Breaking News

Γενικά

Οι μαθητές του Γυμνασίου Βεργίνας συστήνουν τα φωτοβολταϊκά στα σχολεία για εξοικονόμηση ενέργειας

Απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τα κλιματιστικά έρχονται να δώσουν μαθητές του Γυμνασίου “Βεργίνα” Λάρνακας μέσα από μελέτη που πραγματοποίησαν.

 

 

Οι μαθητές μέσα από μετρήσεις και έρευνα σφυγμομέτρησαν τις αντιδράσεις των συμμαθητών τους όσον αφορά τη χρήση της ηλιακής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού. Κοινοποίησαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και τις εισηγήσεις με σκοπό να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δημόσια κτίρια και κυρίως στα σχολεία σε όλη την Κύπρο.

Κατά την προ εβδομάδων συζήτηση για εγκατάσταση κλιματιστικών στα δημόσια σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων έρχεται σε αντίθεση με τους ενεργειακούς και στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου σε σχέση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολικά κτίρια, αφού η κατανάλωση ενέργειας των κλιματιστικών θα είναι πολλαπλάσια της εξοικονόμησης που θα προκύψει από τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Μια από τις ανησυχίες που είχε εκφράσει το Υπουργείο ήταν η σημαντική αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου παγκύπρια. Γι’ αυτόν το λόγο, όπως ανέφερε και στο πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία στηρίζεται στις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, γίνεται σχεδιασμός και η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων με τη χρήση προηγμένων συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, τα οποία είναι ιδανικά για κτίρια εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως χρήση συστήματος εξωτερικής θερμοπρόσοψης κελύφους, χρήση ενεργειακών κουφωμάτων και υαλοπινάκων με χαμηλό δείκτη διείσδυσης θερμότητας και χρήση κάθετων και οριζόντιων σκιάστρων.

Η έρευνα των μαθητών του Γυμνασίου Βεργίνας μπορεί, συνεπώς, να λειτουργήσει επικουρικά σε αυτές τις προσπάθειες του Υπουργείου ειδικά για βελτίωση των ενεργοβόρων κτιρίων, αλλά και γενικότερα στην Κύπρο, όσον αφορά εναλλακτικούς σχεδιασμούς που προωθούν την αειφορία.

Ταυτόχρονα, η προσπάθεια αυτή των μαθητών καταδεικνύει και την ευαισθησία μιας γενιάς που μεγαλώνει υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής και ενός κόσμου που εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από ό,τι τον ήξεραν οι προηγούμενες γενιές που τον έφεραν σε αυτό το σημείο.

Στην Κύπρο χρησιμοποιείται περισσότερο από όλα η ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από το πετρέλαιο και στη χρήση του πετρελαίου παρατηρούνται πολλά προβλήματα στην Κύπρο, κυρίως περιβαλλοντικά, επισημαίνουν οι μαθητές στην έρευνά τους.

Σε μια χώρα όπου παρατηρείται μεγάλη ηλιοφάνεια και υπάρχει άφθονη ηλιακή ακτινοβολία που λαμβάνει το νησί, αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ηλεκτρισμού με χρήση φωτοβολταϊκών, που είναι ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή, αναφέρουν. Συμπληρώνουν ότι η χρήση φωτοβολταϊκών μπορεί να συμβάλει στην ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου από την ανάγκη για χρήση του πετρελαίου και την αγορά του.

Γι’ αυτό προβληματίστηκαν για τον μέγιστο αριθμό φωτοβολταϊκών που μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή του σχολείου μας. Μέτρησαν το εμβαδόν της οροφής με τη βοήθεια του λογισμικού Google Earth και υπολόγισαν ότι μπορούν να τοποθετηθούν 670 φωτοβολταϊκές πλάκες με ολική ισχύ 134 KW. Αυτά τα φωτοβολταϊκά μπορούν να παράγουν 201000KWh ενέργειας το χρόνο που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για κλιματισμό και ηλεκτρικό ρεύμα στο σχολείο, τονίζουν και προσθέτουν ότι οι ρύποι στην ατμόσφαιρα θα μειωθούν κατά 221100kg CO2 το χρόνο.

Συνεπώς προτείνουν όπως εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά μεγάλης ισχύος στις οροφές των σχολείων και άλλων δημοσίων κτιρίων που έχουν μεγάλο εμβαδόν και κατάλληλο προσανατολισμό. Παρ’ όλο που οι εγκαταστάσεις στοιχίζουν αρκετά, θεωρούν ότι είναι καλύτερο να γίνει αυτή η δαπάνη, παρά να αναγκαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει τεράστιο πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, όπως υπογραμμίζουν.

