Breaking News

Αναπτυξιακά Έργα

Ο επενδυτής λιμανιού -μαρίνας μιλά αποκλειστικά στο City of Larnaka: ”Μαζί να αλλάξουμε τη Λάρνακα”

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε δουλειά και ευχή όλων είναι όλα να πάνε καλά και με το καλό να δούμε τη
”Λάρνακα να αλλάζει και να μας αρέσει”

Θετική κατάληξη είχαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings για την πρωτοποριακή ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας.

Η κυβέρνηση και η κοινοπραξία Κυπριακών και Ισραηλινών συμφερόντων Kition Ocean Holdings κατέληξαν σε συμφωνία το βράδυ της Τετάρτης, σε όλους τους όρους της σύμβασης παραχώρησης για τη μεγαλεπήβολη ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, ενώ τώρα απομένουν οι υπογραφές για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

«Είναι μία ιστορική ημέρα για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας αλλά και για την Κύπρο», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια επένδυση αξίας ενός δισεκατομμυρίου, που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη Λάρνακα, όσο και για την οικονομία της Κύπρος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επενδυτή τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και η κοινοπραξία δηλώνει πανέτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες υλοποίησης του έργου.

 

Το City of Larnaka επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο του επενδυτή κ. Πάνο Αλεξάνδρου ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα που του παραθέσαμε:

 

Πως νιώθετε με τη θετική τελική έκβαση της όλης διαδικασίας;

Νιώθουμε πολύ όμορφα γιατί από την αρχή πιστέψαμε στο έργο αλλά και στη μεγάλη προοπτική που έχει η πόλη της Λάρνακας. Αυτή η πόλη ναι έμεινε πίσω σε θέματα ανάπτυξης όμως αυτό που βλέπουμε και εμείς ως επενδυτές, ότι πλέον έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και έχει μπροστά της τα παραδείγματα προς μίμηση αλλά και τα παραδείγματα προς αποφυγή από τις άλλες πόλεις κάτι που θα λειτουργήσει ευεργετικά.

 

Τι είναι αυτό που σας έχει ελκύσει στην πόλη μας; 

Κατ’ αρχάς είναι η αρχαιότερη πόλη στην Κύπρο και αυτό λέει πολλά. Ως πόλη, είναι μια ήσυχη πόλη ενώ παράλληλα παρέχει τα πάντα και αν και έχει μείνει πίσω αναπτυξιακά, εν τούτοις έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό δίκτυο αλλά και άλλες υποδομές όπως αντλιοστάσια, αντιπλημμυρικά κ.α.  Επίσης,  οι κοντινές της αποστάσεις, το κέντρο της πόλης στο οποίο αυτή την περίοδο γίνονται πολλά έργα , το συνεχιζόμενο παραλιακό μέτωπο από την είσοδο της μαρίνας μέχρι το  τέλος του Μακένζυ, οι καθαρές παραλίες είναι αναμφίβολα λόγοι να σε ελκύσουν στην πόλη.

 

Στην παρουσίαση του έργου στις 26/02 στους στόχους του έργου ξεχωρίσαμε αυτόν που αναφερόταν στην πρόσβαση του κόσμου στο χώρο της μαρίνας. 

Ναί όντως και μάλιστα τον παρουσιάζουμε και σαν πρώτο στόχο μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό το έργο για τον κόσμο της πόλης και μιλώ από ψυχολογικής άποψης. Οι Λαρνακείς μεγάλωσαν βλέποντας τείχος και συρματομπλέγματα και ποτέ δεν ήρθαν σε επαφή με αυτό το πανέμορφο παραθαλάσσιο κομμάτι της πόλης. Μιλήσαμε με κόσμο και έχουμε πάρει πολλές πληροφορίες για αυτό το κομμάτι, το συναισθηματικό. Ναι στόχος μας είναι να δώσουμε πρόσβαση στον κόσμο της πόλης σε αυτό το πανέμορφο σημείο και οι Λαρνακείς να έρθουν ακόμη πιο κόντα στη θάλασσα.

 

 

 

Σε πόσες φάσεις θα γίνει το έργο; 

Σύμφωνα και με την παρουσίαση που έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 φάσεις. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια. Σταδιακά, όμως, θα περατώνονται μέρη του και θα παραδίδονται στο κοινό. Πρωταρχικός στόχος είναι να γίνουν εξωραϊστικές εργασίες, πεζοδρομήσεις και άλλες, που θα εκτείνονται από τις Φοινικούδες μέχρι και την Ορόκλινη. Ήδη μας έχει ζητηθεί οδικός χάρτης για τις εργασίες τον οποίο και θα δώσουμε στο κράτος. Είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε και στόχος μας είναι να είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων.

 

 

Τι θα κάνει αυτό το έργο ιδιαίτερο σε σχέση με ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα στην Κύπρο; 

H μεγάλη του διαφορά από τα υπόλοιπα είναι το γεγονός ότι θα δώσουμε έμφαση στην κληρονομιά και στον πολιτισμό. «Θέλουμε οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη Μαρίνα Λάρνακας να νιώθουν πως είναι έτοιμοι να αποβιβαστούν σ’ ένα ελληνικό νησί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα έργο με ταυτότητα και παραδοσιακό χαρακτήρα, πέρα από τα τετριμμένα.

«Επιθυμία μας είναι να προσφέρουμε στους επισκέπτες τοπικά προϊόντα σε παραδοσιακό περιβάλλον. Να φτιάξουμε ταβέρνες και ουζερί, να διαθέτουμε λευκαρίτικα κεντήματα και άλλα συναφή. Επίσης, σχεδιάζουμε οι εμπορικοί χώροι της μαρίνας να φιλοξενούν, κυρίως, μικρές τοπικές επιχειρήσεις. Πέραν αυτών, θα δημιουργηθούν γραφεία που θα προσελκύσουν εταιρείες ενέργειας, οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν έχουν τις καλύτερες επιλογές. Η παρουσία τους θα τονώσει την οικονομία της Λάρνακας».

Η κοινοπραξία θα επενδύσει, επίσης, στην εκπαίδευση, αναπτύσσοντας στο έργο τρία πανεπιστήμιά μεταξύ της μαρίνας και του λιμανιού. Πρόκειται για μια ξενοδοχειακή σχολή, η οποία σκοπεύει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή διευθυντικών στελεχών, σε συνεργασία με ελβετικό πανεπιστήμιο, μια ιατρική σχολή που θα λειτουργεί παράλληλα με νοσοκομειακή μονάδα και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεργάζεται με νοσοκομεία του Ισραήλ και ένα πανεπιστήμιο περιβάλλοντος κι ενέργειας.

Η αξία της επένδυσης θα φτάσει, περίπου, το €1.2 δισ. και αναμένεται ότι θα αποφέρει σημαντικά εισοδήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργώντας πέραν των 4.000 θέσεων εργασίας.

 

 

Τέλος, θα θελαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στον κόσμο της Λάρνακας

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τους Λαρνακείς είναι ότι η όλη ανάπτυξη θα γίνει με βάσει τα διαχρονικά αιτήματα που είχε η πόλη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αλλάξει  ριζικά την ταυτότητα της Λάρνακας, θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει τη Λάρνακα στη νέα εποχή. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε δουλειά και ευχή όλων είναι όλα να πάνε καλά και με το καλό να δούμε τη ”Λάρνακα να αλλάζει και να μας αρέσει”. Η πόλη έχει τεράστιες προοπτικές και εμείς θέλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτό το ξεκίνημα, που ανέμενε για δεκαετίες ο κόσμος της πόλης.

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »