Πολιτιστικά
Παρουσιάστηκε στη Λάρνακα το βιβλίο «Τα Γαλήνια Νερά της Ναυπάκτου»
Το βιβλίο της ιστορικού, αρχαιολόγου και συγγραφέως Maria Grazia Siliato «Τα Γαλήνια Νερά της Ναυπάκτου», με επίκεντρο τη θυσία της Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1571 και τη δόξα της Ναυπάκτου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, παρουσιάστηκε απόψε στη Λάρνακα κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΚΥΚΕΜ.
Σε χαιρετισμό της η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, τον οποίο ανέγνωσε η Λειτουργός του Υφυπουργείου Νικολέττα Κανελλοπούλου, ανέφερε ότι «η αποψινή συνάντηση δρομολογήθηκε πολλά χρόνια πριν, στις αρχές της δεκαετίας του ’40, όταν ένα κοριτσάκι 14 ετών από τη Γένοβα της Ιταλίας δημοσίευε το πρώτο της μυθιστόρημα με θέμα τον βενετοτουρκικό πόλεμο στην Κύπρο».
«Το κορίτσι αυτό, η μετέπειτα κορυφαία ιστορικός και αρχαιολόγος Maria Grazia Siliato, δεν εγκατέλειψε ποτέ το πεδίο της έρευνάς της αυτής αλλά αντιθέτως, διακρίθηκε ως ειδικός του βενετοτουρκικού πολέμου και της αρχαιολογικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Αμμοχώστου, της οποίας ανακηρύχθηκε και επίτιμη δημότισσα», είπε.
Πρόσθεσε ότι «Τα Γαλήνια Νερά της Ναυπάκτου», με την ειδική αφιέρωση της συγγραφέως στην Κύπρο «που θυσιαζόταν από τότε για τα δυτικά συμφέροντα, και στην ηρωική Αμμόχωστο, ιστορική ευρωπαϊκή πόλη, που ακόμα και σήμερα τελεί υπό αλγεινή στρατιωτική κατοχή», ταράζουν τα νερά της λήθης και της διαχρονικής αναλγησίας μπρος στις θυσίες, την αδικία και τον πόνο που ιστορικά τόσες φορές βίωσε και βιώνει το νησί μας».
Για μια ακόμη φορά, συνέχισε η Υφυπουργός «ένα έργο Πολιτισμού έρχεται να φωτίσει τα λιγότερο γνωστά ή και κρυμμένα ακόμη πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, να αγγίξει ευαίσθητες χορδές και να αφυπνίσει». «Αυτή η ανθρωπιστική προσέγγιση των ιστορικοπολιτικών δεδομένων που διέπει το έργο της Maria Grazia Siliato, ελλείπει από τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και είναι αυτή ακριβώς που χρειάζεται για να πάει η ανθρωπότητα ένα βήμα παραπέρα», είπε.
Πρόσθεσε πως «ο Πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις -είτε στα χέρια των σκαπανέων του, των δημιουργών του Πνεύματος, είτε στο πεδίο της πολιτιστικής διπλωματίας- είναι το κλειδί που θ’ ανοίξει τις πόρτες των καλύτερων επιλογών. «Τα Γαλήνια Νερά της Ναυπάκτου» μπορεί να μην κατάφεραν τότε να φέρουν τη γαλήνη και στα νερά της Αμμοχώστου, δίνουν όμως σήμερα τη μαρτυρία τους», σημείωσε.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττου, ανέφερε ότι «εμείς οι Αμμοχωστιανοί είμαστε περήφανοι για την πλούσια ιστορία της πόλης μας. Όμως ημερίδες όπως η σημερινή, μας δείχνουν γιατί πράγματι η ιστορία αυτής της πόλης δικαιολογεί συναισθήματα περηφάνιας και γιατί αυτά θα πρέπει να τα μοιράζονται όλοι οι Κύπριοι αφού είναι συνδεδεμένα με την ιστορία ολόκληρου του νησιού μας».
