Εκπαίδευση
Πρώτο φαβορί η Λάρνακα για την εγκατάσταση σχολών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Πηγή: dialogos.com.cy
Οι επαφές του δηµάρχου Ανδρέα Βύρα µε τον Πρύτανη και άλλους αξιωµατούχους του ΕΜΠ δεν είναι πρόσφατες, αλλά τρέχουν εδώ και περίπου δύο χρόνια. Μάλιστα, το ενδιαφέρον του ελληνικού πανεπιστηµίου για άνοιγµα παραρτήµατος στη Λάρνακα τέθηκε διά ζώσης και στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας πριν σχεδόν ένα χρόνο. Για την ακρίβεια, το πρώτο τετ-α-τετ αξιωµατούχων ΕΜΠ µε τον Νίκο Χριστοδουλίδη έγινε στο περιθώριο της εκδήλωσης εγκαινίων του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος στην τουρκοκυπριακή συνοικία Σκάλας στις 5 Απριλίου 2024 και ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας εµφανίστηκε εξαρχής θετικός.
Α. Βύρας: Με το Πολυτεχνείο φθάσαµε σε συµφωνία
Από τότε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι δύο πλευρές, Μετσόβειο και ∆ήµος Λάρνακας, έχουν ουσιαστικά δώσει τα χέρια, όπως ξεκαθάρισε ο δήµαρχος Ανδρέας Βύρας κληθείς να σχολιάσει την είδηση περί απόφασης της κυβέρνησης για ίδρυση σχολών του ΕΜΠ στην ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου την περασµένη Τετάρτη.
«Με το Πολυτεχνείο είµαστε σε συµφωνία για δηµιουργία σχολών στη Λάρνακα. Η µόνη περίπτωση να µην έρθουν σχολές στη Λάρνακα είναι να έχει διαφορετική απόφαση η κυβέρνηση. Αυτό που περιµένουµε τώρα είναι την τελική επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας», τόνισε ο δήµαρχος ρίχνοντας εµµέσως πλην σαφώς το µπαλάκι στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και την κυβέρνηση µε το µήνυµα ότι εάν ναυαγήσει η συµφωνία µε το Μετσόβιο, οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το ΕΜΠ επιθεώρησε ακόµα και επιλογές κτιρίων στη Λάρνακα
Αξίζει, επίσης, να σηµειώσουµε ότι οι επαφές του δηµάρχου µε την πρυτανεία του ΕΜΠ προχώρησαν και σε πιο πρακτικό επίπεδο, αφού προτάθηκαν και εξετάστηκαν δύο κτίρια: το κτίριο του πρώην Κοινοτικού Συµβουλίου Ορόκλινης και ο νέος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του ∆ήµου Λάρνακας που κατασκευάστηκε στη θέση του πρώην Κοινοτικού Κέντρου στην περιοχή Αγίου Λαζάρου. Οι δύο χώροι επιθεωρήθηκαν από αξιωµατούχους του Μετσόβιου και τουλάχιστον το κτίριο στην Ορόκλινη κρίθηκε ικανοποιητικό.
Από την πρώτη επαφή στις 5 Απριλίου 2024 ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας είδε µε θετικό µάτι, τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο, το ενδιαφέρον του Μετσόβιου να εγκατασταθεί στη Λάρνακα. Έκτοτε, σε µερικές περιπτώσεις, έχει δεσµευτεί σε κατ’ ιδίαν επαφές µε τον δήµαρχο και άλλους τοπικούς παράγοντες της Λάρνακας ότι η πόλη θα αποκτήσει πανεπιστηµιακές σχολές από δύο κρατικά πανεπιστήµια, το ΤΕΠΑΚ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εξ ου και η µετάδοση της είδησης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ελεύθερη Αµµόχωστο για στέγαση του ΕΜΠ προκάλεσε σύγχυση στη Λάρνακα και ακολούθησε η διευκρινιστική δήλωση του δηµάρχου ότι η Λάρνακα έχει τον πρώτο λόγο, εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά ο Πρόεδρος.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να τους ικανοποιήσει όλους…
Εκείνο που γίνεται κατανοητό µετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιχειρούν να εντάξουν όλες τις πόλεις στο σχεδιασµό της φιλοξενίας σχολών των δύο µεγάλων Πανεπιστηµίων της Αθήνας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και τούτο µε προφανή στόχο να µείνουν όλοι ικανοποιηµένοι.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το δηµοσίευµα της περασµένης Τετάρτης σύµφωνα µε το οποίο το ΕΚΠΑ πάει προς Λευκωσία, αν και είναι ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον η Λάρνακα, εκτός από το Μετσόβιο, παραµένει ενεργή και στη διεκδίκηση σχολών του Καποδιστριακού.
Σε Λευκωσία και Λάρνακα προσανατολίζεται το ΕΚΠΑ
Αυτό ξεκαθάρισε µε δήλωσή του ο Ανδρέας Βύρας σχολιάζοντας ότι τόσο το ΕΜΠ, όσο και το ΕΚΠΑ ενδιαφέρονται να ιδρύσουν σχολές σε δύο πόλεις το καθένα, συνεπώς, εκτός από τη Λευκωσία που φαίνεται να κλειδώνει για το ΕΚΠΑ, στο χορό παραµένει και η Λάρνακα. Μάλιστα, ο δήµαρχος είχε συνάντηση µε την πρυτανεία του ΕΚΠΑ στην Αθήνα πολύ πρόσφατα, ενώ οι επαφές µεταξύ των δύο πλευρών είναι συχνές και λεπτοµερείς. Όπως πληροφορούµαστε, από πλευράς Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, η πρόθεση που έχει εκφραστεί είναι για 5 Σχολές στη Λευκωσία και 3 Σχολές στη Λάρνακα και αυτό έχει αναφερθεί στις τουλάχιστον πέντε επισκέψεις του Πρύτανη στην Κύπρο.
Σε ό,τι αφορά το Μετσόβιο, έχει ξεκαθαριστεί στον δήµαρχο Ανδρέα Βύρα αµέσως µετά την αποκάλυψη της Τετάρτης για την ελεύθερη Αµµόχωστο, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε σχετικά µε τη συµφωνία για εγκατάσταση σχολών στη Λάρνακα, πάντα υπό την αίρεση της έγκρισης αυτής της συµφωνίας από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.
Αναµένονται ανακοινώσεις στην περιοδεία Χριστοδουλίδη
Με αυτά τα δεδοµένα µένει τώρα να ξεκαθαρίσει η θέση του Προέδρου και της κυβέρνησης. Για αυτόν το λόγο, η επικείµενη περιοδεία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις επαρχίες για εξαγγελίες έργων αποκτά ιδιαίτερη σηµασία για τη Λάρνακα και την ελεύθερη Αµµόχωστο.
Όπως έχουµε πληροφορηθεί, η επίσκεψη στη Λάρνακα πάει για τέλη Φεβρουαρίου µε τα σηµερινά δεδοµένα και εκεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως όλα δείχνουν, θα ανακοινώσει τελεσίδικα την ίδρυση της Σχολής Θαλάσσιων Επιστηµών, Τεχνολογίας και Βιώσιµης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστηµίου Κύπρου στη Λάρνακα. Η προσδοκία που υπάρχει όµως είναι ότι θα αναφερθεί και στα παραρτήµατα των ελληνικών πανεπιστηµίων και θα διευκρινίσει ποιο παράρτηµα και ποια σχολή θα πάει σε ποια πόλη και περιοχή.
Ελπίδα όλων των παραγόντων στη Λάρνακα είναι ότι ο Πρόεδρος θα έχει καλά νέα, όχι µόνο για το ΤΕΠΑΚ, αλλά και για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τουλάχιστον.
Από κει και πέρα, αναµένεται ξεκαθάρισµα προθέσεων από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε ό,τι αφορά την ελεύθερη περιοχή Αµµοχώστου, οι παράγοντες της οποίας άκουσαν την περασµένη Τετάρτη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει την περιοχή στο σχεδιασµό για σχολές του Μετσόβιου.
Ήδη, ο ∆ήµος Παραλιµνίου – ∆ερύνειας βγήκε µε δηµόσια ανακοίνωση αµέσως µετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας στη Βουλή και κατέστησε σαφές ότι ζητεί τη δηµιουργία Πανεπιστηµιακής Σχολής στην περιοχή σηµειώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή µε δύο ελληνικά πανεπιστήµια, τα οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. «Παρ’ όλα αυτά, σηµαντική προς υλοποίηση του ενδιαφέροντος είναι η συµβολή και η συνδροµή της κυβέρνησης προς το σκοπό αυτό», τόνισε ο δήµος βάζοντας τη δηµοτική Αρχή στο κάδρο της διεκδίκησης.