Με αυτό τον τρόπο, αναφέρουν στη μελέτη τους οι μαθητές, μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες των σχολείων για ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη κι αν θα τοποθετηθούν οι συσκευές κλιματισμού σε όλες τις αίθουσες, κάτι που θα κάνει τις συνθήκες μάθησης των παιδιών πολύ καλύτερες, αφού οι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά στα σχολεία υποφέρουν από την αφόρητη ζέστη.

Προσθέτουν ότι τα φωτοβολταϊκά δουλεύουν αθόρυβα, δεν χρειάζονται συντήρηση και έχουν μεγάλο χρόνο ζωής. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει συμβολή και στη μείωση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν ότι η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στα σχολεία θα βοηθήσει οι μαθητές να εξοικειωθούν με θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να καλλιεργείται μια ενεργειακή συνείδηση που είναι βασικό για την κοινωνία.

Από τα ερωτηματολόγια είδαμε ότι τα παιδιά του σχολείου μας είναι ευαίσθητα στα περιβαλλοντικά θέματα, είναι αρκετά καλά ενημερωμένα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γνωρίζουν για τα φωτοβολταϊκά και τα θεωρούν χρήσιμα να μπουν στην οροφή του σχολείου.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, οι μαθητές παρατήρησαν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε τηλεφωνικούς θαλάμους, σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σε σπίτια και κτίρια. Από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων στη μελέτη, διαπιστώνεται ότι το 85% των συμμετεχόντων διατηρεί ηλιακό θερμοσίφωνα στο σπίτι και εξάγεται το συμπέρασμα ότι πρόκειται για συσκευή που χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Κύπρο.

Αντιθέτως, φωτοβολταϊκά στο σπίτι διαθέτει μόνο το 3% των συμμετεχόντων και όπως συμπεραίνεται στη μελέτη των μαθητών, αυτό σημαίνει ότι μόλις άρχισε να αναπτύσσεται αυτή η νέα τεχνολογία.

Μαζί με τις απαντήσεις τους οι μαθητές έδωσαν εισηγήσεις για δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στο σχολείο για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το θέμα των φωτοβολταϊκών όπως:

α) διαλέξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα για τα φωτοβολταϊκά,

β) να δοθούν ενημερωτικά φυλλάδια και

γ) να γίνουν επισκέψεις όπου υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά.

 

Η ομάδα και οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν

Την ομάδα αποτελούν οι μαθητές: Ιωνάς Γιάννης, Κουλία Ραφαέλα, Χατζηπροδρόμου Μαριλένα, Συκοπετρίτου Ειρήνη, Φιλίππου Γεωργία υπό την εποπτεία της καθηγήτριάς τους, Τατιάνας Νικολάου και με τη συμβολή του Γιώργου Γεωργίου, Επίκουρου Καθηγητή και Γιώργου Μαρκίδη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως επισημαίνουν στη μελέτη τους, μέσα από την έρευνά τους απέκτησαν χρήσιμες δεξιότητες. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν ότι ανέπτυξαν τη δεξιότητα της ομαδικής συνεργασίας και σεβασμού της γνώμης των άλλων μελών της ομάδας, πώς να συγγράφουν επιστημονικό ερωτηματολόγιο και να διεξάγουν έρευνα, περιλαμβανομένης και χρήσης βιβλιογραφίας και ανασκόπησής της και να εξάγουν αποτελέσματα και συμπεράσματα. Επιπρόσθετα, έμαθαν πώς να προωθούν και να διαχέουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους προς διαφόρους φορείς, όπως περιοδικά και εφημερίδες.

Έτσι απέκτησαν δεξιότητες συγγραφής συνοδευτικής επιστολής και διαφύλαξης πληροφοριών σε ψηφιακό δίσκο για εξοικονόμηση χαρτιού. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάχυση και αξιοποίηση της παραχθείσας γνώσης, οι μαθητές σημειώνουν ότι περιλήφθηκε στο περιοδικό και στην ιστοσελίδα του σχολείου, περίληψη στάλθηκε και αναρτήθηκε στη ιστοσελίδα της διεθνούς οργάνωσης «Νέοι δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», όπως και στην ιστοσελίδα του Δήμου Λάρνακας, ενώ την απέστειλαν και με μορφή ψηφιακού δίσκου σε Υπουργείο Παιδείας, Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στο Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, στην ΑΗΚ, στη Σχολική Εφορεία Λάρνακας, στον δήμαρχο Λάρνακας και στον έπαρχο.

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »