Εκπαίδευση
Στον αέρα η τηλεκπαίδευση από σωρεία προβλημάτων
Όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, τα προβλήματα τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη Δημοτική, χωρίζονται στα υλικοτεχνικά ζητήματα και στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. «Ο εξοπλισμός στις σχολικές μονάδες υστερεί κατά πολύ. Δεδομένης της κατάστασης και των αναγκών, πολύ πιθανόν δεν θα φανεί αρκετός», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι εκπαιδευτικοί έρχονται με τους υπολογιστές και το διαδίκτυό τους να καλύψουν το κενό που υπάρχει στο σύστημα. Από υλικοτεχνικής υποδομής δεν είμαστε έτοιμοι. Πρέπει άμεσα να γίνουν οι δράσεις από το υπουργείο. Η τεχνολογική αναβάθμιση έπρεπε ήδη να είχε γίνει».
Το πρόγραμμα TEAMS, συνέχισε, «το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε για να παρέχουμε στα παιδιά εξ αποστάσεως εκπαίδευση, απαιτεί ισχυρή σύνδεση στο δίκτυο και καλή δικτύωση και παράλληλα απαιτεί υπολογιστές. Ωστόσο, στις σχολικές μονάδες ο αριθμός των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν επαρκεί, γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τον προσωπικό εξοπλισμό ή ακόμη και διαδίκτυό τους». Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο προσφερόμενος εξοπλισμός είναι αρκετά παλιός. «Τα μισά laptop στα σχολεία χρονολογούνται από το 2010. Είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξουν λόγω παλαιότητας το συγκεκριμένο λογισμικό του TEAMS. Επιπλέον, στους σταθερούς υπολογιστές των σχολείων, οι πύργοι είναι ακόμη παλαιότεροι και χρονολογούνται από το 2007, ενώ ταυτόχρονα δεν διαθέτουν μικρόφωνο και κάμερα. Χρειάζεται, παράλληλα, και πολύ καλή σύνδεση».
Πέρα από τα υλικοτεχνικά, η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «τις περισσότερες φορές, οι συνάδελφοι επιμορφώθηκαν με δική τους πρωτοβουλία. Έτσι, όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, η πλειοψηφία των συναδέλφων μπορούν να το χρησιμοποιήσουν». Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει και το εκπαιδευτικό κομμάτι και η χρήση του λογισμικού στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Χρήζει περισσότερης επιμόρφωσης και εξοικείωσης. Πρέπει το εν λόγω λογισμικό να το εντάξεις μέσω ενός πλαισίου που να απευθύνεται σε μικρά παιδιά και στις ανάγκες της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Χρειάζεται επιπλέον στήριξη και επιμόρφωση». Όπως σημειώνει, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γνωρίσουν τις δυνατότητες του λογισμικού και στη συνέχεια να βρουν τους τρόπους, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα. «Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία, όμως είναι διαφορετικό να την αξιοποιούν για την ψυχαγωγία τους σε παιχνίδια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφορετικό να την αξιοποιούν για τη μάθησή τους. Έχουν κάποιες δυσκολίες στο να ακολουθήσουν την πορεία της διδασκαλίας».
Δυσμενής διάκριση των μαθητών
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, πρόσεξε ότι ο αριθμός των μαθητών που νοσούν «δυστυχώς αυξάνεται συνέχεια», γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο τα κενά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. «Γίνεται, ήδη, προσπάθεια για τη χρήση του λογισμικού TEAMS», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν εφαρμόζεται η ταυτόχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς «δεν υπάρχουν ούτε οι εγκαταστάσεις ούτε και οι υποδομές στο σχολείο».
Υπάρχουν τέσσερα βασικά προβλήματα σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία, είπε. «Το πρώτο αφορά τα ζητήματα των υλικοτεχνικών υποδομών. Το δεύτερο αφορά το θέμα των προσωπικών δεδομένων στη σύγχρονη εκπαίδευση. Για το θέμα αυτό θα μιλήσουμε με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ αναμένουμε και την έκθεση αντικτύπου του Υπουργείου Παιδείας. Το τρίτο πρόβλημα αφορά τη δυσμενή διάκριση σε βάρος των παιδιών που δεν είναι στην τάξη καθώς και των παιδιών που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το τέταρτο ζήτημα είναι η παιδαγωγική διάσταση, αφού θεωρούμε ότι η αναμετάδοση δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Δεν είμαστε έτοιμοι». Σημείωσε, παράλληλα, ότι εκκρεμεί ο εφοδιασμός των σχολείων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας και επίσης ότι δεν έχει γίνει ούτε η αναβάθμιση της σύνδεσης, την οποία αναμένουν, τελικά, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.