Γενική Επικαιρότητα
Όλα όσα αλλάζουν στο ΓεΣΥ εντός Σεπτεμβρίου
Πηγή: philenews.com
Μήνας αλλαγών για το Γενικό Σύστημα Υγείας ο Σεπτέμβριος. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή αρκετές από τις αποφάσεις και σχεδιασμούς που λήφθηκαν ή καταρτίστηκαν τους προηγούμενες μήνες και οι διαδικασίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τελικό τους στάδιο.
Η ένταξη στο ΓεΣΥ ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική, σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλαγή και ακολουθεί η αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων.
Πέραν αυτών, εντός Σεπτέμβριου, εντάσσονται στο ΓεΣΥ νέα νοσηλευτήρια, αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης γενικά των νοσοκομείων του συστήματος, ενώ τίθενται σε εφαρμογή και τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία, από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα αρχίσουν να λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αμοιβής των προσωπικών γιατρών.
Σε ό,τι αφορά την ένταξη των ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στον «Φ» ότι, «το πρώτο ΤΑΕΠ θα είναι στη διάθεση των δικαιούχων του συστήματος από τις 25 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ η πολυκλινική “Υγεία” που εδρεύει στη Λεμεσό».
Σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία, «το ΤΑΕΠ του “Απολλώνειου νοσοκομείου” θα καθυστερήσει κάπως να ενταχθεί στο ΓεΣΥ λόγω των εργασιών που διεξάγονται στο νοσηλευτήριο. Για αυτό και η ημερομηνία μετατέθηκε για την 1η Οκτωβρίου». Το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «έχει προχωρήσει σε αναδιαμόρφωση των εγκαταστάσεών του ώστε να προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών στους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Φαίνεται ότι χρειάζονται κάποιες εβδομάδες ακόμα για να ολοκληρωθούν οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Με την ένταξη των δύο αυτών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ θα εντείνει τις προσπάθειες και διαβουλεύσεις του για ένταξη άλλων δύο τμημάτων στο σύστημα, «με στόχο να καλυφθούν και οι επαρχίες Λάρνακας και Πάφου». Σε ό,τι αφορά την Πάφο, είπε, «έχουμε ήδη αρχίσει τον διάλογο με ένα από τα νοσηλευτήρια μας το οποίο διαθέτει ΤΑΕΠ, έχουμε κάποιες εκκρεμότητες ακόμα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα και αφού εντείνουμε τον διάλογο θα πετύχουμε συμφωνία».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι «οι αποζημιώσεις των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες των ΤΑΕΠ είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση αφού και οι απαιτήσεις του οργανισμού είναι οι ίδιες».
Για τα εφημερεύοντα ιατρεία, η αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας τους θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου. Ήδη στους γιατρούς που θα στελεχώνουν τα ιατρεία έχει σταλθεί αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, το ωράριο των εφημερευόντων ιατρείων από την 1η Σεπτεμβρίου θα μειωθεί κατά δύο ώρες το Σάββατο και θα επεκταθεί κατά δύο ώρες την Κυριακή και τις αργίες.
Ως εκ τούτου, τα εφημερεύοντα ιατρεία θα λειτουργούν τόσο τα Σαββατοκύριακα, όσο και τις αργίες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Το νέο ωράριο λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «καταρτίστηκε μετά από μελέτη και επεξεργασία των δεδομένων που αφορούσαν την επισκεψιμότητα καθ’ όλη την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, προσαρμόστηκε το νέο ωράριο στις ανάγκες, που όπως διαπιστώθηκε από την επεξεργασία των δεδομένων, έχουν οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ».
Σε εφαρμογή αναμένεται ότι θα τεθεί τον Σεπτέμβριο και ο νέος τρόπος αποζημίωσης των νοσοκομείων του συστήματος. Τα περισσότερα νοσηλευτήρια έχουν ήδη υπογράψει τις νέες συμβάσεις τους με τον ΟΑΥ, ενώ κάποια άλλα έχουν προγραμματίσει την επίσκεψη τους στον οργανισμό για τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ αυτών, τα μεγάλα νοσοκομεία της Λευκωσίας (χθες υπέγραψε νέα σύμβαση ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της Λεμεσού).
