Έχουμε θέμα
“Άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες” στο συνοικισμό Ζήνων στη Λάρνακα (ΦΩΤΟ)
Εκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να παρέμβει για επιδιόρθωση των πολυκατοικιών που βρίσκονται στον συνοικισμό Ζήνων στη Λάρνακα, απηύθυναν σήμερα οι κάτοικοι, χαρακτηρίζοντας άθλιες και τριτοκοσμικές τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν οικογένειες με μικρά παιδιά.
Η έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε από κατοίκους του συνοικισμού ύστερα από επί τόπου επίσκεψη μελών της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, που προηγουμένως επισκέφθηκαν τους συνοικισμούς Αγίου Ιωάννη και Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα.
Σε δηλώσεις της η Παρασκευή Πτωχοπούλου, εκπρόσωπος των κατοίκων του συνοικισμού Ζήνων είπε πως «στον συνοικισμό κατοικούν νέες οικογένειες με δύο και τρία παιδιά και θέλουμε επιτέλους να γίνει κάτι για τον οικισμό μας. Πριν από ένα χρόνο είχαν γίνει έρευνες κυλινδρικών δοκιμών στις πολυκατοικίες, έχουν βγει με χαμηλή στατικότητα και ζητούμε να μας εξηγήσουν τι σημαίνει αυτό για να μπορέσουμε κι εμείς να νιώσουμε καλύτερα και να καταλάβουμε τι μέλλει γενέσθαι».
Ωστόσο, συνέχισε «κανένας δεν μας δίνει απαντήσεις. Ο κόσμος εδώ ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, σε τριτοκοσμικές συνθήκες, με υγρασία και μούχλα στα δωμάτια, με τοίχους ποτισμένους με νερό, όταν βρέχει οι συνθήκες είναι απαίσιες και δεν έχουμε βοήθεια από κανένα. Φέτος είχαμε σε όλα τα δωμάτια ρωγμές και έτρεχαν νερά, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας». Σημείωσε περαιτέρω πως «όλος ο κόσμος εδώ είναι χαμηλού εισοδήματος και δεν μπορούμε να συντηρήσουμε αυτές τις πολυκατοικίες που είναι 41 χρονών».
Η κα. Πτωχοπούλου πρόσθεσε ότι «εμείς ζητούμε απλά ο Πρόεδρος μας να κάνει μια παρέμβαση να βοηθήσει τον κόσμο εδώ. Οι βουλευτές και ο άλλος κόσμος που ήρθαν σήμερα εδώ και είδαν με τα μάτια τους τι γίνεται, να κάνουν κάτι και όχι μόνο για το δικό μας συνοικισμό αλλά για όλους τους κυβερνητικούς οικισμούς».
Ανέφερε ότι πρέπει να ξεκινήσει «ένα πρόγραμμα βοήθειας ή αναδόμησης ή έστω κάτι για να σταθεροποιηθεί η επάρκεια αυτών των πολυκατοικιών διότι εδώ μέσα ζουν μικρά παιδιά» και εξήγησε πως σε περίπτωση σεισμού δεν θα προλάβουν να αντιδράσουν. «Θέλουμε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια των πολυκατοικιών, θέλουμε να παρέμβει ο Πρόεδρος που πιστεύουμε ότι δεν θα αφήσει τα πράγματα έτσι όπως έχουν σήμερα, και ελπίζουμε πως και όσοι ήρθαν σήμερα εδώ στο συνοικισμό να συμβάλουν στο έργο που ξεκινήσαμε», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι η επίσκεψη της Επιτροπής στους συνοικισμούς της Λάρνακας, Αγίου Ιωάννη, Αγίων Αναργύρων και Ζήνων, έγινε γιατί «έχουμε διαπιστώσει ότι παρουσιάζουν πάρα πολλά προβλήματα. Κατά καιρούς επισκεφθήκαμε συνοικισμούς σε ολόκληρη τη Κύπρο όπου δυστυχώς παρουσιάζονται εξαθλιωμένες καταστάσεις, ενώ προβλήματα ενδεχομένως να υπάρχουν και με την επάρκεια» είπε και σημείωσε πως «όσο και οι μελέτες έχουν δείξει ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει πρόβλημα, αυτό που βλέπουμε είναι καταστάσεις που δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε ότι μπορούν να βελτιωθούν με εργασίες συντήρησης».
