάσει έργα τέτοιου χαρακτήρα χρήσης. Για τον συγκεκριμένο πυλώνα, η εξεύρεση λύσης βρίσκεται επίσης και στην αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα δώσουν στο Δήμο τη δυνατότητα να μπορεί να ελιχθεί πιο εύκολα σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Παρόμοιο πρόγραμμα έτρεξε και έφερε αποτελέσματα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης (όπως είναι το Amarande – Πορτογαλία), όμοιες του χαρακτήρα και του μεγέθους που έχει η πόλη μας.

Ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο πρέπει η τοπική αρχή να κινηθεί, είναι η χάραξη πολιτικής που θα κάνει τον Δήμο μας να ξεχωρίζει από τους άλλους Δήμους και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ώστε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Βέβαια, για να χαραχθεί η συγκεκριμένη πολιτική θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και πιο αυστηρή πολιτική γλώσσα προς την εκτελεστική εξουσία που είναι η καθ΄ όλα υπεύθυνη για την ολοκλήρωση έργων ζωτικής σημασίας και υπεύθυνη για υπογραφή συμφωνιών, καθορισμό των όρων και ρητρών εμπιστευτικότητας που μπορεί να υπάρξουν. Μέσα στα πλαίσια πολιτικής εννοείται ότι εντάσσεται και η ταχύτητα και ο επαγγελματισμός που πρέπει, ως Δήμος, να έχουμε ώστε να ανταποκρινόμαστε (είτε αρνητικά, είτε θετικά) αποτελεσματικά σε παράπονα, εισηγήσεις και αιτήσεις οποιασδήποτε ενδιαφερόμενης εταιρείας ή φυσικού προσώπου που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στη Λάρνακα. Τέλος, η οικονομική εξυγίανση που ο Δήμος έχει ξεκινήσει να υλοποιεί είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει γιατί εμπνέει εμπιστοσύνη προς τις διάφορες αγορές.

 

8.Πολιτιστικά πως βλέπετε την πόλη μας;

Ο πολιτισμός δεν είναι κάτι μονοδιάστατο και μονοθεματικό. Κάποια από τα θέματα του πολιτισμού είναι οι αθλοπαιδιές, το θέατρο, η μουσική, οι καλλιτέχνες, η καλλιτεχνικές παραγωγές, η ιστορία της πόλης, η ποίηση, η λαογραφία, η λογοτεχνία, τα αρχαία της μνημεία και πολλά άλλα.

Η πόλη μας παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους πιο πάνω τομείς και έχει πολύ καλά δείγματα γραφής καθώς αναπτύσσει πολλές πρωτοβουλίες είτε αυτές είναι μέσω του Δήμου, είτε από ιδιώτες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κύκλους δραστηριοτήτων, είτε από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Αν ρωτήσεις ένα κάτοικο της Λάρνακας για το τι τον κάνει να νιώθει περήφανος εκτός από τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας και την φιλοξενία μας, που και αυτή είναι μέρος κουλτούρας και πολιτισμού, σίγουρα θα σου απαντήσει για την περηφάνια που νιώθει για τη συνεχή παρουσία ζωής που υπάρχει στη Λάρνακα, άρα και παρουσία πολιτισμού, μακρά βιότερων των άλλων πόλεων του νησιού μας.

Υπάρχουν πολλά ζωντανά παραδείγματα που σήμερα μεγαλουργούν σε διάφορες διεθνής σκηνές και σε πολλούς καλλιτεχνικούς τομείς. Η Φιλαρμονική Λάρνακας, η Πινακοθήκη μας, το Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» , οι θεατρικοί θίασοι, το Ανοιχτό Σχολείο της πόλης μας και τα διάφορα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα δημιούργησαν εκκολαπτήριο ταλέντων στην πόλη μας.

Ο Δήμος προσπαθεί να στεγάσει και να φιλοξενήσει τέτοιες πρωτοβουλίες μέσα από το Φεστιβάλ Λάρνακας, τη βραδιά ποίησης, εκδηλώσεις που αφορούν το στόχο «Λάρνακα 2030» και άλλα πολλά. Αναμφίβολα έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στη πολιτιστική ζωή της πόλης μας και θα πρέπει ο Δήμος να συνεχίσει να επικροτεί και να βοηθά με την παροχή των κτηριακών του εγκαταστάσεων ενισχύοντας πρωτοβουλίες όπου αυτό είναι δυνατό. Ο πολιτισμός από μόνος του μπορεί να εσωκλείσει την ψυχαγωγία των δημοτών μας μακριά από τον εφιάλτη των εξαρτησιογόνων ουσιών και παραβατικών συμπεριφορών που ακμάζουν σήμερα.

