Περιβάλλον
Όχι στο πλαστικό καλαμάκι λένε οι μαθητές του ειδικού σχολείου Άγιος Σπυρίδωνας , διεκδικούν πρωτιά Κύπρου σε ΕΕ
Με στόχο η Κύπρος να είναι το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα πει έμπρακτα όχι στο πλαστικό καλαμάκι, οι μαθητές του ειδικού σχολείου Άγιος Σπυρίδωνας Λάρνακας περιοδεύουν την Κύπρο με λεωφορείο, δίνοντας παραστάσεις, μέσω των οποίων προωθούν το μήνυμα «Λέω όχι στο πλαστικό καλαμάκι». Σταθμός τους σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλή.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Αδάμος Αδάμου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ήταν μια παρουσίαση «που έγινε με θεατρική μορφή, η οποία πραγματικά μας έχει κατασυγκινήσει».
Δυστυχώς, σημείωσε ο κ. Αδάμου, «για ακόμα μια φορά τα παιδιά ήρθαν να μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι ενήλικες. Ήρθαν να μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον και να αποκτήσουν οι πολίτες περιβαλλοντική ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση».
Κάτι, πρόσθεσε ο ίδιος, «που ναι μεν υπάρχει στον τόπο μας, αλλά ακόμη βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και χρειάζεται να αυξηθεί η ευαισθησία των πολιτών. Κάθε φορά που έρχονται τα παιδιά από αυτό αλλά και άλλα σχολεία, είπε ο κ. Αδάμου, «μας κάνουν μαθήματα, μας τραβούν το αυτί και μας λένε τι πρέπει να κάνουμε ως νομοθετική εξουσία προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον στο οποίο τα ίδια καλούνται να ζήσουν όταν μεγαλώσουν».
Από την πλευρά της η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα, η οποία εισηγήθηκε όπως πραγματοποιηθεί η παρουσίαση στην Επιτροπή, ανέφερε ότι ήταν «μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία αλλά και ιδιαίτερα τα παιδιά σε σχέση με τη χρήση του πλαστικού αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».
Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία «έχει αγκαλιαστεί από το Δήμο Λάρνακας, από το Δήμο Αθηένου, από το Δήμο Λειβαδιών αλλά και κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας». Ευχήθηκε να ακολουθήσουν και να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία και οι υπόλοιπες επαρχίες, ούτως ώστε να καταστεί η Κύπρος το πρώτο κράτος μέλος που αναπτύσσει τέτοιου είδους δραστηριότητες αλλά και να αναδείξουμε ότι οι μαθητές με ειδικές ικανότητες μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα».
«Η μασκότ της δράσης, το Ροζ Φλαμίνγκο, ξεκίνησε από τη Λάρνακα, το λεωφορείο με τα παιδιά ξεκίνησε από τη Λάρνακα και αναμένει συνεπιβάτες, ας επιβιβαστούμε όλοι», είπε η Ευανθία Σάββα.
Σε δικές της δηλώσεις η Βουλευτής ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου έδωσε εκ μέρους του κόμματος της θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές, τους δάσκαλους του σχολείου και ιδιαίτερα συγχαρητήρια στα παιδιά».
«Μας συγκίνησαν και μας έδωσαν δυνατά μηνύματα», είπε, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους ήταν εξαιρετική. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα «να παραδειγματιστούμε όλοι και να φτιάξουμε περιβαλλοντική συνείδηση για το καλό του τόπου μας και των παιδιών μας».
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, είπε από την πλευρά της ότι το γραφείο της έχει από την πρώτη στιγμή θέσει υπό την αιγίδα του την πρωτοβουλία. Ήδη, πρόσθεσε, «αυτό το μήνυμα της μείωσης του πλαστικού, δηλαδή της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αλλά ταυτόχρονα της έννοιας του εθελοντισμού και της εμπλοκής όλων των πολιτών με τη βοήθεια των παιδιών για να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, παγκύπρια έχουν διανεμηθεί σε σχολεία γύρω στα 8.000 καλαμάκια. Πρόσθεσε ότι διανέμεται επίσης ο σελιδοδείκτης με τη Σαλίνα, το ροζ φλαμίνγκο και το μήνυμα εναντίον της χρήσης του πλαστικού καλαμακιού.
«Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος γιατί μεταφέρουν το μήνυμα αλλά και την πρακτική και τις διαδικασίες στα νοικοκυριά. Από εκεί, αν βοηθούν και οι τοπικές αρχές και η κοινωνία τότε το βλέπουμε να ποσοτικοποιείται και να μπορούμε πλέον να βοηθήσουμε και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές πολιτικές», είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος.
Η εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών του ειδικού σχολείου του Αγίου Σπυρίδωνα στη Λάρνακα Μαρία Ψιλολύχνου ανέφερε ότι η δράση έχει πετύχει τους στόχους της πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, προσθέτοντας ότι «οδεύει στην επιτυχία αλλά θέλουμε την βοήθεια σας».
«Το περιβάλλον μας έχει ανάγκη, έχουμε βρει ένα μικρό πρόβλημα, το πλαστικό καλαμάκι, το οποίο αναδεικνύουμε», είπε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «θέλουμε να αναδείξουμε τον εθελοντισμό των παιδιών μας. Τα παιδιά μας τόσα χρόνια ίσως οι περισσότεροι να γνωρίζαμε ότι είναι μόνο δέκτες εθελοντισμού. Τα παιδιά μας έχουν την ικανότητα και μπορούν να είναι πομποί εθελοντισμού και το απέδειξαν σήμερα».
«Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε πολλούς φορείς. Μια φορά να κάνουμε κάτι κοινό όλοι μαζί», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό έχει γίνει κατορθωτό στη Λάρνακα και έχει επεκταθεί με τη βοήθεια της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και της Διευθύντριας του ΓΤΠ και στην υπόλοιπη Κύπρο.
Η κ. Ψιλολύχνου ενημέρωσε επίσης ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και Αγωνιστικού Προσανατολισμού η οποία θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο παγκόσμιο συνέδριο με τη συμμετοχή συνέδρων από 193 χώρες έχει υιοθετήσει το μήνυμα και έχει θέσει ως σλόγκαν του συνεδρίου «Η χώρα χωρίς καλαμάκια» (Τhe land of no straws).
«Δεν είμαστε μακριά από το στόχο μας να είμαστε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα πει έμπρακτα όχι στο πλαστικό καλαμάκι», είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