Δελτία Τύπου
Πέντε νέοι συζητούν την διαφθορά – Διεκδικώντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος
Τη διαφθορά στη σύγχρονη Κυπριακή κοινωνία συζήτησαν οι: Άννινος Λοΐζου, οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ ΟΠΕΚ, Γεωργία Αθανασίου, δικηγόρος και Πρόεδρος του ΔΣ Oxygono και Μέλος Επιτροπής Διαφάνειας, Θεσμών και Δικαιοσύνης της Παράλληλης Βουλής, Μυρτώ Σκουρουπάθη, μηχανικός Περιβάλλοντος και μέλος της Πρωτοβουλίας «Αυλή», Νικόλας Κυριακίδης, δικηγόρος, ακαδημαϊκός και Αντιπρόεδρος του ΔΣ Oxygono και Παναγιώτης Νικολαΐδης, οικονομολόγος, μέλος του Ευρωπαϊκού Φορολογικού Παρατηρητηρίου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Oxygono, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Πέντε νέοι συζητούν την διαφθορά» – Διεκδικώντας ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Η συζήτηση διεξήχθη την Τετάρτη 10 Μαρτίου από τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας – ΟΠΕΚ, τον ανεξάρτητο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxygono και την Παράλληλη Βουλή της Κοινωνίας των Πολιτών, σε συνεργασία με το Διαδικτυακό Portal της Εφημερίδας “Πολίτης” και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Φόρουμ Πολιτών» για την Ευρώπη.
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στην Κύπρο, ειδικότερα στον δημόσιο τομέα. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στην έξαρση της πανδημίας του Covid-19 και στις επιπτώσεις που έχει στην Κυπριακή κοινωνία, οι οποίες οδήγησαν τους πολίτες να αντιδράσουν στην διαφθορά που παρατηρείται την τελευταία χρονική περίοδο.
Οι ομιλητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις που περιστρέφονταν γύρω από τα θέματα διαφθοράς και τους ζητήθηκε να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις. Ο κ. Λοΐζου τόνισε πως για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι απαραίτητη και αλληλένδετη για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και στην ανάγκη για αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες. Η κα. Αθανασίου, σημείωσε ότι η διαφθορά πλήττει και προσβάλλει την δημοκρατία στον ίδιο τον πυρήνα της, πρότεινε την επαναφορά της Χάρτας Δεοντολογίας για τους υπουργούς και μίλησε για την ατιμωρησία που επικρατεί στην διαδικασία καταπολέμησης της διαφθοράς στο δημόσιο και πολιτικό τομέα της Κύπρου. Η κα. Σκουρουπάθη μίλησε για την έλλειψη εμπιστοσύνης που παρατηρείται μεταξύ των πολιτών και του Προέδρου. Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για διαχωρισμό εξουσιών και καλύτερο έλεγχο την εκτελεστικής εξουσίας από τη βουλή και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν θέσεις εξουσίας στους νέους που ανήκουν στην ευρωπαϊκή γενιά. Τέλος, ο κ. Κυριακίδης εισηγήθηκε την συνεργασία της κυβέρνησης με Κύπριους ακαδημαϊκούς, άλλους τεχνοκράτες και μη κυβερνητικούς οργανισμούς με στόχο την πάταξη της διαφθοράς.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στη χρήση της τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Έγινε αναφορά στο ψηφιακό αποτύπωμα και στο ηλεκτρονικό χρήμα και πως αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διαύγεια του δημόσιου και πολιτικού τομέα.
Τέλος, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως τόσο η τεχνολογία όσο και τα νομοσχέδια κατά της διαφθοράς είναι χρήσιμα και σημαντικά εργαλεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πάταξη της διαφθοράς. Για την επίτευξη αυτού του στόχου όμως χρειάζεται μια αποφασιστική αλλαγή στον δημόσιο και πολιτικό τομέα που θα επιφέρει διαφάνεια και διαύγεια στην σύγχρονη Κυπριακή κοινωνία.
Το σχετικό βίντεο μπορεί να ανευρεθεί εδώ.