CoronaVirus
Πληθαίνουν οι φωνές για το test to stay, βλέπουν διάκριση οι εκπαιδευτικοί
Πηγή: reporter.com.cy
Με καζάνι που βράζει μοιάζει για ακόμη μία φορά ο τομέας της παιδείας, με το νέο μέτρο που ψηφίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, την περασμένη Τετάρτη, να έχει προκαλέσει νέες φωνές από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν άμεσα από την Κυβέρνηση, παρά μόνο όταν το μέτρο Test to Stay ψηφίστηκε. Ένα μέτρο το οποίο χαρακτηρίζουν επικίνδυνο, ενώ εκφράζουν ανησυχία ότι δεν θα έχει τα θεμιτά αποτελέσματα. Όλα αυτά, την ώρα που οι νοσηλείες αυξάνονται, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση.
Όπως εξήγησαν στον REPORTER οι πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας και πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα με νέα τεστ στα σχολεία, καθώς τονίζουν ότι, με τον νέο ορισμό της στενής επαφής στον σχολικό χώρο, απειλείται η ασφάλεια των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Όπως εξηγεί η κα Βασιλείου, επικρατεί ανησυχία για το πώς θα διατηρηθεί η ασφάλεια των μαθητών και δασκάλων μέσα στον σχολικό χώρο, καθώς τα παιδιά είναι δύσκολο να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους. «Να ξεκαθαρίσουν τα μέτρα, για το πώς θα μπορούν να εφαρμοστούν τα τεστ σε τόσους μαθητές. Υπάρχουν ζητήματα παιδιών και εκπαιδευτικών. Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για τα μέτρα που λαμβάνονται και να ακουστεί η άποψή μας. Θέλουμε ανοιχτά και ασφαλή σχολεία».
Εξίσου προβληματισμένος για την προχθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δηλώνει και ο κ. Χατζησάββας, ο οποίος αναρωτιέται γιατί έγινε αυτή η διάκριση στα σχολεία, για την οποία έλαβαν ενημέρωση από τα μέσα ενημέρωσης χωρίς να ερωτηθούν από την Κυβέρνηση. Αναφέρει επίσης ότι ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ώστε να διευκρινιστεί πώς το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο θα ορίζει την επαφή μέσα στον χώρο του σχολείου, καθώς εντός των αιθουσών διδασκαλίας οι μαθητές βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, παρά τα μονοθέσια θρανία.
«Θέτει σε κίνδυνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Επικρατεί προβληματισμός από όλους. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν τον αυτοπεριορισμό». Όπως προσθέτει και ο κ. Χατζησάββας, προκύπτουν πρακτικές δυσκολίες για τη διενέργεια των τεστ κορωνοϊού από τις κινητές μονάδες και το υγειονομικό προσωπικό, συγκριτικά με τον μεγάλο αριθμό μαθητών. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία των άλλων και κυρίως των ευάλωτων κατηγοριών. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου και σίγουρα θα αντιδράσουμε».
Προβληματίζει η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον
Από την πλευρά της το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Δωροθέα Πανά, σχολιάζει στον REPORTER ότι τα τεστ στα σχολεία λειτουργούν ως όπλο και συμπληρωματικά στον εντοπισμό των κρουσμάτων, καθώς πλέον υπάρχει αθρόα αύξηση των μολύνσεων.
Όπως εξηγεί η Δρ Πανά διανύουμε τους δύο πιο δύσκολους χειμερινούς μήνες και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την τήρηση των μέτρων προστασίας, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί μια ιδιαιτερότητα στην κοινωνία, καθώς πριν προλάβει να κοπάσει η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, εμφανίστηκε πάνω στην έξαρση του χειμώνα η νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία διαθέτει νέα χαρακτηριστικά και είναι ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει κενό στις γνώσεις χειρισμού της Όμικρον. «Η ύπαρξη των Δέλτα και Όμικρον σε συνδυασμό με τον χειμώνα και την ανοιχτή κοινωνία, καθιστούν την Όμικρον δυναμική και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται επαγρύπνηση».