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπογραφή των νέων συμβάσεων από κάποια νοσηλευτήρια που είναι μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ο οποίος επίσημα έχει ενημερώσει τον ΟΑΥ ότι εξακολουθεί να διαφωνεί με κάποιες από τις πρόνοιες του νέου σχεδίου αποζημίωσης των νοσοκομείων. «Σε ό,τι αφορά κάποια νοσηλευτήρια έχουμε ακόμα κάποιες εκκρεμότητες αλλά πρέπει να πούμε ότι ο ΟΑΥ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, έχει περιλάβει στον σχεδιασμό του τα ανώτατα επίπεδα στα οποία είναι δυνατόν να φθάσει ο σχετικός προϋπολογισμός», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Μετά από διαβουλεύσεις αρκετών μηνών και πολλές αλλαγές στις οποίες έχουμε προχωρήσει, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τα νοσηλευτήρια μας, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αλλαγές στον σχεδιασμό αυτή τη στιγμή. Αυτό, έχουμε αναφέρει και σε απάντηση την οποία ετοιμάσαμε για τον ΠΑΣΙΝ και αναμένουμε ότι θα υπάρξει και από πλευράς τους καλή θέληση και συνεργασία για να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τον νέο τρόπο αποζημίωσης και σίγουρα εάν στην πορεία εντοπίζονται κάποιες στρεβλώσεις, εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βασικότερα αιτήματα του ΠΑΣΙΝ ήταν η διαγραφή της πρόνοιας που αφορούσε την παραχώρηση δυνατότητας για αύξηση κατά 10% της αποζημίωσης των νοσοκομείων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Ο ΟΑΥ ικανοποίησε το αίτημα αυτό των ιδιωτών αποφασίζοντας να διαγράψει την εν λόγω πρόνοια από τον σχεδιασμό του και να συνάψει διαφορετική συμφωνία με τα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο, η ενέργεια του αυτή προκάλεσε στη συνέχεια την έντονη διαμαρτυρία του ΟΚΥπΥ.
Αναφέρεται, επίσης, ότι ο διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και νοσηλευτηρίων για τον νέο τρόπο αποζημίωσης είχε αρχίσει το φθινόπωρο του 2022 και μετά από αρκετές διαφωνίες και καθυστερήσεις εντάθηκε την περασμένη άνοιξη.
Προγράμματα πρόληψης για προσωπικούς γιατρούς
Σε εφαρμογή τίθεται με τον νέο μήνα και ο σχεδιασμός του ΟΑΥ που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβονται από τώρα και στο εξής οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ που θα λαμβάνουν το 20% της αποζημίωσης τους, μόνο εάν καταφέρουν να πετύχουν τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί.
Το υπόλοιπο 80% θα συνεχίσει να τους καταβάλλεται ως κατά κεφαλήν εισόδημα, ανάλογα δηλαδή με τον αριθμό και την ηλικία των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους.
Από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί το κριτήριο που σχετίζεται με τη συμμετοχή των γιατρών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Επιπρόσθετα, οι γιατροί θα μπορούν να αυξήσουν το εισόδημα τους εάν προχωρούν στην εξέταση όλων των δικαιούχων τους, άνω των 45 ετών για την αρτηριακή πίεση.
Στόχος του ΟΑΥ είναι να αρχίσει με αυτό τον τρόπο η καταγραφή επίσημων στατιστικών δεδομένων για την Κύπρο. Σε εφαρμογή, θα τεθεί και το κριτήριο που αφορά τον εμβολιασμό για τη γρίπη των δικαιούχων άνω των 65 ετών, ενώ θα αυξηθεί και το ποσό που λαμβάνουν οι γιατροί για τις κατ’ οίκον επισκέψεις από τα €20 που είναι σήμερα στα €30 ανά επίσκεψη.
Ο σχεδιασμός για τον νέο τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών περιλαμβάνει και άλλους δείκτες απόδοσης αλλά και ποιοτικά κριτήρια τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Παρασκήνιο
Η κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος, οι οποίες προσφέρονται κατ’ αποκλειστικότητα από τον ΟΚΥπΥ, είναι το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των εμπλεκομένων στο παρασκήνιο.
Στον ΟΚΥπΥ έχουν ήδη κοστολογήσει τις υπηρεσίες αυτές ενώ το Προεδρικό έδωσε εντολή να γίνει διαχωρισμός τους και να αναλάβουν υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ αυτά που τους αναλογούν. Το πρόβλημα είναι ότι στον ΟΚΥπΥ, είχαν θεωρήσει δεδομένο ότι ο ΟΑΥ, μέσω του νέου τρόπου αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ θα έδινε το συμφωνημένο επιπρόσθετο 10% στην αποζημίωση των δημόσιων νοσοκομείων, κάτι το οποίο πλέον δεν ισχύει.
Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες το παρασκήνιο μεταξύ εκπροσώπων των δύο οργανισμών ήταν έντονο και όπως όλα δείχνουν θα έχει και συνέχεια.