 

 

9.Θα θέλαμε να μας πείτε για το μεγάλο στοίχημα του ΛΑΡΝΑΚΑ 2030.

Ως Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου είχα την τιμή να είμαι συμμέτοχος στην απόφαση που πήραμε ως Δήμος για την υιοθέτηση  του μεγαλεπήβολου στόχου Λάρνακα 2030 ώστε να γίνει δηλαδή η πόλη της Λάρνακας η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2030 για 12 μήνες. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρουμε μέσα από την εμπλοκή όλων των πολιτισμικών θεσμών της Λάρνακας να προτάξουμε και να αποδείξουμε ότι η πόλη μας αξίζει να είναι η πόλη αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Μελίνα Μερκούρη το 1985 αποφάσισε να ορίζει μια Ευρωπαϊκή πόλη (ή μια πόλη τρίτης χώρας σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις) ως πολιτιστική πρωτεύουσα για να προβάλλεται ο πλούτος και η πολυμορφία του πολιτιστικού τοπίου της Ευρώπης. Το 2030 θα επιλεγούν δύο πόλεις, μια από την Κύπρο και μια από το Βέλγιο, ως πολιτιστικές πρωτεύουσες και ο φάκελος της αίτησης θα υποβληθεί το 2024 ενώπιον της υπεύθυνης Επιτροπής. Στη συνέχεια, η πόλη που θα επιλεγεί στην τελική φάση αξιολόγησης θα παρουσιάσει ξανά την υποψηφιότητά της το 2025. Με την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος θα δοθεί χρόνος τεσσάρων ετών για να υλοποιηθούν τα έργα που συμπεριέλαβε στην πρότασή της η πόλη που επιλέχθηκε.

Η διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2030 δίδει την ευκαιρία να συμπορευτούν καλλιτέχνες, επιστήμονες, εθελοντές, πολιτιστικοί φορείς, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα για να συνδημιουργήσουν δράσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να μετεξελιχθούν σε θεσμούς και να μην είναι απλά καιροσκοπικές δραστηριότητες. Ο στόχος αυτός (είτε καταφέρουμε να κερδηθεί, είτε όχι) έχει ήδη προσφέρει στην πόλη μας και έκανε πολλούς συμπολίτες μας να αγαπήσουν και να νιώσουν πιο κοντά στη Λάρνακα.

Πρέπει να σημειωθεί πως πέραν την πλούσιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας που δημιουργείται και της αίγλης που θα αποκτήσει η Λάρνακα μέσα από την συγκεκριμένη επίτευξη, αν καταφέρουμε να λάβουμε το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2030, θα μπορούν να αντληθούν άμεσα δεκάδες εκατομμύρια για αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και κατ’ επέκταση θα συνεχίσει ακόμη περισσότερο η οικονομική ανάπτυξη που έχει δημιουργηθεί στη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια, κάτι παρόμοιο έγινε και όταν η Πάφος ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2017.

 

 

10.Ως Δημοτικός Σύμβουλος , σε περίπτωση επανεκλογής σας, ποια είναι τα βασικά θέματα που θα ασχοληθείτε;

Πιστεύω πως μέσα από τις ερωτήσεις που απαντηθήκαν πιο πάνω είναι προφανές ότι θα ασχοληθώ με όλα τα πιο πάνω και ακόμη περισσότερα. Πρέπει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου να επικρατεί μια συνεχής ανησυχία και έγνοια για τους τρόπους που θα ωριμάζουν έργα και θα υλοποιούνται, να δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα της πόλης μας, την αειφορεία  του Δήμου μας από εκδηλώσεις που θα καλύπτουν όλες τις κοινωνικές ομάδες, να συμμετέχουμε σε όσο το δυνατό περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς επιτρέπουν τη συνεχή προβολή της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρώ ότι θα δώσω προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των έργων εντός του εμπορικού κέντρου και θα επιδιώκω τον καθορισμό πολιτικής που να συμβάλλει στην μετεξέλιξη του εμπορικού μας κέντρου από απλά εμπορικό σε εμπορικό τουριστικό κέντρο.

Στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης των πόρων του Δήμου μας είμαι υπέρ της συνέχισης της υφιστάμενης οικονομικής εξυγίανσης που ακολουθούμε σήμερα.

