Κοινωνία
Σκληρή μάχη για εκποιήσεις
«Θέση μάχης» παίρνει η Βουλή, έτσι ώστε πριν από την αυτοδιάλυσή της να παγώσει από τη μια τις εκποιήσεις και από την άλλη να διασφαλίσει, με τροποποιήσεις, το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Με το ένα ή τον άλλο τρόπο, η αντιπολίτευση διαμηνύει ότι το Κοινοβούλιο θα κλείσει στις 22 του μήνα, παρέχοντας ένα δίκτυ προστασίας στους δανειολήπτες.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοίμασαν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αποφασίστηκε να οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, με την οποία θα γίνει στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την 31η Ιουλίου, για περιπτώσεις που αφορούν κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. και μικρή επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι €150 χιλ. Ουσιαστικά, θα δοθεί νέα παράταση στην αναστολή των εκποιήσεων, οι οποίες έχουν επαναρχίσει την 1η Απριλίου.
Η Κεντρική Τράπεζα συζητά στοχευμένες προτάσεις αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου, αλλά διαφωνεί με το οριζόντιο πάγωμα των εκποιήσεων. Θεωρεί πως με την στοχευμένη αναστολή δεν θα δημιουργηθούν ατέρμονες διαδικασίες για τις εκποιήσεις. Μάλιστα, προ εβδομάδων, είχε η ίδια ανοίξει αυτή τη συζήτηση στη Βουλή. Αξίζει να αναφερθεί πως το θέμα συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Τραπεζών, χωρίς ωστόσο να ληφθεί απόφαση. Από την άλλη, στις τράπεζες υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς όσο πλησιάζει το κλείσιμο της Βουλής τόσο τα κόμματα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και προωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν το γενικότερο πλαίσιο των εκποιήσεων.
Θέλουν να προλάβουν την κυβέρνηση
Παράλληλα, το νομοσχέδιο περί Δικαστηρίων, που συζητείτο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών και με το οποίο θεσπίζεται ειδική δικαιοδοσία στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, για να εξετάζονται χρηματοοικονομικές υποθέσεις, ανάμεσά τους και εκποιήσεις, έχει προγραμματιστεί να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στην τελευταία συνεδρία του Σώματος. Επίσης, θα τεθούν προς ψήφιση και οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας, της Αλληλεγγύης και των Οικολόγων, τις οποίες θα στηρίξει και το ΔΗΚΟ. Με τις τροπολογίες διευρύνεται η έννοια του όρου «δανειολήπτης», έτσι ώστε να μην περιορίζεται σε πρόσωπα ευάλωτα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Εξάλλου, παραχωρείται η αναγκαία αρμοδιότητα στον δικαστή να ακούσει και να αποφασίσει επί των διαφορών, εκδίδοντας συγκεκριμένες διαταγές, με βάση τον νόμο, περιλαμβανομένης και της δυνατότητας διαταγής παρουσίασης, ενώπιόν του, συμφωνημένου σχεδίου εξόφλησης της οφειλής ή διακανονισμού αυτής ή αναδιάρθρωση του χρέους, στη βάση του αληθούς υπολοίπου.
Επιπρόσθετα, προτείνουν να μην μεταβιβάζεται το ακίνητο εάν δεν εξασφαλίζεται στέγη στους δανειολήπτες. Τέλος, με τροπολογία επιδιώκεται όπως η Ειδική Δικαιοδοσία να επιτρέπει και εξέταση υποθέσεων αξιόγραφων. Λόγω των πολλών τροπολογιών που κατάθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίες μάλιστα, όπως φαίνεται, θα εγκριθούν και δεδομένης της διαφωνίας της κυβέρνησης, βουλευτές εκφράζουν ανησυχία πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο.
Επαναφέρουν προτάσεις
Μάλιστα, η αντιπολίτευση, για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο σενάριο, αφήνει στο τραπέζι της συζήτησης τις 13 προτάσεις νόμου των κομμάτων, που τροποποιούν τον βασικό νόμο για τις εκποιήσεις και βρίσκονται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Στην χθεσινή συνεδρία αποφασίστηκε ότι εάν χρειαστεί θα συνέλθει εκτάκτως η επιτροπή, για να εξετάσει τις 13 προτάσεις. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως σε περίπτωση που αποσυρθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, λόγω των πολλών τροπολογιών που προτείνουν τα κόμματα, θα τεθούν προς έγκριση 7 από τις προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης, οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στον δανειολήπτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσει το ύψος του χρέους αλλά και να απαιτήσει αναστολή της εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου. Κυβερνητική πλευρά ανέφερε στον «Φ» πως τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα αναμένουν να έχουν επίσημη ενημέρωση από τη Βουλή σε σχέση με τις τροπολογίες που προωθούνται στο νομοσχέδιο.