Από χθες εκατοντάδες πελάτες τηλεφωνούσαν στις τράπεζες ή περίμεναν έξω από τα καταστήματα θέλοντας να μάθουν τις λεπτομέρειες για την υποβολή των αιτήσεων. Η χρονική περίοδος είναι οριακή καθώς με την αλλαγή του μήνα τρέχει ακόμη μια δόση για τους δανειζόμενους και θέλουν να προλάβουν όσοι έχουν επηρεαστεί άμεσα.
Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να κάνουν χρήση της νομοθεσίας επειδή τα εισοδήματά τους έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού μπορούν να γίνουν: γραπτώς ή ταχυδρομικώς ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω τηλεομοιότυπου στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
Αναμένεται η συμπλήρωση της αίτησης από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους να είναι εύκολη. Με μια απλή δήλωση ο πελάτης θα αναφέρει ότι έχει πρόβλημα λόγω της οικονομικής κατάστασης που δημιούργησε η επιδημία και θα αιτείται αναστολή της δόσης.
Για τους τραπεζίτες πιο εύκολες περιπτώσεις είναι των ιδιωτών και επιχειρήσεων, ενώ δυσκολότερες περιπτώσεις είναι αυτές των αυτοεργοδοτουμένων. Ο λόγος είναι τα εισοδήματα που δηλώνουν, που σ’ ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι χαμηλότερα για φορολογικούς σκοπούς. Το επόμενο βήμα είναι πόσο γρήγορα θα γίνεται η αξιολόγηση της αίτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες δεν θέλουν να δυσκολέψουν την κατάσταση και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να δίνεται η έγκριση ή η απόρριψη αν ο πελάτης δεν πληροί τα κριτήρια. Η αξιολόγηση γίνεται σε μια περίοδο που τα καταστήματα των τραπεζών υπολειτουργούν, έχουν μειωμένο προσωπικό λόγω των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν. Ωστόσο, δίνονται οι διαβεβαιώσεις ότι οι αξιολογήσεις δεν θα καθυστερούν για διευκόλυνση των πελατών τους.
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις οι οποίοι δεν είχαν καθυστερήσεις στην καταβολή της δόσης πάνω από 30 μέρες από την ημερομηνία που προνοείται από υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις κατά τις 29 Φεβρουαρίου 2020. Το έκτακτο μέτρο έχει διάρκεια από την 30ή Μαρτίου 2020 (ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση το διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών, «το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου και τόκων των οποίων αναστέλλεται η περίοδος καταβολής τους, κατά την ημερομηνία λήξεως της ισχύος του διατάγματος, δεν θα καθίστανται άμεσα απαιτητά». Όταν λήξει το διάταγμα «επαναρχίζει η καταβολή των δόσεων και των τόκων και παράλληλα η περίοδος πληρωμής θεωρείται ότι έχει αυτομάτως επιμηκυνθεί για όση περίοδο απαιτείται». Με τη λήξη της αναστολής στο τέλος του 2020, και για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν ακόμη να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, θα υπάρχει στο τραπέζι η λύση της αναδιάρθρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν από τους πελάτες των τραπεζών αιτήσεις για αναστολή δόσεων μπορούν να αιτηθούν όσοι τα δάνειά τους είναι σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, εταιρείες διαχείρισης δανείων, ασφαλιστικές εταιρείες και τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.
Στην πράξη θα φανεί ποια είναι η περίμετρος των δικαιούχων πελατών που έχουν δάνεια και τα εξυπηρετούν κανονικά και πόσο μπορεί να ανοίξει. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί και για τα οποία πληρώνονται τώρα κανονικά δόσεις. Ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση με το κατά πόσο οι τράπεζες δεχθούν πελάτες που είχαν μία ή δύο δόσεις απλήρωτες και αυτό δεν εμπίπτει στις πρόνοιες της σύμβασης του στεγαστικού δανείου που έχουν υπογράψει. Οι τράπεζες, τουλάχιστον αρχικά αλλά και προφορικά, δίνουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους ως προς τους δικαιούχους και θα προσπαθήσουν να συμβάλουν και αυτές με τον τρόπο τους στα κυβερνητικά σχέδια.
Προτροπές Συνδέσμου Τραπεζών
O Σύνδεσμος Τραπεζών με ανακοίνωση αναφέρει πως «θα θέλαμε να καλέσουμε τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις επισκέψεις στα τραπεζικά υποκαταστήματα, πλην εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων που χρήζουν άμεσης διευθέτησης και για τα οποία επιβάλλεται η φυσική παρουσία τους. Οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά κανάλια διεκπεραίωσης τραπεζικών συναλλαγών, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός που καταγράφεται σε τραπεζικά υποκαταστήματα». Όσον αφορά ειδικά στο μέτρο για αναστολή καταβολής δόσεων οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες καλούνται να αξιοποιήσουν τα εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας με τις τράπεζες (π.χ. μέσω τηλεφωνικών κέντρων, web banking, επικοινωνία με email), με τις οποίες συνεργάζονται όπως και κάθε άλλο τρόπο πιθανώς υποδειχθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι μας να βοηθήσουμε στη μεγάλη προσπάθεια περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και της μαζικής συνάθροισης έξω από τραπεζικά υποκαταστήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.