Τέλος, παράλληλα με την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν το κέντρο της πόλης μας θα δώσω ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των πέραν του κέντρου περιοχών και τον εξωραϊσμό των υφιστάμενων υποδομών που υπάρχουν στην πόλη μας και έχουν αφεθεί στο πέρασμα του χρόνου. Τέτοια παραδείγματα είναι τα παλιά μας πάρκα που χρειάζονται αναβάθμιση για να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα, παλιά πεζοδρόμια που υπάγονται στην ευθύνη του Δήμου και πρέπει να διορθωθούν, η ένταξη νέων τεχνολογιών – όπου μπορούν να εφαρμοστούν – για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών του Δήμου και των δημοτών.

 

 

11.Ποια θεωρείς ότι είναι τα σοβαρά θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που πρέπει να διαφυλάξει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι να κρατηθεί αυτή η αγαστή συνεργασία που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια και επέτρεψε την πορεία ανάκαμψης της πόλης μας. Αυτό θα επιτρέψει την άμεση επίλυση προβλημάτων, λόγω της ομογνωμίας που θα υπάρχει στα πλείστα θέματα. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ελίσσεται και να ενεργεί με τρόπο που να αναγνωρίζει τα προβλήματα σαν προβλήματα «αλυσίδας», επιτρέποντας – έτσι – την επίλυση διαφόρων προβλημάτων μέσα από μια κοινή λύση.

Τα θέματα, όμως, που θεωρώ ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταφέρει να φέρει εις πέρας είναι ο καθορισμός πολιτικής σε θέματα που διαφυλάσσουν την ίση μεταχείριση  όλων των δημοτών, τη διατήρηση του αμερόληπτου χαρακτήρα του και την ικανότητα να διορθώνει  λάθη του παρελθόντος που σημειώθηκαν σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, και είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα περιπτώσεις (ειδικότερα πολεοδομικών θεμάτων) αταξίας.

Επιπλέον, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις που θα προκληθούν μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα σε υφιστάμενους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί.

Πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι και ο τρόπος με τον οποίο η εκτελεστική εξουσία αντιμετωπίζει συνήθως την Λάρνακα, αν και θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια οι πρωτοβουλίες του Δήμου δεν επέτρεψαν να μείνουμε εν ‘’ελαίω Θεού’’. Τα νέο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι έντονο όπου αυτό είναι αναγκαίο και να διεκδικεί ακατάπαυστα τα όσα δικαιούται. Τέτοια θέματα, στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, είναι η απαίτηση αναβάθμισης και των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία και η ολοκλήρωση της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα.

Ένα άλλο θέμα που θα καλεστεί να αντιμετωπίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι οι Δημοτικές Φορολογίες που σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό που υπάρχει σήμερα θα κάνει τα ταμεία του Δήμου να ψάξουν λύσεις. Δική μου θέση δεν είναι η αύξηση των φορολογιών αλλά η αύξηση των εσόδων του Δήμου μέσα από την οικονομική περισυλλογή των ίδιων των δικών του εξόδων. Το νέο Δημοτικό συμβούλιο πρέπει να καταφέρει να βγει νικητής και να αξιοποιήσει το νέο σχέδιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέτοντας πολιτικές άμεσης επίλυσης προβλημάτων με οικονομικότερες λύσεις.

Σε πορεία δημιουργίας και μετεξέλιξης βρίσκεται και το σχέδιο περισυλλογής σκυβάλων μέσω του προγράμματος ‘’Pay As You Throw’’, το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να τρέξει ομαλά χρειάζεται να γίνει από το δήμο μια τεράστια εκστρατεία ενημέρωσης και να βρεθούν λύσεις όταν κάτοικοι δεν θα εφαρμόζουν το σχέδιο, σκεφτείτε σκουπίδια να μην μαζεύονται γιατί δεν ακολουθούν τις οδηγίες του προγράμματος ή να μαζεύονται χωρίς να καταβάλλεται το αντίστοιχο αντίτιμο και να πρέπει ταυτόχρονα το όλο εγχείρημα να είναι βιώσιμο.

Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που ήδη προβληματίζει το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο αλλά σίγουρα θα απασχολήσει πιο έντονα το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αν οι πολιτικοί χειρισμοί του κράτους δεν καταφέρουν να περιορίσουν την έντονη μορφή που έχει σήμερα. Ως Δήμος εφαρμόζουμε νομοθεσίες και δεν είμαστε οι νομοθέτες που θα καθορίσουμε τις μεθόδους απομάκρυνσης παράνομων μεταναστών, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε και να προτείνουμε λύσεις προς την κυβέρνηση και τους νομοθέτες, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Τελευταίο και καθόλου ασήμαντο, λόγω και των διεθνών πολιτικών δρώμενων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής μας, είναι η χάραξη πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστεί σχετικά με την δημογραφική αλλοίωση που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος και η ανάγκη εφαρμογής στεγαστικής πολιτικής για θέματα αστέγων. Το θέμα αυτό νιώθω ότι πρέπει να τροχιοδρομομηθεί άμεσα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι προτού αμβλυνθεί περισσότερο το πρόβλημα μέσα στην κοινωνία της πόλης μας.

