Aστυνομικά νέα
Στο Ανώτατο πέφτει η αυλαία της υπόθεσης του Παναγιώτη
Πηγή: philenews.com
Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα πέσει η αυλαία της υπόθεσης του θανάτου του 16χρονου Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους, που έχασε άδικα τη ζωή του στις 14 Απριλίου του 2019.
Ο Γιάννης Πολυχρόνης, δικηγόρος ενός εκ των καταδικασθέντων, είχε εφεσιβάλει την καταδίκη του πελάτη του, αμφισβητώντας δηλαδή την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου για ενοχή. Στο δευτεροβάθμιο δικαστικό σώμα προσέφυγε και η Νομική Υπηρεσία για το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στους τρεις νεαρούς που κρίθηκαν ένοχοι και τιμωρήθηκαν με φυλάκιση, η οποία ωστόσο έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη (28/9), σε πρώτη φάση, έδωσε περιθώριο ενός μήνα στον συνήγορο του καταδικασθέντα και στον εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, ανώτερο δημόσιο κατήγορο Αθανάσιο Παπανικολάου, να υποβάλουν γραπτώς τις αγορεύσεις τους. Σε κατοπινό στάδιο το εφετείο θα ορίσει δικάσιμο για ακρόαση (διευκρινίσεις).
Θυμίζουμε ότι τρία πρόσωπα από την Ορόκλινη, τη Λάρνακα και τα Λιβάδια που κατά τον επίδικο χρόνο κατά τον οποίο έχασε τη ζωή του ο Παναγιώτης, ήταν ηλικίας μεταξύ 16 και 17 ετών, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή στις 11/11/2021. Τέταρτος κατηγορούμενος από την Ορόκλινη είχε αθωωθεί.
Ο Γιάννης Πολυχρόνης, βάσει και της γραμμής που ακολούθησε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, αναμένεται πως θα θέσει στο Ανώτατο θέμα αιτιώδους συνάφειας. Με άλλα λόγια, θα προβάλει το νομικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση πως ο πελάτης του μαζί με τους άλλους δυο καταδικασθέντες είχαν οδηγήσει με ενέργειές τους στο τραγικό συμβάν. Σε μια από τις δικάσιμους, άλλωστε, ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου περί τις αρχές του 2020, είχε αμφισβητήσει το κατηγορητήριο, λέγοντας ότι αν ίσχυε, τότε «τα 3/4 των Κυπρίων θα ήταν στη φυλακή». «Υπήρξε μια απλή προτροπή προς το θύμα να καταναλώσει αλκοόλ, όχι εξαναγκασμός, όχι χορήγηση», είχε ισχυριστεί τότε.
Το άλλο νομικό επιχείρημα που θα εγείρει ο κ. Πολυχρόνης έχει να κάνει με τον Νόμο με τον οποίο στις 20 Απριλίου του 2021 εγκαθιδρύθηκε ποινική δικαιοσύνη, φιλική προς τα παιδιά. Θέμα που απασχόλησε και πρωτόδικα. Ο δικηγόρος του καταδικασθέντα, αν και η καταχώριση της υπόθεσης (2020) σε βάρος του πελάτη του και των άλλων νεαρών προηγήθηκε της εγκαθίδρυσης του Νόμου, αναμένεται να προβάλει τη θέση ότι έπρεπε οι κατηγορούμενοι ως ανήλικοι να δικαστούν βάσει του νέου Νόμου. Προτίθεται, μάλιστα, να προβάλει νομικό επιχείρημα περί αναδρομικής ισχύος των ποινικών νόμων. Κι αυτό στη βάση άρθρου της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω νομοθεσία («Ο Περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμος του 2021») προνοεί μέτρα κατά ανήλικων παραβατών με στόχο τον σωφρονισμό τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο οικείος αστυνομικός διευθυντής της περιοχής όπου διαπράχθηκε το αδίκημα, αποφασίζει κατά πόσον ο ανήλικος παραβάτης θα ενταχθεί σε πρόγραμμα αποδικαστικοποίησης. Υπάρχουν ειδικές πρόνοιες, μάλιστα, για «επιμελητή ανηλίκων», ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Ο κ. Πολυχρόνης θεωρεί πως έπρεπε οι κατηγορούμενοι να δικαστούν με βάση τον νέο Νόμο, αφού ήταν κάτω των 18 ετών όταν επεσυνέβη το τραγικό γεγονός και κάτω των 21 όταν είχε καταχωρισθεί η σε βάρος τους υπόθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.
Ο δικηγόρος Νίκος Δημητρίου, που εκπροσωπούσε τους άλλους δυο καταδικασθέντες, δεν εφεσίβαλε. Ωστόσο, αυτό δεν έχει σημασία. Η απόφαση του Εφετείου στην προσφυγή του πελάτη του Πολυχρόνη, θα επηρεάσει άμεσα και την απόφαση για τους άλλους δύο.