Breaking News

Aστυνομικά νέα

Πέρασαν εκρηκτικά στο αεροδρόμιο και δεν τους κατάλαβαν

Πηγή: politis.com.cy

 


Ένας έλεγχος ο οποίος διεξήχθη κάτω από άκρα μυστικότητα, από τον διευθυντή ασφάλειας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας, Γιαννάκη Ξάνθου, στο σημείο όπου γίνεται ο σωματικός έλεγχος επιβατών, των προσωπικών τους αντικειμένων και των χειραποσκευών, που μεταφέρουν εντός των αεροσκαφών, ήταν αρκετός για να φέρει στην επιφάνεια σοβαρότατα ζητήματα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Προβλήματα που αφήνουν εκτεθειμένο τον κύριο αερολιμένα της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αεροσκαφών από επιβάτες ή ακόμα και του ακραίου σεναρίου μεταφοράς εκρηκτικών σε ενδεχόμενη προσπάθεια τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο διευθυντής της διεύθυνσης ασφάλειας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας, χωρίς να ενημερώσει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, κατάφερε να περάσει σε χειραποσκευή ,την οποία πέρασε από το σημείο ελέγχου του αεροδρομίου όπου περνούν και οι επιβάτες που ταξιδεύουν, ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν.

Παρά το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο υπάρχουν αυξημένες περιπολίες από πλευράς Αστυνομίας, με εμπλοκή μάλιστα μελών της Εθνικής Φρουράς, φαίνεται πως στο νευραλγικό σημείο ελέγχου των χειραποσκευών υπάρχει ζήτημα.

Το σοβαρό αυτό περιστατικό θορύβησε, τόσο το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας όσο και τη διαχειρίστρια εταιρεία, ενώ εκ των υστέρων σχετική ενημέρωση έλαβαν και οι αρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών και Δικαιοσύνης, οι οποίοι έχουν ταρακουνηθεί και έδωσαν οδηγίες όπως προχωρήσουν άμεσα ενέργειες με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των αεροδρομίων.

Επιβεβαιώνοντας στον «Π» το όλο συμβάν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ανώτατη πηγή της Αστυνομίας διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Αστυνομία σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία προχώρησαν ήδη στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας και έχουν αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι στα αεροδρόμιά μας, που αποκλείουν το ενδεχόμενο επανάληψης ανάλογου περιστατικού.

Ο «Π» επιχείρησε χθες επανειλημμένως να μιλήσει με την υπουργό Δικαιοσύνης για να πάρει τις θέσεις της για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ωστόσο, έως το βράδυ αυτό δεν κατέστη δυνατό. Υψηλόβαθμη Άκαρπη απέβη και προσπάθειά μας να μιλήσουμε και με τον «πρωταγωνιστή» του συμβάντος, τον διευθυντή ασφάλειας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας, Γιαννάκη Ξάνθου.

 

Άσκηση ασφαλείας

Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες που κατέχει ο «Π», η ξαφνική και μυστική άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 σε ώρα όπου στο αεροδρόμιο δεν υπήρχε μεγάλος όγκος επιβατών, οι οποίοι θα αναχωρούσαν για το εξωτερικό. Στο στόχαστρο τέθηκε ο βαθμός ετοιμότητας και η παρατηρικότητα των μελών της ιδιωτικής εταιρείας ελληνικών συμφερόντων που είναι επιφορτισμένα με τα καθήκοντα ελέγχου.

Πρόκειται για το σημείο μετά τον έλεγχο διαβατηρίων της Αστυνομίας για έξοδο από τη χώρα, όπου οι λειτουργοί της ιδιωτικής εταιρείας ασκούν σωματικό έλεγχο με τη χρήση αψίδας, ενώ οι επιβάτες ελέγχονται με σαρωτές σώματος ή και άμεσο σωματικό έλεγχο, ως συμπληρωματικός έλεγχος σε περίπτωση εκπομπής προειδοποιητικού σήματος.

Την ίδια ώρα, για λόγους γενικής ασφάλειας, όλα τα ταξιδιωτικά αντικείμενα σκανάρονται ή ελέγχονται πριν οι επιβάτες εισέλθουν στις ζώνες ασφαλείας του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την άσκηση, τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν ως «επιβάτες», και χωρίς οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας να γνωρίζουν κάτι, κατάφεραν να περάσουν στους ελεγχόμενους χώρους ασφαλείας του αεροδρομίου απαγορευμένα επικίνδυνα υλικά, όπως μαχαίρια κ.ά..

Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις, σε δύο διαφορετικά σημεία ελέγχου, οι «επιβάτες» πέτυχαν να μεταφέρουν εντός της ζώνης ασφαλείας του αεροδρομίου ομοιώματα βομβών.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως τη στιγμή όπου οι δύο χειραποσκευές περνούσαν από το σκάνερ, μπροστά από την οθόνη ελέγχου βρίσκονταν όχι ένα αλλά τέσσερα μέλη της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί πως για αεροπορικά ταξίδια από αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύουν για τις αποσκευές ορισμένοι κανόνες ασφαλείας και απαγορεύσεις.

Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους. Τέτοια αντικείμενα, για παράδειγμα, είναι τα ψαλίδια και τα μαχαίρια.

Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά – π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα – απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται, ούτε στις χειραποσκευές, ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές. Απαγορεύεται, επίσης, η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους οποιουδήποτε είδους όπλου.

 

Δεν ήταν άσκηση

Αρμόδια πηγή προσκείμενη στη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, μιλώντας στον «Π», αφού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και το περιστατικό, καθώς και την ορθότητα της ημερομηνίας, ανέφερε πως, «όπως φαίνεται, κάποιος αστυνομικός αυτόβουλα αποφάσισε να διεξάγει τον συγκεκριμένο έλεγχο, και ισχυρίζεται ότι κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου πραγματικές εκρηκτικές ύλες».

Σημείωσε πάντως πως οι αστυνομικοί που εργάζονται στο αεροδρόμιο εξαιρούνται από τους ελέγχους βάσει της νομοθεσίας, προσθέτοντας πως αυτό αποτελεί άλλη μια παράμετρο η οποία τυγχάνει ελέγχου από τις αρχές του αεροδρομίου.

Εάν, δηλαδή, ο εν λόγω αστυνομικός χρησιμοποίησε τη δίοδο εισόδου όπως όλοι οι αστυνομικοί ή εάν όντως πέρασε από το σημείο ελέγχου του αεροδρομίου.

Επομένως, σύμφωνα με την αρμόδια πηγή, γίνεται προσπάθεια να διαλευκανθεί το όλο ζήτημα που προέκυψε, ξεκαθαρίζοντας πως η πράξη αυτή ήταν εκτός πρωτοκόλλου.

Διαβεβαίωσε πως γίνονται πάρα πολλοί έλεγχοι ασφαλείας βάσει του πρωτοκόλλου, τα μηχανήματα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, διευκρινίζοντας πως η πιστοποίηση καταλληλόλητας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι δίδεται από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Ξεκαθάρισε όμως πως συλλέγονται στοιχεία τα οποία θα αξιολογηθούν για επαλήθευση του περιστατικού με τη συνεργασία της αρμόδιας υπηρεσίας του κράτους, που είναι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Εξήγησε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το υλικό από τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας του αεροδρομίου διαγράφεται κάθε 15 ημέρες λόγω της εναρμόνισης της εταιρείας με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (General Data Protection Regulation GDPR).

Σύμφωνα με την αρμόδια πηγή, δυστυχώς η ενημέρωση για το περιστατικό, τόσο στη διαχειρίστρια εταιρεία όσο και στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, έφτασε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στοιχεία από τα κλειστά κυκλώματα. Σημείωσε, ωστόσο, πως οι εργαζόμενοι που ήταν στο συγκεκριμένο πόστο την ημέρα του περιστατικού έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλο πόστο στο αεροδρόμιο μέχρι να ξεκαθαρίσει η διερεύνηση του θέματος.

 

Ευθύνη για την ασφάλεια

Η ελληνική εταιρεία είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την πλήρη στελέχωση όλων των σημείων ελέγχου επιβατών, χειραποσκευών, παραδιδόμενων αποσκευών και πυλών οχημάτων και στα δύο αεροδρόμια το 2017.

Είχε καθορίσει στους όρους του διαγωνισμού που την αφορούν, την απαιτούμενη ελάχιστη πείρα των υποψήφιων εταιρειών σε θέματα αεροπορικής ασφάλειας, όπως επίσης και σε θέματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης του προσωπικού της αναδόχου εταιρείας.

Την ευθύνη εποπτείας της εταιρείας, αυτής που ελέγχει δηλαδή τις διαδικασίες και τα επίπεδα ασφάλειας με βάση τα πρότυπα που απαιτούνται και το πρόγραμμα ασφάλειας που καθορίζουν οι κανονισμοί, σε σχέση με τις κρατικές υπηρεσίες, τον διαχειριστή των αεροδρομίων, τις υπηρεσίες εδάφους, τις αεροπορικές, τεχνικές και άλλες εταιρείες που λειτουργούν ή έχουν πρόσβαση στους ελεγχόμενους χώρους του αεροδρομίου, έχει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας μέσω της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας.

Πηγή: Politis

 

Σχετικά νέα

X
Translate »