Πολιτιστικά
Οι αξιοζήλευτοι ηθοποιοί Σαντοριναίου και Μουαΐμης βρέθηκαν στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λάρνακας για μια αλλιώτικη παράσταση
Στα πλαίσια του Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λάρνακας, οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Αννίτα Σαντοριναίου και Γιώργος Μουαΐμης μίλησαν κατά την 6η διάλεξη, με τίτλο «Θέατρο: ο ηθοποιός, ο ρόλος, ο θεατής», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022.
Κατά τη δίωρη συζήτηση την οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Άθως Καζαντζής, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θεατρόφιλοι και εκτιμητές του έργου των δυο καλλιτεχνών.
Οι δυο ηθοποιοί διέκοψαν για λίγο τις πρόβες τους και συνάντησαν σε μια αλλιώτικη σκηνή, ανθρώπους που αγαπούν τη δική τους τέχνη, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την ευκαιρία να μιλήσουν για το Θέατρο ως μορφή πολιτισμού, τον ηθοποιό, το ρόλο της υποκριτικής τέχνης και τις απαιτήσεις του θεατή.
Η κ. Σαντοριναίου είπε ότι υπηρετεί το θέατρο με ιερό τρόπο και ότι με κοινό βλέμμα με τον κ. Μουαΐμη το υπηρετούν ως ιερείς. Για να μπορεί ο ηθοποιός να επικοινωνεί με τον κόσμο, πρόσθεσε, είναι μια ιερή λειτουργία, μια μυσταγωγία, όπου ο ένας γίνεται κατά κάποιον τρόπο θυσία για να δει ο άλλος. Το Θέατρο πρόσθεσε, ασχολείται με τη ζωή και τον άνθρωπο στην ολότητά του.
Ο κ. Μουαΐμης αναφέρθηκε στη διαδικασία της προετοιμασίας μιας παράστασης εκ μέρους των συντελεστών, μέχρι να φθάσει στην πραγμάτωση και στην πρόσληψή της από τον θεατή.
Σε ερώτηση αν προτιμούν το θέατρο ή την τηλεόραση, η απάντηση τους ήταν βεβαίως το Θέατρο, καθώς εμπεριέχει μια άλλη μαγεία και την άμεση, ζωντανή σχέση με τους θεατές.
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ανέφεραν ότι η δουλειά τους είναι υπέροχη, αλλά σκληρή και τραχιά. Η κ. Σαντοριναίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ματώνεις τα πόδια σου, τη ψυχή σου, αλλά ταυτόχρονα αυτή είναι απελευθερωτική. Όπως για το ζωγράφο η απόλυτη απελευθέρωσή του είναι ένα έργο τέχνης, για τον συγγραφέα ένα μυθιστόρημα, έτσι και στο θέατρο απελευθέρωση νιώθεις όταν έχεις συνειδητοποιήσει ότι πέτυχες στο στόχο σου». Ο κ. Μουαϊμης πρόσθεσε ότι «κανένας άλλος τομέας της ζωής, της επιστήμης ή της γνώσης, δεν μπορεί να σου προσφέρει όσα σου προσφέρει το θέατρο με την έννοια ότι ξεκινώντας ένα έργο που έχει ένας σκηνοθέτης/ηθοποιός, είναι να αποκτηθούν όλες οι απαραίτητες γνώσεις για να πετύχεις». Σου δίνεται η ευκαιρία, είπε, να εντρυφήσεις σε πολλούς τομείς και σου προσφέρει τόσο πλούτο γνώσεων, εμπειριών και συναισθημάτων, που σε αποζημιώνουν πλήρως.
Κατά τη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκε ο κλάδος του θεάτρου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ανέφεραν ότι δυστυχώς η βοήθεια του Κράτους είναι σχεδόν μηδαμινή τόσο σε μεμονωμένους καλλιτέχνες όσο και σε ομάδες.
Το κοινό στη συνέχεια υπέβαλε ερωτήσεις.
Οι διαλέξεις του Ελευθέρου Ζηνώνειου Πανεπιστημίου Κύπρου μεταδίδονται σε απ’ ευθείας σύνδεση από το ΡΙΚ.
Τη διάλεξη αυτή μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/3Aw9ZE6