Κοινωνία
Όνειρο απατηλό η απόκτηση στέγης
Πηγή: philenews.com
Ανθρώπινες ιστορίες νεαρών ζευγαριών που δυστυχώς γι’ αυτούς έλαχε να θέλουν να κάνουν οικογένεια, να αποκτήσουν στέγη και να ξεκινήσουν τη ζωή τους, σε εποχές που οι οικονομικές συνθήκες στον τόπο δεν επιτρέπουν τέτοια όνειρα. Σε επτά μήνες η Εύα και ο Αντώνης θα αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί και θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν σε ένα δωμάτιο 2χ3, στο πατρικό σπίτι του Αντώνη, γεγονός που ανάγκασε τον Αντώνη να το επεκτείνει κάπως, κλείνοντας και τη μικρή βεράντα.
Σαν την ιστορία του Αντώνη και της Εύας, έχουν γεμίσει οι πόλεις και τα χωριά της Κύπρου, διαβεβαιώνουν δήμαρχοι και κοινοτάρχες. Τα ανυπέρβλητα κριτήρια για τον φτωχόκοσμο που θέτουν οι Τράπεζες και τα ψηλά ενοίκια, που ολοένα και καλπάζουν, όπως και το ίδιο το κόστος για αγορά ιδιόκτητης κατοικίας, έχουν καταντήσει εφιάλτης για τα όνειρα των νεαρών ζευγαριών και θηλιά, που πνίγει τη θέληση τους να μετουσιώσουν τον έρωτά τους σε οικογένεια στον δικό τους χώρο.
Οκτώ χρόνια μαζί ο Αντώνης και η Εύα, από τα Περβόλια Λάρνακας, εργάζονται και οι δύο σκληρά με το όνειρο να μπορέσουν κάποια στιγμή να μετακομίσουν έστω με ενοίκιο σε ένα διαμέρισμα. «Όνειρο απατηλό», μας λέγει η μητέρα του Αντώνη, η κ. Μαρία. «Τα ενοίκια συνεχώς ανεβαίνουν και όταν το εισόδημα ενός νεαρού ζευγαριού είναι κάτω από δύο χιλιάδες ευρώ, είναι ανέφικτο να ενοικιάσουν κατοικία». Ο Αντώνης για να κερδίσει το μεροκάματο του, είναι υποχρεωμένος να ταξιδεύει καθημερινά εκτός Περβολιών με το αυτοκίνητο του, ενώ η Εύα, που διάγει τον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης της, εργάζεται στη Λάρνακα. Καύσιμα, φθορές οχημάτων, προσωπικά έξοδα και άλλες υποχρεώσεις, μειώνουν ακόμη περισσότερο το ποσό που μπορούν να εξοικονομούν κάθε μήνα, συντηρώντας το απατηλό θα μπορούσε να πει κάποιος, όνειρό τους, να μαζέψουν κάποια στιγμή ένα σεβαστό ποσό, το οποίο ζητούν οι τράπεζες πλέον ως προκαταβολή και να μπορέσουν να πάρουν το πολυπόθητο δάνειο για την αγορά μιας δικής τους κατοικίας. «Στο μεταξύ, όσο μαζεύουν χρήματα, τόσο και απομακρύνεται το όνειρο για αυτή την κατοικία. Σπίτια και διαμερίσματα ακριβαίνουν πλέον στην Κύπρο κάθε μήνα. Και όσο ακριβαίνουν, όπως επίσης ανεβαίνουν και τα ενοίκια, τόσο απομακρύνεται και η προοπτική, η ελπίδα, το όνειρο της απόκτησης στέγης», δηλώνουν ο Αντώνης και η Εύα.
Οι δύο νέοι πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισαν να ζήσουν μαζί στο δωμάτιο του Αντώνη στο πατρικό του σπίτι και πριν από έναν περίπου μήνα, τέλεσαν πολιτικό γάμο, καθώς η Εύα έμεινε έγκυος. Μέχρι πρόσφατα, στο πατρικό σπίτι του Αντώνη έμενε και ο άλλος του αδελφός μαζί με την κοπέλα του. Έξι άνθρωποι, τρία ζευγάρια, κάτω από την ίδια στέγη.
«Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα μέτρο, καμιά κρατική μέριμνα που να βοηθά και να στηρίζει τους νέους, τα νεαρά ζευγάρια, που θέλουν να παντρευτούν και να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Ας είναι και ένα κεραμίδι να βάλουν πάνω από το κεφάλι τους», συμπληρώνει η μητέρα του Αντώνη, η κ. Μαρία.
Και προσθέτει ότι ο αδελφός του Αντώνη μαζί με την κοπέλα του μετακόμισαν πρόσφατα σε ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, προκειμένου να έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χώρο. Παρόλο που η κοπέλα του δεν εργάζεται και τα δεδομένα δεν θα είναι εύκολα ούτε και γι’ αυτούς.
«Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Να γίνει ένα Σχέδιο πραγματικής Κοινωνικής Μέριμνας ειδικά για τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν, να αποκτήσουν παιδιά και δική τους στέγη», μας τόνισε ακόμη η κ. Μαρία, η μητέρα του Αντώνη.
Η γιαγιά του Αντώνη, η κ. Λούλα, στα βαθιά της γεράματα, μας ανέφερε ότι ακόμα και στις εποχές της μεγάλης φτώχειας στο νησί, τουλάχιστον στα χωριά οι άνθρωποι είχαν μεταξύ τους αλληλεγγύη και βοηθούνταν, ώστε να μην μένει κανένας άστεγος. Ωστόσο, αυτά στην πορεία χάθηκαν και παρά την πρόοδο, η κοινωνία μας μαστίζεται στις μέρες μας από αυτά τα «απαράδεκτα, τα ανεπίτρεπτα φαινόμενα που δεν καταγράφονταν σε τέτοιο βαθμό ούτε και στα πολύ δύσκολα, παλιά χρόνια».
Στιγματισμένοι…
Ένα ακόμη νεαρό ζευγάρι σαν τον Αντώνη και την Εύα που θα μας μιλούσε σε αυτό το ρεπορτάζ, άλλαξε απόφαση την τελευταία στιγμή. Αν και είναι γνωστό στο χωριό τους ότι μένουν στο πατρικό της κοπέλας, ένεκα παραγόντων που έχουν να κάνουν με την περίπτωση του Αντώνη και της Εύας, εντούτοις δεν ήθελαν να «στιγματιστούν και επίσημα ως φτωχοί», μας είπαν. Ανέφεραν ότι, «δυστυχώς δεν είναι μόνο οι αρμόδιοι που καταδικάζουν με την αδιαφορία τους, νεαρά ζευγάρια που λόγω οικονομικής στενότητας δεν μπορούν να αποκτήσουν στέγη. Αλλά είναι και ένα κομμάτι της κοινωνίας, που θεωρεί νεαρές οικογένειες που εγκλωβίστηκαν σε αυτή την κατάσταση, περίπου ως «ανίκανες και ανίσχυρες οικονομικά κ.λπ.».
«Είναι ένας Γολγοθάς για τον οποίο κανένας στην Κυβέρνηση δεν συγκινείται, αλλά ούτε και η Βουλή δυστυχώς δεν εξασκεί πίεση για να γίνει κάτι», μας ανέφεραν.