CoronaVirus
Παγκύπριες: Άγχος και πανδημία/Συμβουλές προς μαθητές και γονείς
Πλησιάζουμε στις Παγκύπριες εξετάσειςκαι οι τελειόφοιτοι μαθητές μετρούν αντίστροφα για την μεγάλη τους… μάχη. Ως συνήθως κακή…παρέα στους μαθητές αυτές τις μέρες είναι το άγχος για τις εξετάσεις και το αποτέλεσμα ενώ για 2η σερί χρονιά έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναστάτωση και ανησυχία που επικρατεί με την πανδημία.
Αρχικά να αναφέρουμε πως όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι μαθητές πρέπει να προσκομίζουν είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 72 ώρες, (σε έντυπη μορφή), είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων από την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία θετικής διάγνωσής τους κατά την αρχική δειγματοληψία.
Τι γίνεται εάν ο μαθητής/τρια είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα ή στενή επαφή
Σε περίπτωση που υποψήφιος/α των Παγκύπριων Εξετάσεων εντοπιστεί ως κρούσμα ή χαρακτηρισθεί ως στενή επαφή, θα μπορεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις σε ένα από τα ειδικά εξεταστικά κέντρα που λειτουργεί το ΥΠΠΑΝ για αυτόν τον σκοπό. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Η offsite επικοινώνησε και με την ψυχολόγο Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου, προκειμένου να δώσει συμβουλές προς του τελειόφοιτους μαθητές για την διαχείριση του άγχους για τις εξετάσεις αλλά και και πώς να διαχειριστούν όλη αυτή την ιστορία με τον κορωνοϊό και την πανδημία.
Αρχικά η Δρ Αριστονίκη μας ανέφερε πως ο κάθε μαθητής ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, την αναδυόμενη προσωπικότητα του, τα σχολικά του βιώματα, τις πρότερες εμπειρίες εξέτασης, την στοχοπροσήλωση και την θετική κινητοποίηση του θα αντιμετωπίσει και αυτή την εξεταστική περίοδο. Εν μέσω πανδημίας είναι αναμενόμενο να είναι δυσκολότερη η διεξαγωγή των εξετάσεων μιας που πάσχουν όλοι από έλλειψη κανονικότητας.
«Σε περιπτώσεις κρίσεων μια καλή τακτική είναι να αναπλαισιώνεις θετικά το οποίο αρνητικό επισυμβαίνει».
Τι θετικό λοιπόν μπορούμε να διακρίνουμε για το διάβασμα και τις εξετάσεις στα χρόνια της Πανδημίας;
- Περισσότερος χρόνος για όσους ξέρουν να τηρούν το πρόγραμμα τους
- Η απαγόρευση των δραστηριοτήτων ευνοεί στην μη αποσπώμενη συγκέντρωση από τον στόχο
- Η μη κυκλοφορία ευνοεί στην εξασφάλιση της υγείας
- Οι κανόνες σωστής προετοιμασίας για τις εξετάσεις είναι η εγγύηση για την επιτυχία
- Καλή ισορροπημένη διατροφή
- Καλός και ποιοτικός ύπνος
- Λίστα προτεραιοτήτων
- Εσωτερική κινητοποίηση
- Οργάνωση στο διάβασμα
- Επιμέλεια
- Τήρηση προγράμματος
- Συνεχείς επαναλήψεις 15 μέρες πριν την προγραμματισμένη εξέταση
- Διάβασμα προσανατολισμένο στον τύπο εξέτασης
- Στοχοπροσηλωση
- Καλή ψυχολογία
- Λίστα με δυσκολίες και δυσνόητα σημεία για να συζητηθούν με τους καθηγητές
Σε ερώτηση μας για το τι συμβουλή θα έδινε στους γονείς των τελειόφοιτων μαθητών, η Δρ Αριστονίκη ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει θετικό κλίμα στο σπίτι και μια ομάδα θετικής δράσης.
Δηλαδή στο σπίτι οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την φροντίδα του εξεταζόμενου τόσο σε θέματα φαγητού και ύπνου όσο και θέματα ενίσχυσης της καλής ψυχολογίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ασκούν κριτική στα παιδιά και να προσπαθούν να τα ενθαρρύνουν και να τα ενισχύουν
Εχθρός του δυσλειτουργικού άγχους είναι η εσωτερική κινητοποίηση, το διάβασμα επικεντρωμένο στο στυλ μάθησης, η στόχο προσήλωση, η καλή προετοιμασία, η επιμέλεια, η σταθερότητα, το αποδοτικό διάβασμα, η ανθεκτικότητα στα ψυχοπιεστικα γεγονότα.
Τους μαθητές που έχουν ιδιοσυγκρασιακό υπόβαθρο στο άγχος θα βοηθούσε πολύ η συμβολή ψυχοθεραπευτικών συνεδρίων με ψυχολόγο της επιλογής των γονιών τους, συμπλήρωσε η Δρ Αριστονίκη.
Τι γίνεται με τους μαθητές που δυσκολεύονται στην οργάνωση μελέτης
Τους μαθητές που δυσκολεύονται στην οργάνωση και στην απόδοση της μελέτης θα βοηθούσε η συμβολή συνεδρίων οργάνωσης μελέτης από εκπαιδευτικό – σχολικό ψυχολόγο της επιλογής των γονέων τους.
Το άγχος των εξετάσεων σε συνδυασμό με την πανδημία
Η ανθρώπινη ψυχολογία, εν μέσω πανδημίας, είναι εύθραυστη με αποτέλεσμα οι διαταραχές στη καθημερινότητα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων να είναι πλέον ο κανόνας. Αυτό σημαίνει ότι η απαραίτητη μετάβαση πρέπει να γίνει με ενδεδειγμένο τρόπο, αλλά, με σημαντικά περιθώρια εναρμόνισης του προτεινόμενου πλαισίου με βάση την ενσυναίσθηση, την συμβουλευτική υποστήριξη αλλά και την ευελιξία.
Με βάση την σύγχρονη έρευνα οι έγκλειστοι αντιμετωπίζουν τον εγκλεισμό τους με τους κάτωθι τρόπους:
- εσωστρέφεια (πιθανή ενδόρρηξη),
- αναστοχαστικός αυτοπροσδιορισμός,
- δημιουργική η θετική εξωστρέφεια,
- αρνητική εξωστρέφεια. Όσοι αντιμετωπίζουν τον εγκλεισμό με αναστοχαστικό αυτοπροσδιορισμό και δημιουργική ή θετική εξωστρέφεια έχουν καλύτερο δείκτη ψυχικής υγείας. Είναι καλό να αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς με ποιο αμυντικό τρόπο αντιμετωπίζει την πανδημία και τον εγκλεισμό.
Καταληκτικά, η Δρ Αριστονίκη ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μπαίνουν στη θέση των μαθητών και των γονιών τους αλλά και των συναδέλφων τους προκειμένου να λειτουργούν υποστηρικτικά και συμβουλευτικά.