Λάρνακα 2030

Στη Λάρνακα το Α’ Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αναπηρίας DIS με συμμετοχές από 7 χώρες

Με το σύνθημα “Μαζί είμαστε καλύτεροι!” πραγματοποιείται στη Λάρνακα από 1 – 5 Νοεμβρίου, το πρώτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS, στο οποίο θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες με αναπηρίες, ακτιβιστές για την αναπηρία από Ουγγαρία, Ισπανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Κύπρο.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Οργάνωση Πολιτισμού «Νεόφυτος», η EASPD (Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρίες), η Πολιτιστική Πρωτεύουσα Λάρνακα 2030, με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού και του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα στη Λάρνακα, ο Λουκάς Ιωάννου, συνιδρυτής της Οργάνωσης Πολιτισμού «Νεόφυτος», ανέφερε ότι «το πρώτο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα, μια πόλη που φημίζεται για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και τη ζωντανή της κοινότητα». Το Φεστιβάλ, σημείωσε, «αποσκοπεί στη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, προάγοντας τη συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία και την αξία της διαφορετικότητας».

Πρόσθεσε ότι «μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, ανακοινώσεις ακαδημαϊκών και παρουσιάσεις σημαντικών έργων για την κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρία, το Φεστιβάλ στοχεύει να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τον πολιτιστικό διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων».

Με το σύνθημα “Μαζί είμαστε καλύτεροι!” το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, όπως είπε, σε διάφορους χώρους της Λάρνακας και «προάγει ένα μήνυμα ενότητας και συνεργασίας, ενισχύοντας την κοινή μας κατανόηση και εκτίμηση της διαφορετικότητας».

Το Φεστιβάλ, εξήγησε ο κ. Ιωάννου αντλεί το όνομά του από την ετήσια εικαστική έκθεση DIS, που διοργανώνει η Οργάνωση «Νεόφυτος» από την ίδρυσή της. Φέτος, η έκθεση αποκτά πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, προσκαλώντας συμμετοχές και από άλλες χώρες, και προσφέροντας μια μοναδική πλατφόρμα για καλλιτέχνες και δημιουργούς με αναπηρία να προβάλουν το έργο τους.

Η Μαριάννα Παφίτη, Πρόεδρος της Οργάνωσης Πολιτισμού «Νεόφυτος» ανέφερε ότι η ίδια ήταν η πρώτη που βίωσε τη συμπερίληψη, μέσω του συγκεκριμένου Φεστιβάλ, αφού όπως εξήγησε, της δόθηκε η ευκαιρία να συνυπάρξει είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά με την κοινότητα των ανθρώπων που εργάζονται για το φεστιβάλ. «Σε αυτό το ταξίδι συμπερίληψης, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η EASPD (Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρίες), συμβάλλοντας στην προώθηση της ένταξης και της προσβασιμότητας για όλους», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «η έννοια της συμπερίληψης αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προάγει την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της». Το Υπουργείο Παιδείας, ευθυγραμμιζόμενο με αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για όλους, είπε και χαρακτήρισε ως τιμή το γεγονός ότι εκπροσωπεί το Υπουργείο σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Υπουργό Παιδείας και τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και τους συναδέλφους της στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας, που όπως είπε τής έδωσαν τη δυνατότητα να αφοσιωθεί για έναν χρόνο στην υλοποίηση αυτού του οράματος για τη συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία.

 

 

Εκ μέρους του Δήμου Λάρνακας η Αννα Οκκά ανέφερε ότι «η Λάρνακα, μια πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά είναι περήφανη που θα φιλοξενήσει αυτή τη σημαντική εκδήλωση, η οποία προάγει τις αξίες της κοινωνικής ένταξης και της πολιτιστικής πολυμορφίας». Ο Δήμος Λάρνακας στηρίζοντας ενεργά το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, σημείωσε, «επιβεβαιώνει τη δέσμευση του στην προώθηση της ισότιμης συμμετοχής όλων των ατόμων στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό».

Χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία για διεξαγωγή του Φεστιβάλ που όπως είπε «αναδεικνύει την αξία της διαφορετικότητας, παρέχοντας χώρο έκφρασης και δημιουργικότητας στους καλλιτέχνες με αναπηρία, τόσο από την Κύπρο όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Λάρνακα 2030, υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το Φεστιβάλ. «Είμαστε περήφανοι που αυτό διεξάγεται για πρώτη φορά στη Λάρνακα και κατά τη διάρκεια του θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις σε σημεία της πόλης μεταξύ των οποίων στο Δημοτικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Δημιουργικότητας και την Πλατεία Ζουχουρί», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «η αναπηρία δεν είναι κάτι που αφορά μόνο μία μερίδα ατόμων, είναι κάτι που μας αφορά όλους, αφού σε κάποια φάση της ζωής μας θα αντιμετωπίσουμε την αναπηρία» και ανέφερε ότι «το να κάνουμε τις πόλεις μας συμπεριληπτικές και προσβάσιμες δεν είναι μια πολυτέλεια για μια μερίδα του πληθυσμού, είναι αναγκαιότητα για όλες και όλους μας».

Από πλευράς του ο Eoin Nash, εκπρόσωπος του EASPD και ερευνητής του Πανεπιστημίου Κορκ της Ιρλανδίας, είπε πως κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ καλλιτέχνες με αναπηρίες, ακτιβιστές για την αναπηρία από Ουγγαρία, Ισπανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Κύπρο, θα εργαστούν και θα μάθουν ο ένας από τον άλλο.

Χαρακτήρισε «σημαντικό» το γεγονός ότι το Φεστιβάλ διεξάγεται στο πλαίσιο χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν άτομα για τόσες μέρες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στα θεσμικά πλαίσια τα οποία καθοδηγούν τη δουλειά μας, όπως είπε, που είναι η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »