CoronaVirus
ΠΟΒΕΚ – Καταστράφηκαν οικονομικά πολλοί καταστηματάρχες στη Λάρνακα
Πηγή: kathimerini.com.cy
Πολλοί καταστηματάρχες στη Λάρνακα καταστράφηκαν οικονομικά, από τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυριάκος Αμπίζας, Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου.
Πρόσθεσε πως «με τα πλέον μελανά χρώματα μπορούμε να περιγράψουμε την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα καταστήματα στη Λάρνακα, αφού δυστυχώς τα πράγματα για τους πλείστους καταστηματάρχες δεν είναι καθόλου καλά. Οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι η απόφαση που λήφθηκε από την Κυβέρνηση για κλείσιμο των καταστημάτων, με στόχο την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν είναι σωστή, τη στιγμή μάλιστα που άλλα μαγαζιά είναι ανοικτά και εργάζονται κανονικά».
Αφού ανέφερε ότι «οι καταστηματάρχες θεωρούν άδικο το συγκεκριμένο μέτρο της Κυβέρνησης» σημείωσε πως «υπάρχει κόσμος που είναι σε απόγνωση αφού λόγω της κατάστασης έχουν σχεδόν καταστραφεί οικονομικά. Πρέπει να αναμένουμε τι μέλλει γενέσθαι στον τομέα της πανδημίας του κορωνοϊού και εάν, πότε και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξουν τελικά τα καταστήματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αμπίζας είπε πως «από την πληροφόρηση που υπάρχει από τους αρμόδιους φορείς, φαίνεται πως η κατάσταση δεν πάει καθόλου καλά και πλέον οι ελπίδες όλων στρέφονται στον επόμενο χρόνο. Οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να κρατούν στον αναπνευστήρα μια επιχείρηση η οποία είναι ζημιογόνα, αφού βλέπουν ότι με το δεύτερο lockdown τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο».
Όσον αφορά τα θέματα που τέθηκαν από τον κλάδο των καταστηματαρχών ενώπιον των αρμοδίων ο Κυριάκος Αμπίζας σημείωσε πως «δεν βρήκαμε ανταπόκριση στο θέμα των ενοικίων ενώ δεν υπήρξε ανταπόκριση και στο ζήτημα που αφορά τη μη καταβολή των δόσεων στις Τράπεζες, αφού το συγκεκριμένο δικαίωμα που χρησιμοποίησαν την πρώτη φορά οι μαγαζάτορες, τώρα δεν μπορούν να το πάρουν. Ωστόσο τώρα είναι ο χρόνος που χρειάζεται αυτό το μέτρο, δηλαδή η μη καταβολή δόσεων, αφού τα πράγματα είναι χειρότερα».
Ταυτόχρονα διερωτήθηκε πως θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές των καταστημάτων να πληρώσουν τις δόσεις τους στην τράπεζα ή τους φόρους τους, αφού με τα καταστήματα τους να παραμένουν κλειστά δεν έχουν καθόλου εισόδημα. Δυστυχώς με μεγάλη λύπη όλοι αντιλαμβάνονται πλέον πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συντηρούσαν μία ή και δύο οικογένειες δεν μπορούν πλέον να τις συντηρήσουν αφού τα καταστήματα τους είναι κλειστά και δεν έχουν καθόλου εισπράξεις».
Ο κ. Αμπίζας αναφέρθηκε και σε μερίδα καταστηματαρχών οι οποίοι, όπως είπε «εκμεταλλεύονται τους υπαλλήλους τους, αφού τους δίνουν μεν το 60% του μισθού που δικαιούνται από το κράτος, ωστόσο μείωσαν τις ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα να μην εργάζονται όλο το ωράριο και δεν λαμβάνουν το υπόλοιπο 40% που δικαιούνται, ενώ τους δίνουν μόνο τα μισά χρήματα. Η κατάσταση αυτή έχει δυστυχώς τύχει εκμετάλλευσης από μεγάλες εταιρείες με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να κάνουν τίποτε».
Σημείωσε ακόμα πως «υπάρχουν καταστηματάρχες που δυστυχώς έκλεισαν. Ειδικά όσοι είχαν καταστήματα που δεν βρίσκονταν σε κύριους δρόμους αλλά σε παρόδους και πίσω από κεντρικές οδούς, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να ζήσουν τις οικογένειες τους, να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και μη βρίσκοντας συμπαράσταση και βοήθεια από κανέναν».
Όλος αυτός ο κόσμος, είπε «έχει καταστραφεί, ενώ πάρα πολύς κόσμος αναμένεται να καταστραφεί οικονομικά, αφού τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση έπρεπε να ήταν πιο συγκεκριμένα και να έχουν μια λογική».