 

 

12.Στην πιο πάνω ερώτηση αναφέρατε ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα τύπου αλυσίδας, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοείτε με τον όρο αυτό;

Τα προβλήματα τύπου «αλυσίδας», όπως τα ονομάζω, αναγνωρίζονται ως τα προβλήματα ξεχωριστής φύσεως που μπορούν να  συνδεθούν μεταξύ τους και μέσα από την φυσική εξέλιξη επίλυσης ενός προβλήματος βοηθάς στην επίλυση και των υπόλοιπων προβλημάτων. Για να καταλάβετε τι εννοώ θα προσπαθήσω να αναπτύξω ένα λογισμό, αναφέροντας παράλληλα αρκετά από τα προβλήματα που θα απασχολήσουν – πιστεύω – το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα η Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε γιατί στην αλυσίδα του μπορεί να επιλύσει και το πρόβλημα που σχετίζεται με νέους (ηλικιακά) κάτοικους στην πόλη, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τους δημοτικούς φόρους και την ασφάλεια στην πόλη μας.

Η Πανεπιστημιακή Σχολή, θα προσελκύσει νέους στην πόλη μας με στόχο την απόκτηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτό με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι να οδηγήσουν την τοπική οικονομία σε δημιουργία νέων επιχειρήσεων που με την σειρά τους γίνονται ο κρίκος της αλυσίδας που επιλύει το πρόβλημα που δεν έχουμε εντονότερη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Λάρνακα. Οι φοιτητές, ταυτόχρονα, θα συζητούν με τους οικείους τους για την πόλη την οποία σπουδάζουν και τα χαρακτηριστικά της πόλης μας, προσελκύοντας – έτσι – και τουρισμό προς την πόλη μας (είτε αυτός είναι από το εξωτερικό, είτε είναι εγχώριος).

Η εντονότερη, τώρα, επιχειρηματική και ξενοδοχειακή δραστηριότητα στην πόλη μας θα δημιουργήσει έσοδα στον Δήμο που με την σειρά του θα μπορεί να απαιτήσει από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία υπηρεσίες όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία για σκοπούς περισσότερης ασφάλειας, κεφάλαιο που θα ανοίξει (ή που πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να πιέσουμε να ανοιχθεί).

Με την Δημοτική Αστυνομία θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα άσκησης ελέγχου σε μικροπαραβάτες, όπως είναι η καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών ή περιουσιών του Δήμου από ομάδες ατόμων (π.χ. γκράφιτι) και που μέχρι σήμερα, ως Δήμος, πρέπει να ειδοποιήσουμε την αστυνομία για να παρέμβει ενώ έχει άλλες υποθέσεις – πιθανόν και πιο σοβαρές από αυτές – για να διαχειριστεί. Να σημειώσω ότι το τελευταίο σκέλος και αποτέλεσμα του λογισμού (η Δημοτική αστυνόμευση) δεν είναι πρόβλημα αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης που θα λάβει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο για να επιλύσει κάτι άλλο. Αυτό εννοώ με τον όρο προβλήματα αλυσίδας, κάποιος άλλος μπορεί να τα ονομάσει και προβλήματα εφαρμογής τοπικής πολιτικής.

 

 

13.Θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Πρώτα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία που μου προσφέρατε μέσα από αυτή την συνέντευξη και την ευκαιρία να αναλύσω τη συμμετοχικότητα και τη δράση που είχα μέσα στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.

Αγαπητές αναγνώστριες και αναγνώστες, νιώθω ότι μέσα από την συμμετοχή μου στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο έχω αποκτήσει την πείρα και την γνώση που μπορούν να κάνουν την πόλη μας ακόμη καλύτερη και να την πάρουν ένα βήμα πιο μπροστά. Ζητώ από εσάς να είστε όσο πιο αυστηροί κριτές γίνεται και να επιλέξετε, μέσα από την συμμετοχή σας στις εκλογές, ποιοι θα είναι οι αντιπρόσωποι του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας με γνώμονα την συμπόρευση στις ιδέες και το όραμα του κάθε υποψηφίου. Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώσατε για να μάθετε καλύτερα το ποιος είμαι και που θέλω να φτάσει η πόλη μας.

 

 

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »