Εκπαίδευση
Ψάχνουν την άκρη για τη δημιουργία Ναυτικής Σχολής
Την άκρη για την δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας,ψάχνουν Βουλή, υπουργείο Παιδείας και Πρυτανικές αρχές με την αντιπαράθεση να βρίσκεται στα άκρα.
Η όλη κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί δημιουργεί προβληματισμό σε βουλευτές καθώς διαφορετικά ήταν τα ποσά τα οποία ζητούσε η προηγούμενη Πρυτανεία από το Κράτος και διαφορετικά τα ποσά που ζητά η Πρυτανεία σήμερα για την ολοκλήρωση του έργου.
Βουλευτές μιλώντας στην Offsite δεν έκρυψαν την ανησυχία τους κάνοντας ακόμα και λόγο για αλλαγής στάσης από τις νέες Πρυτανικές αρχές είτε για μετακίνηση της σχολής σε άλλη πόλη, είτε ακόμα και για μη δημιουργία της.
Όπως επισημαίνεται μετά και την τελευταία συνεδρίαση στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής όπου οι Πρυτανικές αρχές ζήτησαν άμεσα ένα ποσό που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ για, δημιουργία της σχολής, με την προηγούμενη Πρυτανεία να επισημαίνει ότι βάσει υπολογισμών που υπάρχουν το έργο σε βάθος δεκαετίας θα κοστίσει 55 εκατομμύρια ευρώ, οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν.
Για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής παρουσιάζεται έτοιμη να παρακολουθεί τις εξελίξεις ζητώντας από όλους τους φορείς να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθούν λύσεις, επισημαίνοντας ότι μέσα από συνεργασία θα πρέπει να καθοριστεί οδικός χάρτης για να προχωρήσει το έργο.
Μάλιστα όπως τονίζεται ότι αυτή η σχολή έχει εξαγγελθεί από το 2014 αρκετές φορές και θα πρέπει να παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα για να προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες δημιουργία της, με την παρουσίαση συγκεκριμένου πλάνου και οριστικού κονδυλίου που χρειάζεται για να δημιουργηθεί.
Έτοιμο δηλώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Κληθείς από την ιστοσελίδα μας να σχολιάσει τα δεδομένα για την δημιουργία της σχολής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης επισήμανε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου για δημιουργία της σχολής Θάλασσας στην Λάρνακα.
Μάλιστα όπως επισήμανε οι ίδιοι κατέθεσαν στην βουλή αναλυτικά τον προϋπολογισμό από το 2019-2030 με τα όσα πρέπει να γίνουν για την δημιουργία της σχολής, επισημαίνοντας ότι τα ποσά είναι βασισμένα στην εισηγητική έκθεση που έγινε για την δημιουργία της σχολής επί προηγούμενης Πρυτανείας, την οποία χρησιμοποίησαν οι τεχνικές υπηρεσίες για να καταλήξουν στο κονδύλι το οποίο χρειάζεται. Τονίζοντας ότι το κονδύλι αφορά την ολοκλήρωση της σχολής μέχρι το 2030 στην ολότητα της, αλλά και τα έξοδα που απαιτούνται για την δημιουργία της. Καταληκτικά σημείωσε ότι οι ίδιοι θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα συνάντηση με το Δήμο Λάρνακας, αφού έχουν δημιουργήσει μια αναλυτική μελέτη για το πως θα προχωρήσουν, τονίζοντας ότι ως Πανεπιστήμιο έχουν αναλάβει δέσμευση για να συναντήσεις και με τα αρμόδια υπουργεία για να διαφανεί πως προχωρούν.
Η θέση του τέως Πρύτανη
Μιλώντας στην Offsite ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι η σχολή αυτή σχεδιάστηκε για να έχει δύο τμήματα, επισημαίνοντας ότι επί θητείας του έγινε εμπεριστατωμένη μελέτη με την βοήθεια και ατόμων από ξένα πανεπιστήμια.
Όπως σημείωσε το κόστος της σχολής για μια δεκαετία ανέρχεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ, με τα έσοδα την πρώτη δεκαετία να υπολογίζονται στα 30 εκατομμύρια, γεγονός που μειώνει το κόστος στα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κύριος Χριστοφίδης εξήγησε ότι αν και χρειάζονται κτίρια 20000τμ για την λειτουργία της σχολής, αποφασίστηκε στην δική του θητεία ότι κατά την πρώτη δεκαετία θα χτιστούν 7000τμ κτιρίου συν τα 3000τμ που παραχωρεί ο Δημος Λάρνακας, με το υπόλοιπο μέρος της σχολής να υπάρχει πρόνοια να ολοκληρωθεί την άλλη δεκαετία, στην βάση όσων έγινα και με την Πολυτεχνική σχολή της οποία τα κτίρια χτίστηκαν σταδιακά σε μια 20ετία.
Μάλιστα ανέφερε ότι τα κτήρια της Πολυτεχνικής συνολικού μεγέθους 37,500 τμ στοίχισαν 56 εκατομμύρια ευρώ, και δεν γίνεται κάποιοι για ένα κτίριο σχεδόν της μισής έκτασης να παραφουσκόνουν το λογαριασμό για άλλους λόγους, τονίζοντας ότι επι δική τους θητεία, βρισκόταν σε επαφές με άτομα τα οποία εξέφρασαν προθυμία να χρηματοδοτήσουν το όλο έργο.
Τελος σημείωσε ότι λόγω του Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας & Τεχνολογίας θα υπάρχει η ευχέρεια να χρησιμοποιούνται και αίθουσες του συγκεκριμένου κέντρου, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμο να φιλοξενήσει την σχολή για ένα μεγάλο διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χτιστούν όλα τα κτίρια άμεσα.