Breaking News

Ιωάννα Αλεξάνδρου

Pήνα Kατσελλή:η πρώτη Eλληνοκύπρια Bουλευτής

Ρήνα Κατσελλή: η πρώτη Ελληνοκύπρια γυναίκα Βουλευτής.

Η πολιτική δράση  και το πνευματικό έργο της.

Συγγραφέας, Βουλευτής 1981-1996

 

Η Ρήνα Κατσελλή, συγγραφέας και πρώτη ελληνοκύπρια βουλευτής γεννήθηκε το 1938 στην Κερύνεια όπου έζησε μέχρι το 1974. Ως μαθήτρια στο Γυμνάσιο της Κερύνειας, είχε ενεργή ανάμειξη στην Ε.Ο.Κ.Α και υπήρξε στενή συνεργάτης του Κυριάκου Μάτση, ενώ για ένα διάστημα φυλακίστηκε από τους Άγγλους.

Πολιτική δράση: Μετά τον τερματισμό του Αγώνα και την ανεξαρτησία της Κύπρου έγινε  μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΔΜΑ (Ενωμένο Δημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας), κόμμα που ίδρυσαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Το 1978, εμφανίζεται και πάλι στο πολιτικό παρασκήνιο. Εντάσσεται και εργάζεται στο Δημοκρατικό Κόμμα, και είναι υπεύθυνη για την ενεργό συμμετοχή γυναικών στο Κόμμα, που στην πορεία αποτέλεσαν τη ΓΟΔΗΚ. Κατέχει τη θέση της Γραμματέως (1980-1996) στην Επαρχιακή Επιτροπή ΔΗΚΟ Κερύνειας. Το 1981 εκλέγεται βουλευτής και είναι η πρώτη Ελληνοκύπρια που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Παραμένει στη θέση αυτή για τρεις θητείες, μέχρι το 1996.

Εκπροσωπεί ως Βουλευτής την κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας για 15 χρόνια (1981-1996). Κατά τη θητεία της συμμετέχει στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, Εξωτερικών, Παιδείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Προσφύγων-Εγκλωβισμένων -Αγνοουμένων-Παθόντωνν και Περιβάλλοντος.

Το 1983 εγγράφει θέμα για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου και πρωτοστατεί στην ψήφιση του θεσμού του Πολίτικου Γάμου. Υπήρξε, επίσης, υπέρμαχος θεμάτων ισομισθίας ανδρών και γυναικών και συνέβαλε στην κατοχύρωση διευκολύνσεων για τη μητρότητα.

Στην Επιτροπή Προσφύγων συνέβαλε στην αναγραφή της καταγωγής των παιδιών από εκτοπισμένους γονείς, ενώ ήταν η πρώτη που έθεσε θέμα μη διάκρισης μεταξύ προσφύγων εκ πατρογονίας και εκ μητρογονίας.

Το 1983-84 ορίστηκε από κοινού με τον Πρόεδρο της Βουλής εκπρόσωπος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου δινόταν η μάχη για τη συμμετοχή των βουλευτών της Κύπρου στον Οργανισμό και στη συνέχεια συμμετείχε στις Επιτροπές Πολιτισμού και Μετανάστευσης-Προσφύγων-Δημογραφίας και στις υποεπιτροπές Διατήρησης Αρχιτεκτονικής Κληρονομίας και Μουσικής.

Πήρε μέρος σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό, σε συνέδρια, οργανισμούς και συνελεύσεις κάποιες από τις οποίες μάλιστα προήδρευσε (ΟΑΣΕ, Οrganization for Security and Co-Operation in Europe, Αφροασιατικό Συνέδριο για τον Υπερπληθυσμό, Συνέδριο Ορθοδόξων Βουλευτών, Παγκόσμιας Συνέλευσης Γυναικών Βουλευτών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Interparliamentary Union -IPU-), Ομάδα Γυναικών Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Κοινοπολιτειακής Διάσκεψης (Commonwealth Parliamentary Association -CPA-).

Πνευματική δράση:Από νεαρή ηλικία άρχισε να γράφει. Τα πρώτα δημοσιευμένα κείμενά της βρίσκονται στο περιοδικό «Πολιτισμός», του Συλλόγου Αποφοίτων Γυμνασίου Κερύνειας, του οποίου ήταν υπεύθυνη. Συνεχίζει τη συγγραφική της πορεία γράφοντας τις εμπειρίες της από τον αντιαποικιοκρατικό αγώνα με το θεατρικό «Ο Εξάδελφος»  και το διήγημα «Το Κρησφύγετο του Φουντζιού». Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου και τον γάμο της, συνεχίζει γράφοντας κυπριακές ηθογραφίες, που μεταδίδονται από το κρατικό κανάλι, καθώς και το θεατρικό της «Ο Ανάξιος», που παρουσιάζεται από την τότε Κρατική Σκηνή (ΟΘΑΚ), με θέμα τον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.

Τα βιώματα και οι προβληματισμοί της γύρω από τις διακοινοτικές ταραχές του 1964 αντικατοπτρίζονται έντονα στο θεατρικό της «Ο Γιατρός Αχμέτ Αλή Μπέης», καθώς και στο μυθιστόρημα  «Τα Τετράδια της Αδελφής μου».

Το 1973 ιδρύει τις Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα και εκδίδει τόσο δικά της βιβλία όσο και άλλων (Παντελή Μηχανικού, Ανδρέα Χριστοφίδη, κ.λπ) συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κερύνειας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Έχει πάρει τρεις φορές το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος και μια φορά το ίδιο βραβείο για τη μελέτη της για τον πρωτοπόρο δημοτικιστική Σάββα Χρίστη.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας του οποίου διετέλεσε γραμματέας του για 40 χρόνια και τώρα είναι Επίτιμος Πρόεδρός του  και υπεύθυνη των εκδόσεων του μέχρι σήμερα.

Αξιοσημείωτη και πολυσήμαντή υπήρξε λοιπόν η συμβολή της Ρήνας Κατσελλή στην κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική ζωή του τόπου, από τα μαθητικά της χρόνια μέχρι και σήμερα. Η Κυπριακή  Δημοκρατία το 2010 της απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

 

 Η Ρήνα Κατσελή, εξελέγη ως αντιπρόσωπος της Bουλής στις εκλογές της 24ης Μαΐου 1981 κατά τη πρώτη της εμφάνιση στη Βουλή παρουσιάστηκε  με τσεμπέρι και κυπριακή ενδυμασία.

Πηγές:

Aρχείο Bουλής των Aντιπροσώπων

Πενήντα χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου, Bουλή των Aντιπροσώπων.

Προφορική Mαρτυρία Pήνας Kατσελή

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »