Κοινωνία

Σε κατάσταση απελπισίας και κάτω από αντίξοες συνθήκες ζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες της Κύπρου.

Αυτό κατήγγειλε στον «Φ» η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών, Αργεντούλα Ιωάννου, με αφορμή την υπόθεση της μονογονιού τριών ανήλικων που συνελήφθη με την κατηγορία ότι εγκατέλειψε τα παιδιά της για να πάει στην εργασία της.

Η κ. Ιωάννου καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα και την υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρουν την υπόθεση. «Η Πολιτεία θα έπρεπε να ψάχνει λύσεις για τους μονογονιούς, τους οποίους έχει πεταγμένους. Αυτός ο κόσμος ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ως κράτος είναι ντροπή μας. Πάνε δύο χρόνια, εξηγεί, που ζητούν συνάντηση από με την αρμόδια υπουργό. «Τον περασμένο Οκτώβριο αποστείλαμε και σχετική επιστολή. Δεν λάβαμε απάντηση. Μας αγνοούν».
Η 35χρονη μονογονιός, προσθέτει η κ. Ιωάννου, δεν είχε καμία στήριξη από το κράτος. «Είναι πολωνικής καταγωγής και μόνιμη κάτοικος Κύπρου τα τελευταία 15 χρόνια. Έχει τρία παιδία. Τα δύο, 13 και 7 ετών, με τον Πολωνό πρώην σύζυγο της, με τον οποίο χώρισε λόγω σοβαρών περιστατικών. Επιπλέον, ένα παιδί 23 μηνών με Κύπριο. Η κοπέλα τραβά αυτό τον Γολγοθά, να μεγαλώνει τρία παιδιά χωρίς διατροφή από τον πρώτο σύζυγο, ο οποίος έφυγε για την Πολωνία και χωρίς διατροφή από τον Κύπριο, ο οποίος δεν έχει καν αναγνωρίσει το παιδί».

Όπως εξήγησε, η μόνη βοήθεια που λαμβάνει η κοπέλα είναι το επίδομα μονογονιού, που ανέρχεται περίπου στα €530. «Με αυτό πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού της στη Λεμεσό. Δεν λαμβάνει καμία άλλη βοήθεια, όπως το ΕΕΕ, παρά το γεγονός ότι πληροί όλα τα κριτήρια. Την έχουν απορρίψει και την έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολλές φορές. Μάλιστα, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τα παιδιά για σκοπούς στήριξης, επειδή αυτά δεν έχουν κίτρινο χαρτί, παρά το γεγονός ότι φοιτούν σε κυπριακά σχολεία».

Υπό αυτές τις συνθήκες, εξηγεί η κ. Ιωάννου, η μητέρα πήγαινε για μεροκάματο σε ένα καφενείο. «Όταν είχε ποδοσφαιρικούς αγώνες αργούσε περισσότερο να επιστρέψει, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο παιδί να προσέχει το μικρότερο. Εργαζόταν εκεί για να εξασφαλίσει τα απολύτως απαραίτητα. Για την τροφή τους. Πολλές φορές χρειαζόταν να δανειστεί χρήματα από την αδελφή της. Είναι πολλές ακόμη οι γυναίκες μονογονιοί που βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Σε κατάσταση απελπισίας». Την 35χρονη μητέρα τη συνέλαβαν στις 11:00 το βράδυ. «Τη μετέφεραν στη Λευκωσία στη 1:00 τα ξημερώματα για να την υποβάλουν σε τεστ κορωνοϊού, λες και θα την κρατούσαν για 10 μέρες. Έπειτα, τη μετέφεραν άυπνη πίσω στο Δικαστήριο».

Ως Σύνδεσμος, εξηγεί, από το 2015 «έχουμε επανειλημμένα ζητήσει επίλυση των προβλημάτων και ιδίως του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν δωρεάν δομές φροντίδας που να επιτρέπουν στους γονιούς να εργαστούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Επιπλέον δεν υπάρχουν δομές φροντίδας για τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και για τις αργίες, όπου σε κάποιους τομείς (φούρνους, υπεραγορές κ.ά.) παραμένουν εργάσιμες ημέρες». Σημείωσε ακόμη, ότι έχει πετσοκοπεί η βοήθεια από την πλευρά του κράτους. «Κόβουν επιδόματα και δεν υπάρχει κανείς στο τηλέφωνο να εξηγήσει τις αιτίες».

Σχετικά νέα

X
Translate »