CoronaVirus

Σκέψεις για… καθιστό και σιωπηλό άνοιγμα εστιατορίων ενόψει αποκριών στην Κύπρο – Όλες οι πληροφορίες

Tα σχολικά τους αναμένεται να βάλουν ξανά αρχές Μαρτίου οι μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων μετά από τρεις μήνες. 

«Αν μέχρι τέλος του μήνα δεν επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις και ταυτόχρονα, η αυστηρή επιτήρηση με τα rapid test και τους ελέγχους να συνεχιστεί», δήλωσε ο Πέτρος Καραγιάννης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΟΜΕΓΚΑ, η επιδημιολογική ομάδα εισηγείται την επιστροφή των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων σε δύο φάσεις:

1η Μαρτίου την επιστροφή της Α` και Β` Λυκείου και περί τα μέσα Μαρτίου την επιστροφή του Γυμνασιακού Κύκλου.

Αρμόδια πηγή από το υπουργείο παιδείας ανέφερε πως το ιδανικό θα ήταν να επιστρέψουν όλες οι σχολικές βαθμίδες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην Β` Λυκείου λόγω και των εξετάσεων τετραμήνων. Παρόλ`αυτά όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά, θα ακολουθηθούν οι συστάσεις των ειδικών.”
ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
1η Μαρτίου: Α` και Β` Λυκείου
Μέσα Μαρτίου: Γυμνασιακός Κύκλος 

ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

1η Μαρτίου εξάλλου ενδέχεται να ανάψει πράσινο φως για χαλαρώσεις στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού. Όπως αποκάλυψε το ΟΜΕΓΚΑ, το σενάριο από πλευράς επιδημιολογικής ομάδας κάνει λόγο για επαναλειτουργία των γυμναστηρίων μόνο για προσωπική εκγύμναση σε εσωτερικούς χώρους, την διεξαγωγή μουσικών και άλλων εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους και με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, καθώς επίσης την επαναλειτουργία σχολών χορού και ωδείων. Παράλληλα αναμένεται να αρχίσουν ξανά οι αθλητικές δραστηριότητες καθώς και δραστηριότητες που σχετίζονται με την τέχνη και τον πολιτισμό.

“ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ” 1η ΜΑΡΤΙΟΥ
– Γυμναστήρια: Επαναλειτουργία μόνο για personal training σε εσωτερικούς χώρους
– Διεξαγωγή μουσικών και άλλων εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους και με αυστηρά πρωτόκολλα
-Επαναλειτουργία σχολών χορού και ωδείων
-Άνοιγμα πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων πχ: ζωγραφική κ.ά

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΕΣΤΙΑΣΗ

Από την άλλη μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν οι χώροι εστίασης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένεκα και των αποκριών, γίνονται σκέψεις για επαναλειτουργία τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, ακόμα και χωρίς μουσική. Σε ό,τι αφορά τις διακινήσεις και τις συναθροίσεις οι ειδικοί θέλουν να διατηρήσουν τους περιορισμούς όλο τον Μάρτιο, αν όμως λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης τότε ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις”.

ΧΩΡΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 
Σκέψεις για επαναλειτουργία το πρώτο 10ημερο του Μάρτη
Ακόμη πιο αυστηρά πρωτόκολλα, χωρίς μουσική

ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 
Καμία χαλάρωση τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαρτίου
Μικρή διαφοροποίηση αν και εφόσον υπάρξει απόφαση για τους χώρους εστίασης

«Θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα. Πρέπει να δούμε τα πρωτόκολλα, ίσως αν επικαιροποιηθούν να μπορούν να λειτουργήσουν», δήλωσε ο Πέτρος Καραγιάννης.

ΚΑΙ “ΚΡΥΦΑ” ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Και ενώ οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, κάποιοι όπως φαίνεται κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο του υπουργείου υγείας αλλά και της ομάδας ιχνηλάτησης. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας εντοπίζονται πρόσωπα θετικά στον ιό τα οποία εξετάστηκαν σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο υπουργείο υγείας και λαμβάνουν ενημέρωση εκ των υστέρων.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, το βλέπουμε και από εισροές στα νοσοκομεία, από άτομα που έχουν διαγνωστεί με οποιονδήποτε τρόπο έξω στην κοινότητα και εμείς να μην έχουμε ενημερωθεί για το αποτέλεσμα του. Δεν μας τους δήλωσε κανένας», είπε ο επικεφαλής της ομάδας ιχνηλάτησης Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Ενώ άλλοι εξακολουθούν να μην συνεργάζονται και να μην δηλώνουν όλες τις επαφές τους.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για να μπορέσει η ιχνηλάτηση να βγάλει τέτοια δεδομένα και να αντιληφθούμε που είναι το πρόβλημα θα πρέπει πρώτα από όλα το κρούσμα να μας δηλώσεις τις επαφές του. Καταλαβαίνετε ότι με το να μας δηλώνει ένα κρούσμα τρεις επαφές μέσα σε δύο μέρες δεν είναι αντιπροσωπευτικό αυτό που βλέπουμε στην κοινωνία», είπε ο κ. Σιλβέστρος.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΙΣ “ΠΗΓΕΣ” ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ 

Η επαρχία της Λεμεσού πάντως βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο. Ένα θέμα το οποίο συζητείται απόψε και στην τηλεδιάσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας.

Με τις δευτερογενείς επαφές ήδη να ιχνηλατούνται, οι ειδικοί προσπαθούν να καθορίσουν αν προκύπτουν νέες συρροές και αν αυτές σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον ή τις συναθροίσεις.

Σχετικά νέα

X
Translate »