Breaking News

Κοινωνία

Ο 75χρονος που αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπίες και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Πρόκειται για έναν άνθρωπο, που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του είναι συνδεδεμένο με φιλανθρωπίες. Τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια, όσα δηλαδή κατοικεί μόνιμα στην Κύπρο, ασχολείται με παροχή βοήθειας σε φτωχές οικογένειες. Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό του φιλανθρωπικό του έργο είναι αυτό που επιτελεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, του οποίου είναι επικεφαλής τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι προσπάθειές του να διατηρήσει ζωντανό το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, που κινδυνεύει με λουκέτο, κάτι που ανέδειξε σε ρεπορτάζ του ο REPORTERείναι αγωνιώδεις και αδιάλειπτες.  Ο 75χρονος Γεώργιος Γερασίμου, γνωστός ως Κόκος στη Λάρνακα, μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές πασκίζουν καθημερινά, για να βρουν τα απαραίτητα για τα δεκάδες άτομα, που ακόμη προμηθεύονται με φαί, έπιπλα και ρούχα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
«Έμειναν ελάχιστα χρήματα. Θα βγάλουμε τα Χριστούγεννα και εάν πετύχουν οι εκστρατείες συλλογής τροφίμων που κάνουμε τώρα, πιθανόν να φτάσουμε μέχρι το Πάσχα… Θα λυπηθώ πολύ εάν κλείσει. Ναι μεν, λιγόστεψαν οι οικογένειες αλλά πάντα θα υπάρχουν οικογένειες αυτές που θα έχουν πραγματική ανάγκη. Θα ήταν έγκλημα για μένα, να κλείσει», αναφέρει συγκινημένος ο κ. Κόκος που μοιράστηκε την ιστορία του στον REPORTER.

«Γεννήθηκα στην Ξυλοφάγου και έζησα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Μετακόμισα στην Αγγλία, όπου σπούδασα νοσηλευτική και ακολούθως hospital administration. Ήμουν Διευθυντής Νοσηλευτικής στο Λονδίνο, στο Brent and Harrow area Head Authority. Το 1980 εργάστηκα σε νοσοκομεία στη Σαουδική Αραβία και ακολούθως πήγα στη Μαλαισία. Το 1991 ήρθα στην Κύπρο, παντρεύτηκα και έκανα μία κόρη.

Πότε ξεκίνησε η φιλανθρωπική σας δράση;
Έφυγα από την Κύπρο το 1965. Το 1975 βοήθησα πολλούς κύπριους, μέσω της Κυπριακής Πρεσβείας, να έρθουν στο νοσοκομείο που δούλευα στο Λονδίνο για εγχειρίσεις.
Με τι ασχοληθήκατε, όταν το 1991 ήρθατε στην Κύπρο;
Ασχολούμαι με ανθρωπιστικά θέματα. Όταν ήρθα άρχισα να βοηθώ κόσμο που είχε προβλήματα ιατρικής φύσεως αλλά και φτωχές οικογένειες που είχαν ανάγκη. Έχω πολλούς φίλους γεωργούς και όταν μάθαινα για φτωχές οικογένειες τους έπαιρνα πατάτες, λαχανικά κλπ. Το 2013 ήρθε η οικονομική κρίση και άνοιξε το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας. Αρχικά ήταν ανοικτό κάθε μέρα και μετά άνοιγε κάθε Παρασκευή. Ήταν η εποχή που σχεδόν όλες οι εταιρείες είχαν αποθέματα στις αποθήκες τους και μας έδωσαν πάρα πολλά πράγματα. Είχε Παρασκευή που δώσαμε πράγματα σε 700 οικογένειες. Ήταν δύσκολοι καιροί. Ήταν δύσκολο να τα μαζέψεις.
Θυμάμαι ότι από τον Απρίλιο του 2013 και για λίγους μήνες μετά, οι ουρές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ήταν μέχρι έξω…
Όταν ερχόσουν εδώ στις επτά το πρωί της Παρασκευής, μπορεί να είχε μέχρι και 200 οικογένειες να περιμένουν. Συνέχισε μέχρι το 2014 αυτό. Εγώ αρχικά προσέφερα βοήθεια ως εθελοντής και έτρεχα να βρω πράγματα. Έφερνα φθαρτά από δύο αδέλφια Λυσιώτες γεωργούς τον Ανδρέα και Χρήστο Ιωακείμ και ένα πολύ καλό μου φίλο γεωργό, που έχει θερμοκήπια στο Μαρώνι. Υπήρχε εποχή που αυτά τα αδέλφια, που τους αξίζουν πολλά μπράβο, μας έδωσαν 1000 καρπούζια.