Πολύ σημαντικοί είναι οι δείκτες των εισαγωγών και των νοσηλειών και συνεπώς χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία τον επόμενο 1,5 μήνα, ενώ λόγω του αυξημένου αριθμού νοσούντων και της δίχρονης εξουθένωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν θα πρέπει να διαταράξουμε το σύστημα υγείας εις βάρος της ποιότητας, συμπληρώνει. «Ναι μεν υπάρχει μια συγκρατημένη ισορροπία, αλλά κρέμεται από μια λεπτή κλωστή και θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε».
Όπως προσθέτει, γίνεται μια συνεχής αξιολόγηση των δεδομένων καθημερινά, αλλά και σε βάθος χρόνου, με έμφαση στα νοσοκομεία για να κρατήσουμε την ισορροπία, καθώς είναι δύσκολη η κατάσταση. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μετά την έξαρση, αναμένεται να υπάρξει μια καλύτερη φόρμουλα για διενέργεια των τεστ κορωνοϊού, όπως γίνεται ήδη σε άλλες χώρες. Όπως εξηγεί, κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της πανδημίας και το πότε θα υπάρχει μικρότερος κίνδυνος νοσηρότητας, γιατί η πανδημία διαψεύδει τις προβλέψεις. Ωστόσο, πλέον «είμαστε πιο έτοιμοι να χειριστούμε μια νέα μετάλλαξη, η γνώση, η εμπειρία και τα εργαλεία εξελίσσονται. Διαθέτουμε ενεργοποιημένους μηχανισμούς για να είμαστε σε ετοιμότητα προς όφελός μας σε οποιαδήποτε υγειονομική κρίση».
Την κρισιμότητα της κατάστασης και στα σχολεία σχολιάζει και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι αυτή η προτεινόμενη μεθοδολογία εφαρμόζεται σε χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ το τεστ κορωνοϊού θα γίνεται στους μαθητές, όπου στην τάξη τους υπάρχει κρούσμα. Βελτίωση στην υφιστάμενη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα δώσει και η αύξηση των εμβολιασμός παιδιών, συμπληρώνει ο Δρ Καραγιάννης.
«Η κατάσταση θα είναι καλή όταν δεν θα προκύψει νέο στέλεχος του ιού, ενώ θα πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και των ανηλίκων». Όπως αναφέρει ο Δρ. Καραγιάννης, οι νοσηλείες παρακολουθούνται, υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά παρατηρείται βελτίωση στην εικόνα. «Η κατάσταση σταθεροποιείται, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση».
Αναμφισβήτητα ο μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων στα δημόσια νοσοκομεία παγκύπρια, δημιουργεί ανάγκη αυξημένης επιτήρησης. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, αυτή τη στιγμή παγκύπρια νοσηλεύεται μεγάλος αριθμός ασθενών, οι οποίοι αγγίζουν τους 259. Στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) νοσηλεύονται 54 ασθενείς, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 33 ασθενείς με κορωνοϊό και 18 post covid ασθενείς. «Όλα τα νοσοκομεία είναι στη μάχη. Το σχέδιο δράσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αξιολογούμε την κατάσταση και παρεμβαίνουμε εκεί που πρέπει να παρέμβουμε».
Ενημερώνεται η Επιτροπή Παιδείας για την κατάσταση στα σχολεία
Στο μεταξύ, η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, καθώς και οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών, οδήγησαν την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να καλέσει έκτακτη σύσκεψη, κατά την οποία θα ενημερωθεί για το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα εντός των σχολικών μονάδων. Στην σύσκεψη έχουν καλεστεί τόσο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, όσο και τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, καθώς και εκπρόσωποι μαθητών και επιδημιολόγων.
«Θα μελετήσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν και θα ενημερωθούμε για τη νέα απόφαση του Υπουργικού, από τον υπουργό Παιδείας. Βλέπουμε ότι αντιδρούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και την ίδια ώρα δεχόμαστε τηλεφωνήματα από γονείς, μαθητές και καθηγητές που εκφράζουν ανησυχία, επειδή παιδιά νοσούν εν μέσω εξεταστικής περιόδου», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς.
Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, θα ακουστούν οι απόψεις και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αλλά και της Κυβέρνησης, με τον υπουργό να ενημερώνει για το σκεπτικό πίσω από τη λήψη της εν λόγω απόφασης, με στόχο να εξευρεθεί ο τρόπος εξομάλυνσης της κατάστασης. Το παρόν του αναμένεται να δώσει και ο επικεφαλής της ομάδας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Σιλβέστρος.