Γενικά
ΠΑΣΥΛΕ: Έως και 20% αυξήσεις σε βασικά προϊόντα
Για αυξήσεις σε βασικά προϊόντα που θα φτάνουν το 15-20% ενημέρωσαν ήδη οι προμηθευτές τις υπεραγορές και άλλα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ Μάριος Αντωνίου.
Όπως είπε «θα δούμε αυτές τις αυξήσεις τις επόμενες μέρες και θα είναι σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, αλλά και προϊόντα με βάση του αλεύρι. Προϊόντα δηλαδή πρώτης ανάγκης για κάθε νοικοκυριό».
Το αρχικό του σχόλιο:
«Είμαστε ανήσυχοι και προβληματισμένοι και αναμένουμε να δούμε τι θα είναι αυτές οι αυξήσεις. Ήδη αρκετοί προμηθευτές, βασικότατων προϊόντων πρώτης ανάγκης μας έχουν ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι εντός ημερών θα έρθουν με ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις στα προϊόντα τους. Μιλάμε για γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και όλα τα προϊόντα που έχουν βάση το αλεύρι. Αντιλαμβάνεστε μιλάμε για πολλές κατηγορίες προϊόντων».
Αυξήσεις 15-20%
«Ήδη είχαμε αυξήσεις από τον περασμένο Αύγουστο και σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση μεταφέρθηκε στην τελική τιμή του προϊόντος. Ήταν αυξήσεις 4-5%. Τώρα μιλάμε για αυξήσεις 15-20%. Για ένα νοικοκυριό δεν είναι ευκαταφρόνητη αυτή η αύξηση για βασικά προϊόντα.Ο ανταγωνισμός που υπάρχει στις υπεραγορές είναι προς όφελος του καταναλωτή»
Δεν αποκλείεται και έλλειψη προϊόντων
«Η αρμόδια αρχή που ήταν το Υπ. Γεωργίας έπρεπε να διασφαλίσει στρατηγικά αποθέματα σιτηρών. Πλέον είμαστε σε σημείο που έχουν σοβαρές ελλείψεις οι κτηνοτρόφοι. Δεν μπορούν να προμηθεύσουν τις υπεραγορές που τις απαραίτητες ποσότητες προϊόντων. Ίσως φτάσουμε να έχουμε και έλλειψη βασικών προϊόντων λόγω του γεγονότος ότι τα ζώα είναι υποσιτισμένα».
Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των ζωοτροφών;
«Έχω πάρει κάποια στοιχεία. Το κόστος των ζωοτροφών έχει εκτιναχθεί. Ήταν 180 ευρώ τον τόνο οι πρώτες ύλες και έχουν εκτιναχθεί 320 ευρώ. Είναι τρομακτικό το κόστος. Είναι 120 ευρώ τον τόνο περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Οι 2 μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες, Ρωσία και Καναδάς, έχουν μειωμένη παραγωγή. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό διεθνώς. Και το πρόβλημα τελικά θα φτάσει στον καταναλωτή».