Πρέπει, συνέχισε «να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναδόμησης των κυβερνητικών οικισμών για να μπορούμε να προσβλέπουμε ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων, ενώ πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα προσωρινές συντηρήσεις. Πρέπει να παραχωρηθούν κονδύλια, να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το έργο της προσωρινής τουλάχιστον συντήρησης για να μην στάζει στο κρεβάτι όταν βρέχει και να μην προκαλεί προβλήματα η μούχλα, αφού το θέμα της ασφάλειας και της υγείας αγγίζει και αυτή τη πτυχή».
Η κα. Κουκουμά είπε ακόμα ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε όλους τους συνοικισμούς είναι η εγκατάσταση ανελκυστήρων και σημείωσε πως «υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία στην υλοποίηση του προγράμματος». Υπάρχουν 380 πολυκατοικίες σε όλη την Κύπρο και έχουν τοποθετηθεί ανελκυστήρες στις 109, ενώ για τους υπόλοιπους η εργασία γίνεται δυστυχώς με ρυθμούς χελώνας, ανέφερε. «Ο κόσμος είναι ηλικιωμένος πλέον και δεν μπορεί να έχει μια καλή ποιότητα ζωής, όταν πρέπει να ανεβοκατεβαίνει πολλά σκαλοπάτια για να πάει σπίτι του», είπε και αναφέρθηκε σε περίπτωση ηλικιωμένου στη Λάρνακα ο οποίος έχασε τη ζωή του επειδή στην πολυκατοικία όπου διέμενε δεν υπήρχε ανελκυστήρας για να τον κατεβάσουν και να μεταφερθεί με ασθενοφόρο έγκαιρα στο Νοσοκομείο.
Σε ερώτηση κατά πόσον το θέμα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί υπερκομματικά από την πολιτική ηγεσία, η κα. Κουκουμά απάντησε πως «το θέμα των προσφύγων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το βλέπουμε κομματικά. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε όλοι μαζί, ενώ ως Επιτροπή Προσφύγων διαχρονικά υπάρχει μια κοινή συνισταμένη, άποψη και θέση ότι τα προσφυγικά θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν γενικά». Σημείωσε πως «οι προσφυγικοί συνοικισμοί είναι πέραν των 40 χρόνων και αυτό μας υποχρεώνει να πάρουμε τις αποφάσεις για να ξεκινήσει ένα σχέδιο αναδόμησης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να δώσουμε ποιότητας ζωής στους ανθρώπους που ζουν στους συνοικισμούς», ανέφερε.
Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι «τα προβλήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι γνωστά και είναι διαχρονικά. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι το Τμήμα Πολεοδομίας, στη βάση επιστημονικών μελετών, μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικής επάρκειας» είπε και σημείωσε πως «απαιτούσαμε και εμείς να γίνει αυτή η μελέτη γιατί το θέμα ασφάλειας είναι πρώτιστο».
Χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι έχουν επανεκκινήσει τα προγράμματα συντήρησης των κυβερνητικών οικισμών την τελευταία τριετία. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να ασκήσουμε εκείνες τις πιέσεις και να βρούμε τους τρόπους ώστε να απλοποιηθούν και οι νενομισμένες διαδικασίες, τις οποίες δεν μπορούμε να παρακάμψουμε, έτσι ώστε να ενισχυθούν αυτά τα προγράμματα και να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής ΔΗΚΟ Αμμοχώστου και μέλος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως «Τα τελευταία δίσεκτα χρόνια που υπέφερε αυτός ο τόπος, θύμα είναι και οι προσφυγικοί συνοικισμοί» είπε και παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στις πολυκατοικίες αλλά και στις οικίες των συνοικισμών είναι άθλια, αφού μυρίζουν μούχλα, έχουν υγρασία, ενώ όταν βρέχει στα δωμάτια στάζει νερό».
Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «δεν υπάρχει στατικό πρόβλημα στον συνοικισμό Ζήνων, ωστόσο είναι φυσικό να ανησυχεί μια μητέρα με μικρά παιδιά όταν βλέπει σίδερα να βγαίνουν από τα σκαλιά και την ταράτσα των πολυκατοικιών». Στον συγκεκριμένο συνοικισμό, πρόσθεσε, «έγινε μόνωση ταρατσών, ωστόσο για διάφορους αντικειμενικούς λόγους δεν έγινε σωστή δουλειά, με αποτέλεσμα το κράτος να πληρώσει μεν χρήματα για καλή δουλειά, αλλά αυτή έγινε μισή με αποτέλεσμα όταν βρέχει τα δωμάτια να στάζουν νερά», Σημείωσε περαιτέρω πως «οι αρμόδιες αρχές πρέπει να βεβαιώνονται πως όταν γίνεται μια δουλειά πρέπει να γίνεται σωστά».
Ο κ. Κουλίας ανέφερε ακόμα ότι η το θέμα εγκατάστασης ανελκυστήρων στους συνοικισμούς τέθηκε από την εποχή που Υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα από τις 300 πολυκατοικίες παγκύπρια τοποθετήθηκαν ανελκυστήρες μόνο στο ένα τρίτο. Αυτό καταδεικνύει τις ικανότητες μας ως κράτος και αυτό βαρύνει αποκλειστικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις»
Η Ειρήνη Γιαννακού, Ανώτερη Λειτουργός Πολεοδομίας, Προϊστάμενη του Κλάδου Σχεδιασμού και Κατασκευής Κυβερνητικών Οικισμών, ανέφερε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως υλοποιεί όλα τα προγράμματα που έχουν σχέση με τη στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες. Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων εμπίπτει και το πρόγραμμα αποτίμησης της στατικής επάρκειας όλων των κτιρίων των οικισμών παγκύπρια, το πρόγραμμα προσθήκης ανελκυστήρων και το πρόγραμμα συντήρησης των κτιρίων».
Πρόσθεσε ότι «μέσα από το πρόγραμμα αποτίμησης στατικής επάρκειας έχουν ελεγχθεί όλες οι πολυκατοικίες των οικισμών, έχουν εξαχθεί κυλινδρικά δοκίμια από όλο το στατικό φορέα των πολυκατοικιών, έχουν γίνει οπτικές έρευνες και βρισκόμαστε στη φάση όπου γίνονται μελέτες για να καθοριστούν οι προτεινόμενες επιδιορθώσεις ή και αναδομήσεις όπου χρειάζεται».
Ανέφερε ακόμα ότι «επίσημα σε ό,τι αφορά τη στατική επάρκεια, ο συνοικισμός Ζήνων στη Λάρνακα είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα όσον αφορά στις αντοχές σκυροδέματος και δεν υπάρχει ανησυχία. Οι ανησυχίες οι οποίες υπάρχουν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση τα επιστημονικά αποτελέσματα που έχουμε βρει». Ανέφερε, επίσης, πως «σίγουρα πρέπει να γίνουν κάποιες συντηρήσεις κτιρίων και γι’ αυτό έχουμε τα συμβόλαια γενικής συντήρησης, τα οποία άπτονται θεμάτων ασφάλειας και υγείας».
Όλα, συνέχισε «γίνονται με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των προσφύγων. Για όλα τα τρέχοντα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε υπάρχουν εργολάβοι, υπάρχουν τα συμβόλαια, υπάρχει το προσωπικό από το Τμήμα που τα παρακολουθεί και προσπαθούμε να τα λύσουμε όλα σε σωστά χρονικά πλαίσια, για να μην έχουμε προβλήματα με τους ένοικους και τα σπίτια τους».
Για το θέμα της τοποθέτησης ανελκυστήρων σε όλες τις πολυκατοικίες στους συνοικισμούς παγκύπρια, η κα. Γιαννακού ανέφερε ότι «έχουμε τοποθετήσει ανελκυστήρες περίπου στο ένα τρίτο και ετοιμάζουμε μελέτες και σχέδια για να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται λύσεις ούτως ώστε να μπορέσουμε να επισπεύσουμε αυτά τα προγράμματα για να τοποθετηθούν ανελκυστήρες όπου είναι τεχνικά εφικτό, σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί όντως οι άνθρωποι στους συνοικισμούς έχουν γεράσει και πρέπει να εξυπηρετηθούν».
Είμαστε εδώ, σημείωσε, «για να διαβεβαιώσουμε τους πρόσφυγες ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πάντα δίπλα στους πρόσφυγες και είναι αρωγός στα στεγαστικά προβλήματα».
Πηγή: KYΠΕ