Πώς καταφέρατε με την πάροδο των χρόνων να πείσετε εταιρείες και οργανισμούς να προσφέρουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο;
Από το Μάιο του 2014, έγινα επικεφαλής του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Μου λένε ότι έχω γλωσσοδιάρροια και δεν ντρέπομαι να ζητήσω.(γέλια) Σιγά, σιγά ανέπτυξα και σχέσεις με άλλες εταιρείες, όπως είναι οι υπεραγορές ΜΕΤΡΟ, που μου δίνουν κάθε μήνα πάνες για μωρά αξίας 500 ευρώ. Ένα άλλο παιδί από την Αγία Νάπα που έχει 4 περίπτερα, με ένα τηλεφώνημα μπορεί να μου φέρει 30-40 κουτιά σκόνη γάλακτος. Όταν δεν μπορεί, πάω εγώ την Κυριακή να τα φέρω. Ο φίλος μου ο γεωργός στο Μαρώνι από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Ιουλίου μας προμηθεύει με ντομάτες και αγγουράκια. Το νηπιαγωγείο τα Λολολιτάκια μας προσφέρουν δύο φορές το χρόνο ότι τους ζητήσουμε. Μια εταιρεία στη Δεκέλεια η CSP, κάθε χρόνο μας δίνουν αρκετά λεφτά. Είχε Χριστούγεννα που έδωσαν 7 χιλιάδες. Επίσης η εταιρεία φούρναρης, μας δίνει ηλεκτρικές συσκευές. Είχαμε οικογένεια που δεν είχε κουζίνα να μαγειρέψει και μας έδωσε.
Μειώθηκαν τον τελευταίο καιρό οι χρηματικές εισφορές;
Πάρα πολύ. Μέχρι τώρα, η μόνη εισφορά που πήρα ήταν αυτή της CSP. Με αυτήν αγόρασα 300 κοτόπουλα για να προσφέρουμε στις οικογένειες τα Χριστούγεννα.

