Εκπαίδευση
Στα χέρια των επιδημιολόγων η τύχη των σχολείων
Το πώς θα προχωρήσει από βδομάδας το υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων, αναμένεται να κριθεί από την ενημέρωση της οποίας θα τύχει σήμερα από τους επιδημιολόγους η Κυβέρνηση. Κι αυτό διότι, το υπουργείο Παιδείας περιμένει επίσημη ενημέρωση από τους επιστήμονες γύρω από την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας, αλλά και για τις εισηγήσεις τους που αφορούν και την εκπαίδευση και πιθανολογείται ότι δεν θα ανοίξουν τουλάχιστον τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο, το οποίο όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν θα έχει συγκεκριμένη θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, τουλάχιστον όχι πριν λάβει επίσημη ενημέρωση.
Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Παιδείας προς το παρόν, έχει μπροστά του προγραμματισμό με βάση τον οποίο την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή οι μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης θα παραμείνουν στο σπίτι και θα κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, οι οποίοι όμως θα βρίσκονται στα σχολεία τους. Όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται να δοθούν οδηγίες όπως παραμείνουν στο σπίτι –πέραν των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες– οι εκπαιδευτικοί που πρέπει να προσέχουν τα παιδιά τους κάτω της ηλικίας των 15 ετών. Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά της Προδημοτικής Εκπαίδευσης θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία τους. Η φυσική παρουσία των υπόλοιπων μαθητών στα σχολεία αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα, αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη πολιτική απόφαση.
Χθες, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε και την εγκύκλιο για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης κατά το διήμερο 7 και 8 Ιανουαρίου, ενώ αντίστοιχη εγκύκλιος στάλθηκε και προ μερικών ημερών για τη Μέση Εκπαίδευση. Στην εγκύκλιο για τη Δημοτική Εκπαίδευση δίνονται οδηγίες για το τι θα ισχύσει σε όλες τις τάξεις, ενώ γίνεται αναφορά και σε οπτικογραφημένα τηλεοπτικά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές. Το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία τους τις συγκεκριμένες μέρες για να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο. Τόσο για το ότι τίθενται σε κίνδυνο αλλά και για το ότι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν τη στιγμή που στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα δόθηκαν οδηγίες για εργασία από το σπίτι, όσο και για τον εξοπλισμό που έχουν αρκετά σχολεία και σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, δεν είναι επαρκής και σύγχρονος. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης ανέφεραν στον «Φ» ότι στα πλείστα δημοτικά σχολεία υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε μικρόφωνα, απαραίτητο εργαλείο για το εξ αποστάσεως μάθημα κυρίως στις μεγαλύτερες τάξεις, στις οποίες δύναται να γίνει σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Στο μεταξύ, στενεύει ο κλοιός και για τις εξετάσεις τετραμήνων (κανονικά αρχίζουν στις 14 Ιανουαρίου), στις οποίες θα παρακαθίσουν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για την αναβολή τους, με το υπουργείο να αναμένει και για αυτό το θέμα τις πολιτικές αποφάσεις. Εάν η απόφαση είναι lockdown ή παράταση της παραμονής μαθητών στο σπίτι και για τις επόμενες εβδομάδες, οι εξετάσεις φαίνεται να βγαίνουν από το κάδρο.
Έντονη η ΟΕΛΜΕΚ
Η επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία για εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Πέμπτη και την Παρασκευή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση και της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, καλώντας τον όπως το υπουργείο του «εφαρμόσει πιστά τις πρόνοιες του Διατάγματος που προβλέπουν την εξ αποστάσεως εργασία και τη λειτουργία των σχολείων με προσωπικό ασφαλείας και να εκδώσει σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες για το ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων από τις 10:30 μέχρι τις 13:35 (αριθμό διδακτικών περιόδων και διαλείμματα), χωρίς να θέτει παράλογες απαιτήσεις στα σχολεία για την ετοιμασία ωρολογίου προγράμματος για δύο μόνο μέρες». Επίσης, η ΟΕΛΜΕΚ δηλώνει ότι «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με την υγεία εκπαιδευτικών».