Γενική Επικαιρότητα
Πυρά γονέων για το νομοσχέδιο προδημοτικής-Αναμένουν απόφαση Προέδρου οι δάσκαλοι
Πηγή: ΚΥΠΕ
Ήταν εν μέρει παραπλανητική η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) στις 30 Δεκεμβρίου 2022, καθότι ήδη στα δημόσια αλλά και στα κοινοτικά νηπιαγωγεία υπάρχουν κενές θέσεις για να απορροφήσουν παιδιά ηλικίας 4 ετών και 6 μηνών και άνω και να απορροφήσουν αρκετά παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών και 6 μηνών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης, Γιάννος Ιωάννου.
Ακόμη, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τη λύπη του για την εν λόγω ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, η οποία, όπως είπε, παραπέμπει τους γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών και 6 μηνών να εγγραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, «οι γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών και 6 μηνών, μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τα οποία μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν θέση σε δημόσια νηπιαγωγεία και αριθμούν τις 2.000, «θα πρέπει από τον Ιανουάριο 2023 να τα εγγράψουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθότι δεν θα υπάρχουν πλέον θέσεις και δυνατότητα εγγραφής τους σε δημόσια σχολεία, αφού σε αυτά θα πρέπει να εγγραφούν όλα τα παιδιά υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης».
Προστίθεται ότι «εάν τυχόν ο νόμος αυτός τεθεί τελικά σε ισχύ όπως έχει διαμορφωθεί από τη Βουλή, σύμφωνα με το Άρθρο 4 (γ) του νόμου κατά τις εγγραφές που θα γίνουν στα μέσα Ιανουαρίου 2023 ‘τα παιδιά στην Προδημοτική εκπαίδευση φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία της περιφέρειας τους ή σε κοινοτικά νηπιαγωγεία’».
Επίσης, «σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις και το άρθρο 8 του νόμου, στην Προδημοτική Εκπαίδευση θα πρέπει να φοιτούν για το σχολικό έτος 2023-24 όσα παιδιά έχουν ηλικία από 4 ετών και 6 μηνών μέχρι 6 ετών». Σημειώνεται ότι «μετά τις εγγραφές Ιανουαρίου 2023, αναλόγως της γεωγραφικής κατανομής και εφόσον κατά τόπους δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, θα ενημερωθούν οι γονείς προκειμένου να διερευνήσουν αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε κοινοτικά νηπιαγωγεία».
Όπως αναφέρει το ΥΠΑΝ, «στη βάση της έως τώρα γνωστής γεωγραφικής κατανομής και των αναγκών που καλύπτονται από κοινοτικά νηπιαγωγεία, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κάποιος αριθμός παιδιών υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης δεν θα είναι δυνατό να εγγραφούν σε σχολείο της εκπαιδευτικής περιφέρειάς τους».
Μιλώντας σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Συνομοσπονδία θα εκδώσει ανακοίνωση διά της οποίας θα προτρέψει τους γονείς να αιτούνται την εγγραφή των παιδιών τους στα κοινοτικά νηπιαγωγεία, καθότι υπάρχουν θέσεις και δεν θα πληρωθούν όλες οι θέσεις στα κοινοτικά νηπιαγωγεία από τη σχολική χρονιά 2023-2024.
Πέραν τούτου, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, η Συνομοσπονδία Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης έχει συμβουλεύσει τους Συνδέσμους Γονέων να αποταθούν στις οικείες Σχολικές Εφορίες εκεί και όπου χρειάζεται να αιτηθούν τη δημιουργία νέων κοινοτικών νηπιαγωγείων, για να μπορέσουν να καλύψουν οποιαδήποτε αδυναμία υπάρχει στην περιοχή τους. Υπάρχουν περιοχές, επεσήμανε, που έχουν αρκετές κενές θέσεις, υπάρχουν περιοχές με θέσεις που δεν θα καλυφθούν πλήρως, αλλά μπορεί να υπάρχουν 1-2 περιοχές στο παγκύπριο όπου θα καλυφθούν πλήρως οι θέσεις.
«Θεωρώ ότι το Υπουργείο έχει εκδώσει μια παραπλανητική ανακοίνωση, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και είναι κάτι που το γνωρίζει το ΥΠΑΝ», είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης. Επιπλέον υπέδειξε ότι το Υπουργείο έχει τα στατιστικά στοιχεία μπροστά του, γνωρίζει πόσες θέσεις υπάρχουν στα κοινοτικά και στα δημόσια νηπιαγωγεία, οι οποίες μέχρι και σήμερα καλύπτονται από παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών και 6 μηνών.