Πρόσθεσε ότι «όπως όλοι θα πρέπει να μοιράζονται αυτά τα συναισθήματα περηφάνιας των Αμμοχωστιανών, για την πλούσια ιστορία της, έτσι θα πρέπει να μοιράζονται τα συναισθήματα της αγανάκτησης και της πίκρας για την απώλειας της, που μας μαυρίζουν τη ψυχή εδώ και πενήντα χρόνια».
Μέσα από το βιβλίο «Τα γαλήνια νερά της Ναυπάκτου», συνέχισε «η διακεκριμένη ιστορικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας Maria Grazia Siliato, μας δίνει μια ανάγλυφη εικόνα της βενετοκρατούμενης Αμμοχώστου. Μίας πόλης στολισμένης με εκκλησιές και αβαεία όλων των δογμάτων, με παλάτια και αρχοντικά, με την ταυτόχρονη συνύπαρξη διαφόρων πολιτισμών και με γαλαζοαίματους, αριστοκράτες και εμπόρους να της δίνουν τεράστια φήμη σε Δύση και Ανατολή».
Πρόσθεσε ότι «το βιβλίο μας ταξιδεύει επίσης στα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την Οθωμανική κατάκτηση του νησιού, τους ψυχρούς υπολογισμούς και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των παλατιών της Δύσης που δεν ενδιαφέρθηκαν πραγματικά να υπερασπιστούν το νησί».
Ο κ. Ζαννέττου ανέφερε επίσης ότι «ο Δήμος Αμμοχώστου είναι ο φορέας-ομπρέλα που σκεπάζει όλα τα οργανωμένα σύνολα της Αμμοχώστου, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της πόλης μας στην εξορία για μισό αιώνα».
Ταυτόχρονα, σημείωσε, «είναι ο κατεξοχήν φορέας που εκφράζει την πολιτική βούληση των Αμμοχωστιανών. Αυτή η βούληση δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τα συμφέροντα, τους υπολογισμούς, την αδιαφορία και τολμώ να πω με την εγκληματική συμπεριφορά όσων συνέβαλαν όχι μόνο στην απώλεια της πόλης μας το 1974 αλλά και όσων στηρίζουν ή έστω ανέχονται την πενηντάχρονη κατοχή και το διαιρετικό στάτους κβο».
Καθημερινά, συνέχισε «αγωνιζόμαστε και επιδιώκουμε, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, η δράση του Δήμου αλλά και των Αμμοχωστιανών, να αποτελέσει αυτόν τον καταλυτικό παράγοντα, το αποφασιστικό στοιχείο που θα οδηγήσει στην επιστροφή και την αναγέννηση της πόλης».
«Το στοιχείο που θα οδηγήσει στο κτίσιμο της επανενωμένης Αμμοχώστου, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια πόλη όπου οι Κοινότητες, οι Εθνότητες και οι Θρησκευτικές Ομάδες της Κύπρου θα ζουν ξανά μαζί και θα κτίσουν από κοινού ένα ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον. Το στοιχείο που θα ανοίξει το δρόμο της ειρήνης, της ελευθερίας και της επανένωσης για ολόκληρη την Κύπρο» σημείωσε.
Στον δικό του χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας, ο Αντιδήμαρχος Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής ανέφερε ότι «επίκεντρο της ημερίδας είναι η θυσία της Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1571 και η δόξα της Ναυπάκτου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Η μνήμη μας σήμερα θα ταξιδέψει στα δύο αυτά σημαντικά ιστορικά ορόσημα που χάραξαν την κοινή πορεία και την ταυτόσημη μοίρα αυτών των δύο διακεκριμένων πόλεων του Ελληνισμού» είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι ο Δήμος Λάρνακας, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος της πόλης στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις «πρωτοβουλίες όπως την αποψινή που προάγουν το διάλογο, εμπλουτίζουν τις πολιτιστικές δραστηριότητες στην πόλη μας, η οποία φιλοξενεί με ιδιαίτερη αγάπη χιλιάδες Αμμοχωστιανούς, που βρήκαν καταφύγιο στη Λάρνακα εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 μέχρι και σήμερα».