Επωφελήθηκαν χιλιάδες οικογένειες
Πόσες οικογένειες είναι δικαιούχες;
Αυτή τη στιγμή είναι εγκεκριμένες 38 οικογένειες, συνολικά 185 άτομα. Από το 2013 μέχρι το Μάιο του 2014, δεν κρατήθηκαν στατιστικά αλλά υπολογίζουμε ότι προμηθεύαμε 700 οικογένειες. Από τον Μάιο του 2014 που ανέλαβα καταγράφω τα πάντα. Το 2014 είχαμε 465 οικογένειες και τροφοδοτούσαμε 2,984 άτομα. Μέχρι τώρα από την πρώτη του Μάη του 2014, αν έπρεπε να προμηθεύσουμε, για παράδειγμα, κάθε οικογένεια μία φορά, ταΐσαμε 42 χιλιάδες οικογένειες.
Για πιο λόγο μειώθηκαν τόσο οι δικαιούχοι; Έχει σχέση μόνο με το γεγονός, ότι υπάρχει ανάπτυξη;
Όχι μόνο. Με την εισδοχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, πολλές οικογένειες έφυγαν, ενώ κάποιοι που ήταν ξένοι εγκατέλειψαν την Κύπρο. Πλέον, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου, πρέπει να έχουν κάρτα. Κάνουν αίτηση και εγκρίνονται με εισοδηματικά κριτήρια από την επιτροπή προνοίας του Δήμου. Μέχρι τον Αύγουστο πέρσι, είχαμε 85 οικογένειες. Φέτος, όπως είπα και πριν είναι 38 οι οικογένειες. Έχει 12 παιδιά ανάμεσά τους και τέσσερις έγκυες γυναίκες.
Προσφέρετε και σε άτομα, που μπορεί να έρθουν εκτάκτως;
Μερικές γυναίκες είναι καρκινοπαθείς. Εντάξει, παίρνουν περισσότερα λεφτά απ’ ότι δικαιούνται αλλά τους δίνω μία φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες. Είναι κρίμα.
Υπάγεται στο Δήμο Λάρνακας το Κοινωνικό Παντοπωλείο;
Πήρε το όνομα Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας, αλλά τα χρήματα για τη δημιουργία του, περίπου 400 χιλιάδες τις πρόφεραν δύο Ρώσοι αλλά και κάποιες εταιρείες. Το ταμείο είναι κοντά να εξαντληθεί. Έμειναν ελάχιστα χρήματα. Θα βγάλουμε τα Χριστούγεννα και εάν πετύχουν οι εκστρατείες συλλογής τροφίμων που κάνουμε τώρα, πιθανόν να φτάσουμε μέχρι το Πάσχα. Εγώ βρίσκω όλα τα φθαρτά αλλά θα έχουμε πρόβλημα με αυτά που αγοράζουμε, μακαρόνια, όσπρια κλπ.
Το κράτος δεν βοηθά;
Ούτε το κράτος βοήθησε, ούτε κάποια άλλη υπηρεσία. Μας έδωσαν λεφτά, εκτός από αυτούς που είπα, η Noble, δύο τράπεζες (Alpha bank και Eurobank) και κάποιες εύπορες οικογένειες.
Τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα αποθέματα στο ταμείο;
Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Θα λυπηθώ πολύ εάν κλείσει. Ναι, μεν λιγόστεψαν οι οικογένειες, αλλά πάντα θα υπάρχουν αυτές που θα έχουν πραγματική ανάγκη. Θα ήταν έγκλημα για μένα, να κλείσει. Εγώ είμαι εθελοντής, δουλεύω επτά μέρες την εβδομάδα και είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να το κάνω.
Ποιο είναι το πρόγραμμα των εθελοντών;
Τη Δευτέρα φέρνουμε το ψωμί. Μας προσφέρουν οι μύλοι Χατζηγιώρκης και οι Μύλοι Αβραάμ αλεύρι, το παίρνουμε σε φούρνο και το κάνει ψωμί. Μαζεύουμε επίσης αυτά που συλλέγονται στις υπεραγορές. Ήταν δέκα οι υπεραγορές, τώρα έμειναν δύο. Την Τρίτη φέρνουμε τις πατάτες από τους προμηθευτές. Την Τετάρτη βρίσκω έπιπλα, επειδή δίνουμε και έπιπλα στις οικογένειες. Την Πέμπτη πάμε στο Μαρώνι και τη Δρομολαξιά και φέρνουμε τα φθαρτά. Την Παρασκευή, είμαστε όλοι εδώ επειδή είναι η διανομή στον κόσμο. Σάββατο και Κυριακή, μαζεύουμε τα υπόλοιπα που δίνουμε.
Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή που βιώσατε;
(συγκινείται) Το 2016, ήρθε μία γυναίκα και έκλεγε και ήθελε πάνες για τα δύο της μωρά. Εμείς δεν είχαμε να της δώσουμε. Ήταν σε άθλια κατάσταση. Την βάλαμε να κάτσει και πήγα σε υπεραγορά και της αγόρασα δύο πακέτα. Ειδικά στα μωρά, έχω μεγάλη αδυναμία, κάνουν οι μεγάλοι τα κέφια τους και αυτά υποφέρουν.
Έχει φορές που στις 10 ή 11 το βράδυ μου τηλεφωνά η Αστυνομία, επειδή βρίσκουν οικογένειες που δεν έχουν να φάνε. Έρχομαι και ανοίγω και τους δίνουμε τρόφιμα. Έτυχε να φύγω και από γάμο για να δώσω τρόφιμα.
Η μάνα μου φταίει που έγινα έτσι. Θυμάμαι ότι φούρνιζε και τάιζε τις φτωχές οικογένειες. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό. Είχα τα πάντα. Γι’ αυτό θέλω να προσφέρω.
Ξέρω ότι προμηθεύετε και ιδρύματα της Λάρνακας…
Ναι, όταν μείνουν κάποια πράγματα την Παρασκευή, τα βάζω στο αυτοκίνητο μου και τα παίρνω σε γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα.
Κάποιοι σας λένε Άγιο Κόκο…
Είναι τα παιδιά του ιδρύματος Άγιος Γεώργιος Χριστάκης-Χασάπης, που τώρα κινδυνεύει να κλείσει. Τα Σαββατοκυρίακα τους παίρνω φθαρτά. Εάν έχουν ελλείψεις, μου ζητούν και τους παίρνω ότι έχω.

Σχετικά νέα

X
Translate »