«Στα δημόσια νηπιαγωγεία φοιτούν αυτή τη στιγμή και παιδιά ηλικίας 4,5 ετών και 4 ετών και 2 μηνών, οπότε υπάρχουν κενές θέσεις για να καλυφθούν», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό να παραπέμπεται έτσι απλά ο γονέας για εγγραφή του παιδιού του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, από τη στιγμή που θα υπάρξουν κενές θέσεις και στα κοινοτικά νηπιαγωγεία για να απορροφήσουν ικανό αριθμό αυτών των μαθητών».
Παράλληλα, o κ. Ιωάννου εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ψηφίστηκε η νομοθεσία με τον τρόπο που ψηφίστηκε και η επέκτασή της μετά το 2026 θα γίνεται σε δημόσια σχολεία. Από την αρχή, είπε, «ξεκαθαρίσαμε ότι είχαμε τις αμφιβολίες μας ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας, γιατί δεν μας είχε δοθεί πλάνο».
Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα γίνεται ο έλεγχος των νηπιαγωγείων της ιδιωτικής εκπαίδευσης στα οποία θα φοιτούν τα παιδιά της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης. Δεν ξέρουμε πώς θα γίνεται η εκπαίδευση για τα παιδιά που θα φοιτήσουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Δεν μας είπε κανένας πώς θα γίνεται η επιλογή».
Επίσης, είπε ο κ. Ιωάννου, η Συνομοσπονδία Γονέων Προδημοτικής Εκπαίδευσης θεωρεί το νομοσχέδιο «καθαρά αντισυνταγματικό ως προς τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να το επιβάλει το ΥΠΑΝ, καθότι στον ιδιωτικό τομέα τα δίδακτρα ποικίλλουν από 200 έως 400 ευρώ». Το να δίδεται ένα κουπόνι 200 ευρώ στον γονέα για να φοιτά το παιδί του στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η δωρεάν παιδεία που αναφέρεται στο Σύνταγμα, αλλά είναι μέρος του ποσού που καταβάλλει το κράτος για την παιδεία, σημείωσε. «Η φοίτηση στα δημόσια νηπιαγωγεία μετά το 2026 μάς ικανοποιεί διότι θα διατηρηθεί το δημόσιο σχολείο», κατέληξε.
Αναμένουμε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέει στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ
Αναμένουμε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο περί προδημοτικής εκπαίδευσης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.
Κληθείσα να σχολιάσει την τροπή που έχει πάρει το θέμα, επεσήμανε ότι «το θέμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί είναι κάτι που πρέπει να διασαφηνιστεί από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας».
«Η θέση της ΠΟΕΔ ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να φοιτά σε δημόσιο σχολείο. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν είχαμε πει ότι ένας γονιός πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα να επιλέξει το ιδιωτικό σχολείο», ανέφερε η κ. Βασιλείου.
«Θεωρούμε ότι με τον σωστό σχεδιασμό και με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να ενισχυθούν οι δομές του δημόσιου σχολείου και να δοθεί θέση σε αυτά τα παιδιά κάτω των 4 ετών και 8 μηνών, για να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο», ανέφερε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.
«Ξέρουμε ότι υπάρχει ένας νόμος του οποίου η αναπομπή δεν έγινε δεκτή από τη Βουλή και αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει απόφαση», σημείωσε. «Είμαστε σε εγρήγορση γιατί ανάλογα με τις εξελίξεις αναμένουμε να αποφασίσουμε κι εμείς τα επόμενά μας βήματα», πρόσθεσε. «Είναι κρίμα μια εκπαιδευτική πολιτική που έχει θετικό παιδαγωγικό και κοινωνικό πρόσημο να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης», επεσήμανε.
Η κ. Βασιλείου εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι η θέση της ΠΟΕΔ ήταν γνωστή από την πρώτη στιγμή, εξού και οι επισκέψεις της ΠΟΕΔ σε πολιτικά κόμματα για να πείσει για την ορθότητα της θέσης της. «Θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό έχουμε πείσει», ανέφερε.
Αυτό που ψηφίστηκε, κατέληξε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, «ήταν σαφώς μια βελτιωμένη μορφή σε σχέση με την πρόθεση του Υπουργείου αναφορικά με τη νομοθεσία που κατέθεσε, αλλά δεν ξέρω αν θα αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο. Άρα εναπόκειται στον ίδιο τον Πρόεδρο αν θα την αναπέμψει ή όχι».
Πηγή: ΚΥΠΕ