Επιχειρήσεις

Στον αέρα καλοκαιριάτικα τα ξενοδοχεία

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού η διαρκής αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης – η προηγούμενη, που συνεχίζει να υφίσταται, έληξε με το τέλος του 2018- φέρνει τις συντεχνίες ένα βήμα πριν την απόφαση λήψης απεργιακών μέτρων, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

 

Οι θέσεις των συντεχνιών δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τη πλευρά των ξενοδόχων και η εργατική διαφορά που συντηρείται εδώ και διάστημα κατέληξε να συζητείται στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο το χάσμα στις απόψεις των δύο πλευρών συνεχίζει να αποτελεί υψηλό εμπόδιο στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας.

Συντεχνιακές πηγές ανέφεραν στο InBusinessNews ότι τα απεργιακά μέτρα, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, δεν είναι αυτοσκοπός και ότι ευελπιστούν για μία συμφωνία της ύστατης στιγμής. Παρά ταύτα εάν οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών φτάσουν σε τέλμα, τότε, όπως λένε, θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε δραστικά μέτρα.
Η κρίσιμη συνάντηση
Για αύριο, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη νέα κρίσιμη συνάντηση στη Μεσολαβητική Υπηρεσία, από τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να προκύψουν και οι ανάλογες εξελίξεις. Δηλαδή, είτε τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, είτε η κάθε πλευρά θα πάρει το δρόμο της και η ξενοδοχειακή βιομηχανία θα απειληθεί με παράλυση στην κρισιμότερη περίοδο της σεζόν.
Θέλουν να καρπωθούν από την ανάπτυξη του τουρισμού 
Αυτό που προτάσσει η πλευρά των υπαλλήλων είναι ότι, η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που δεν έχουν πληγεί κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη.
Στο ίδιο πλαίσιο οι συντεχνίες περιλαμβάνουν και τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν στους ξενοδόχους το περασμένο διάστημα, καθώς και την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Οι ίδιοι ζητούν όπως στην νέα συλλογική σύμβαση αντανακλάται η άνοδος του τουριστικού τομέα, σε θέματα όπως είναι η μισθοδοσία, το ταμείο προνοίας και άλλα παρεμφερή ωφελήματα.
Οριζόντια εφαρμογή της σύμβασης
Επιπρόσθετο στοιχείο διεκδίκησης, αλλά βασικό, είναι η νομοθετική κατοχύρωση συγκεκριμένων όρων της σύμβασης – κυρίως των μισθών- ώστε να υπάρχει ασφαλιστική δικλίδα που να διασφαλίζει την πρακτική και οριζόντια εφαρμογή των όσων θα συμφωνηθούν σε θεωρητικό επίπεδο.
Οι ίδιοι μιλούν για επιλεκτική εφαρμογή της τελευταίας σύβασης, κάτι που, όπως λένε, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους, αλλά και επιχειρήσεις (αυτές που εφαρμόζουν τη σύμβαση και όσες δεν την εφαρμόζουν ή τηρούν επιλεκτικά κάποιες από τις πρόνοιες).
Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης συμμετέχουν, από την εργοδοτική πλευρά, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και εκ μέρους των συντεχνιών, οι ΣΕΚ και ΠΕΟ, με τις δύο συντεχνίες να τηρούν κοινή στάση στο θέμα.
Logo - InBusiness

Σχετικά νέα

X
Translate »